Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Strategia_shpora_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
425.47 Кб
Скачать
  1. Види ресурсних стратегій і методи обґр-ня.

Ансоф пропонує для розробки ресурсних стратегій викор-вати підхід, аналогічний з визначенням СЗГ при розробці прод-тово-товарних стратегій: ресурсні потреби фірми визначати через «зони страт-их ресурсів» (ЗСР), які характеризують ситуацію із забезп-ням окремими видами ресурсів потреб п-ства.

ЗСР — сегмент ринку, де діє пев-на сукупність п-ств-постачальників, що можуть забезпечити виведення на ринок товар­ного асортименту фірми й сприяти ритмічному фнкц-ню її виробничо-упр-ської с-ми.

Кожне п-ство працює з різними ЗСР), перелік яких зумовлюється особл-тями зов-нього та внутр-нього серед-ща. Для кожної ЗСР розробляються стратегії, які, як зазначалося, є пе­вною с-мою обмежень і страт-их заходів, що розробляються п-ством з метою їх подолання. Однак на кожному конкретно­му відрізку часу узгодження інших видів стратегій з ресурсними — безумовна необхідність, що, зокрема, визначає й темпи виконання за­гальних страт-их планів і програм. Через контроль і аналіз вико­нання планів та програм ресурсного забезп-ня інших страт-их планів і програм відбувається контроль та координація с-ми роз­поділу ресурсів між окремими підрозділами, тобто реалізація найдав­нішої, первісної функції, яку з самого початку здійснювало страт-е упр-ня ще на ранніх етапах свого розвитку.

Отже, ресурсна стратегія — це узагальнена модель дій п-ства у ЗСР, необхідних для досягнення визначених цілей за допомогою коорди­нації та розподілу ресурсів компанії між окремими сферами її д-ності.

У залежності від видів викор-ваних ресурсів існують такі види ресурсних стратегій: 1) стратегія викор-я матер-но-сировинних ресурсів, техніки і технології, трудових ресурсів, фін-их ресурсів, інф-ійних, енергетичних ресурсів; 2) відповідно до ресурсного забезп-ня стратегії – агресії, пріоритетного забезп-ня, підтримки і вибуркового забезп-ня.

__________________________

  1. Функц-ні стратегії: сутність, методи обґр-ня.

Функц-на стратегія – тип забезпечуючої стратегії у страт-ому наборі, що визначає страт-у орієнтацію певної функц-ної підс-мси упр-ня під-вом, яка забезпечує їй досягнення цілей, а також керованість процесами виконання загальних стратегій та місії фірми.

Ці стратегії розробляються із врахування таких чинників: 1) ролі та змісту д-ності з конкретної функції; 2) хар-ру впливу виконання робіт з кожної функції на розвиток під-ва; 3) межі функцій і сфери «перехресних інтересів», переваги і недолікм у розвитку окремих функцій, сильних і слабких місць у їх взаємодії; 4) збалансованість міжтенденціями розвитку під-ва та компетенцією фахівців.

__________________________

  1. Комплексні стратегії п-ства: специфіка "страт-ого набору" комплексних стратегій.

Кожне під-во має орієнтири у своїй ді-ті, яких можна досягти зусиллями лише всього під-ва. Як правило, існують комплексні цілі, потрібні для всіх під-в, щою їх досягти розробляють комбінації стратегій, які називають комплексними страт-ями, а саме: створення позитивного іміджу, підвищення якості продукції, підтримкамконкрентних переваг, забезп-ня безпеки і збереження комерційної таємниці, підвищення прод-тивності, ек-ний розвиток, соц-й розвиток, розвиток заг-го упр-ння, охорона навколишнього серед-ща тощо.

Специфіка: складність процесу вибору й обґр-ня свого вибору, зміна «набору» комплексних стратегій вимагає застосування «опори», якими є інші комплексні стратегії-замінники і т. д.

__________________________

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]