Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategia_shpora_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
425.47 Кб
Скачать
  1. Сутність страт-ого контролю. Об'єкти та вимоги до обліку і контролю в страт-ому упр-ні.

Страт-ий контроль — це особливий вид упр-ської д-ності на п-стві, що полягає у спостереженні та оцінці про­ходження процесу страт-ого упр-ня, який забезпечує досяг­нення поставлених цілей та виконання обраних стратегій через встановлення стійкого зворотного зв'язку.

На відміну від поточного контролю, страт-ий контроль базу­ється на ймовірнісних оцінках і показниках, але це не означає, що їх не треба встановлювати; необхідні так звані «контрольні точки» (н.п., через 3 - 6 місяців після початку робіт), для яких розроб­ляються нормативні значення найважливі-ших показників: витрати, окупність, часові витрати та ін. Крім того, страт-ий контроль є однією з головних форм упереджувального контролю, який перед­бачає встановлення певної політики, процедур, правил тощо. Чим ґрунтовнішими будуть ці ел-ти, тим більше підстав вважати, що поставлені цілі будуть досягнуті- Страт-ий контроль полягає у визначенні того, чи можливе подальше здійснення стратегій і чи приведе їхня реалізація до досягнення цілей.

Обєкти контролю: 1) терміни виконан­ня наказів, розпо­ряджень, окремих завдань, док-тів тощо; 2) якість роботи (окре­мих виконавців, груп, підрозділів тощо); 3) додержання вста­новлених параме­трів (нормативів, стандартів) — технічних, ек-них, або обєктами контролю є робота, виконавець, процес.

Контроль як і облік (як складові страт-го управл-ня) повинен бути: 1) бути всеосяжним та об'єктивним, тобто зорієнтованим на адек­ватне відображення досягнутих параметрів відносно встановлених цілей та обраних стратегій; 2) бути страт-о спрямованим, орієнтуватися на кінцеві рез-ти, в цьому контексті контроль розглядається як засіб досягнення цілей; 3) мати безперервний та регулярний, невідворотний плановий характер; 4) бути гнучким; відповідати змісту тих робіт, які контролюються, обліковуються, перевіряти не лише кількість і термін, але і якість роботи; 5) бути зрозумілим; 6) бути своєчасним, щоб можна було скоригувати процеси, що від­буваються.

__________________________

  1. Страт-ий контроль та його вплив на коригування страт-их планів.

Страт-ий контроль — це особливий вид упр-ської д-ності на п-стві, що полягає у спостереженні та оцінці про­ходження процесу страт-ого упр-ня, який забезпечує досяг­нення поставлених цілей та виконання обраних стратегій через встановлення стійкого зворотного зв'язку.

Централіз-ний контроль за ходом виконання страт-х планів та програм здійснюють координуючі чи спеціально створені органи упр-ня окремими програмами. Контроль здійснюється таким чином: 1) перевірка доведення завдань програми (через поточні та орг-йні плани, графіки, накази тощо) до виконавців і включення за­ходів, запланованих на поточний рік, до відповідних поточних пла­нів усього п-ства, окремих підрозділів та індивідуальних виконавців; 2) разові, вибіркові перевірки (інспекція) д-ності виконавців від­повідно до плану (або іноді — раптово) за спеціальним переліком питань; 3) перевірка звітів виконавців про хід реалізації завдань; 4) контроль еф-ості виконаних заходів і робіт; 5) заслуховування на засіданнях керівних органів програм інф-ії про виконання найважливіших робіт та етапів, а також окремих вико­навців завдань, що не відповідають встановленим параметрам.

С-матичний та дієвий контроль може забезпечуватися лише в плановому режимі. На основі отриманих рез-тів страт-ого контролю д-ності с-ми страт-ого упр-ня менеджери роблять висновки про доцільність коригування страт-х планів. У разі прийняття позитивного рішення щодо коригування страт-х планів керівництво здійснює зміни у концепції під-ва, його упр-ні.

__________________________

11

© 2001, “Стратегічне управління”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]