Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategia_shpora_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
425.47 Кб
Скачать
  1. Необхідність аналізу зов-нього серед-ща як умови еф-ого фнкц-ня під-ва.

Зов-нє серед-ще діє не безпосередньо на кожну окрему орг-ю, а на всі одразу.

Фактори зов-нього серед-ща класифікують за групами: 1) ек-ні — фактори, що пов'язані з обігом грошей, товарів, інф-ії та енергії; 2) політичні — фактори, що впливають на політичні погляди та поділяють людей на окремі політичні групи і знаходять вираження в д-ності та прийнятті рішень місцевими органами влади та уряду; 3) соц.-демографічні фактори, які впливають на рівень і тривалість життя людей, а також формують їхню ціннісну орієнтацію; 4) технологічні — фактори, що пов'язані з розвитком техніки, об­ладнання, інструментів, процесів обробки та виготовлення прод-тів, матеріалів і технологій, а також know-how; 5) конкуренція — фактори, які відбивають майбутні та поточні дії конкурентів, зміни в частках ринків, концентрації конкурентів; 6) географічні — фактори, пов'язані з розміщенням, топографі­єю місцевості, кліматом і натуральними ресурсами (зокрема, корис­ними копалинами).

Фактори зов-нього серед-ща мають певний зв'язок між собою, який полягає в рівні сили, з якою зміна одного фактора діє на інші складові. Усі окремі складові зов-нього серед-ща взаємопов'язані, тобто зміни однієї призво­дять до значних змін в інших. Це відбиває складність зов-нього серед-ща Найбільш доцільним підходом до вивчення загаль­ного зов-нього серед-ща є с-мний підхід, який дає змогу відслідковувати не лише зміни в межах окремих складових, а й їхній взаємний, перехресний вплив.

При побудові с-ми факторів потрібно враховувати властивості: 1) взаємозв'язок факторів, що характеризуються силою, з якою зміна одного фактора впливає на інші фактори зов-нього серед-ща; 2) складність с-ми факторів, що впливають на орг-ю, зу­мовлена кількістю, різноманітністю зв'язків і наслідків впливу; 3) динамічність і рухомість, тобто відносна швидкість і різні тем­пи змін факторів серед-ща; 4) невизначеність інф-ії про серед-ще та невпевненість у її точності.

__________________________

  1. Крітичний аналіз моделі галузевої конк-ції Портера, методи та фактори, що викор-ються для оцінки ел-тів пром серед-ща.

Викор-я моделей конк-ції Портера дає змогу обмежити перелік факторів для аналізу. Головними ел-тами зов-нього серед-ща є:

Споживачі. В основі фнкц-ня п-ств лежить ідея задоволення потреб. Вели­кого значення набуває платоспроможний попит. Ідентифікація споживачів, їхніх потреб, особл-тей споживан­ня — умова успішного вир-ва.

Аналіз попиту споживачів може бути представлений сукупністю таких факторів: 1) соц.-демо­графічні показники і стиль поведінки; 2) характер попиту на продукцію, що випускається галуззю; 3) еластичність попиту за ціною; 4) купівельна спроможність; 5) наявність багатих споживачів; 6) вигідність і зручність продукції для споживачів; 7) ступінь стандартизації (рівень дифер-ції") та інш.

Споживачі: 1) визначають необхідність існування галузі; 2) задають «конкурентні показники» для п-ств.

Постачальники. Постачальники мають досить значний вплив на п-ство та галузь в цілому за рахунок цін, умов постачання, можл-тей розриву контрактів.

Чинники хар-ки постачальників: 1) оцінка тенденцій «ринків сировини»; 2) хар-ка особл-тей ресурсів, які забезпечують нор­мальне фнкц-ня п-ств галузі; 3) розподіл «ринків сировини» і основні тенденції, 4) оцінка важливості окремих ресурсів для галузі;та інш.

Товари-замінники. Товари-замінники ви­конують ті самі функції, що й основні прод-ти галузі, але продаються на інших ринках, викор-ються іншими групами споживачів. Вплив товарів-замінників: 1) зниження цін на товари-замінники, які призводить до неможл-ті відшкодувати витрати на п-ствах галузі; 2) зменшення обсягів ринку внаслідок втрати частини спожива­чів; 3) підвищення конк-ції; 4) необхідність пошуку нових напрямків д-ності.

Аналіз конк-ції. Конк-ція в галузі може бути більш або менш інтенсивною.

Для хар-ки конкурентів – такі фактори: 1) частка ринку, що обслуговується; 2) імідж, досвід, наявність добре знаних торгових марок; 3) фін-ий стан; 4) розвиток НДДКР, 5) наявність патентів і ліцензій; 6) наявність передової технології.

Підвищення конк-ції, як зазначає М.Портер, пов'язано з фазою «життєвого циклу» галузі.

Партнери. До партнерів можуть бути віднесені всі п-ства та орг-ї, з якими п-ство вступає у договірні відносини:.

Орг-ї-регулятори. Держава як сукупність органів влади, громадсько-політичних інституцій суттєво впливає на ек-ні та суспільні процеси.

__________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]