Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategia_shpora_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
425.47 Кб
Скачать
  1. Відмінності планів і програм (проектів).

Незважаючи на багато спільних рис (цільова спрямованість, великі часові хар-ки, необхідні для їх здійснення, імовірнісний характер рез-тів, вис-ий рівень витрат на дослідження та розробку тощо), страт-і плани та програми — це не одне й те саме. Передусім: орієнтація програм  досягнення «цілей розвитку» (н.п., підвищення конк.спр-ності або соціального розвитку колективу), а проектів  «цілі досягнення» (н.п., нового прод-ту, вир-ва, технічної с-ми).

Хар-ки

План

Програма (проект)

Мета

Багато цілей

Єдина мета

Проблеми, що розв'язуються

Комплекс проблем, які мож­на розв'язати в плановому періоді

Єдність проблеми, що роз­в'язується

Термін розробки та виконання

Згідно з прийнятою с-мою план-ня на п-стві (5 років, 2 + 1 + 2 ро­ки, 2 + 1 рік, поточні, бю­джети тощо)

Необхідний для досягнення мети, етапи виконання ви­значаються с-мою план-ня на п-стві

Стр-ра плано­вого док-та

Єдина для всього об'єкта, відносно якого розробляєть­ся план

Визначається характером проблеми, що розв'язується

Органи упр-­ня (розробки та контролю)

Наявні

Наявні або спеціально створені, координаційні

Виконавці

Згідно зі спец-зацією окремих підс-м і посадо­вих осіб

У першу чергу, головний виконавець — ініціатор про­грами із залученням заці­кавлених співвиконавців

Фін-е забезп-ня

Діюча с-ма фінансів п-ства, розподіл наявних фін-их ресурсів між розділами планів, згідно з визначеними пріоритетами

Залежно від типу програми (проекту)

Ресурсне забезп-ня

Діюча с-ма матер-но-технічного забезп-ня, роз­поділ наявних матер-но-технічних ресурсів між роз­ділами планів згідно з ви­значеними пріоритетами

Залежно від типу програми (проекту)

__________________________

  1. Зміст та зв’язок страт-их, поточних та оперативних планів

Лише взаємопов'язана с-ма страт-их, поточних та оперативних планів дає змогу здійснити необхідні перетворення на п-стві.

Зміст та зв’язок страт-их, поточних та оперативних планів:

Довгостр-ві прогнози

Короткострокові прогнози

Цілі

Страт-ий набір

Стратегія

Тактика

Страт-і плани: 1) нові прод-ти; 2) нові заводи; 3) нове облад-нання.

Поточні плани: 1) вир-ча про-грама; 2) бюд-жет; 3) поточні й оперативні плани.

Поточні плани складаються з метою конкретизації, доповнення та коригування страт-их планів з урахуванням конкретної ситуації, що склалася на початок планового періоду. Цей тип планів передбачає визначення проміжних цілей та завдань, а також заходів щодо їхнього досягнення. На цій підставі можна стверджувати, що мають існувати ретельно опрацьовані поточні, оперативно-тактичні плани та бюджети, без яких неможливий розвиток п-ства.

Виробнича програма п-ства далі конкретизується в календарних планах (півріччя, квартал, місяць), у яких детально розраховуються цілі та завдання, поставлені у страт-ому плані. Календарні плани вир-ва складаються на основі відомостей про наявність замовлень, забезп-ість їх матер-ними ресурсами, ступінь завантаження виробничих потужностей. У календарних планах вир-ва передбачаються витрати на реконструкцію наявних потужностей, заміну устаткування, виконання окремих робіт по спорудженню нових п-ств, тобто зв'язок з планами науково-технічного та орг-йного розвитку.

Оперативні плани реалізуються через с-му бюджетів або фін-их планів, які складаються звичайно терміном на один рік або на коротший термін по кожному окремому підрозділу, а потім вже об'єднуються в єдиний бюджет або фін-ий план фірми.

Бюджет і його формування — важливі ел-ти в циклі контролю й план-ня, який можна описати так: процес взаємодії, в ході якого на певний період встановлюються види д-ності та необхідні для них кошти в кількісному вираженні (найчастіше за допомогою фін-их показників), тобто їхній розмір фіксується в бюджетах, за допомогою цього визначається відповідальність менеджерів за виконання тих чи інших робіт, тобто контроль.

Варіанти розвитку подій та розподілу ресурсів між окремими напрямками, відображено в с-мі альтернативних планів — це заздалегідь прогнозовані й кількісно визначені варіанти розвитку подій. Відповідають на питання “Що буде, якщо..?.”. Альтернативні плани існують на кожному з рівнів: страт-ому, тактичному, поточному та операційному.

С-му планів п-ства доповнюю-ть: 1) одноразові плани розробляю-ться для здійснення певного заходу, дії або пункту плану. Вони можуть існувати також у вигляді завдань програм або проектів; 2) постійно діючі плани розробляються для таких типів д-ності, які повторюються за певні відрізки часу.

Технологічні схеми прийняття та узгодження рішень — це постійно діючі плани, згідно з якими визначаються основні вимоги, етапи та процедури прийняття та виконання типових рішень для існуючої орг-ї.

__________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]