Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikrobiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
293.89 Кб
Скачать

39. Опишіть види мікробіологічного псування непродовольчих споживних товарів та фази розвитку мікроорганізмів у непродовольчих товарах та матеріалах.

Види псування:

-зміна забарвлення та розвиток грибів

- корозія металів

- деформація

- розшарування олійно-водної емульсії, спричинене бактеріями

- вібрілізація – роздвоєння волокнистих матеріалів

- зміна механічних властивостей(зниження міцності)

- зміна електричних властивостей

- зміна оптичних властивостей(опалесценція скла)

- зміна хімічних властивостей(розпад целюлози в тканинах)

- зміна органолептичних властивостей(неприємний запах товару)

Фази розвитку мікроорг.:

1 фаза – зараження(через забруднення води, грунту)

2 фаза – інкубація – час до появи перших ознак розкладання матеріалу

3 фаза – розкладання – час до появи перших ознак до повного розкладання матеріалу

40. Опишіть види мікробного псування молока.

Ослизнення – причиною ослизнення(тягучості) молока можуть бути бактерії Alcaligenes viscosus, а також бактерії, які належать до групи Coli. Серед збудників молочнокислого бродіння також зустрічаються види, які можуть бути причиною тягучості молока, коли воно заражене бактеріофагом.

Ферментативне зсідання молока – цей процес можуть спричиняти різні бактерії, переважно аероби, серед них бактерії роду Proteus.

Зміни запаху і смаку – є результатом розвитку психотропних бактерій Enterobacter aerogenes. Запах і смак, зумовлений розвитком бактерій Licrococcus caseoliticus.

Прогірклий смак молока – результат розвитку бактерій, продукуючих ліпази. Найчастіше причиною цього дефекту є психотрофні бактерії роду Pseudomonas.

Синій колір молока зумовлений розвитком аеробної неспорової палички Bacterium cyanogenes, яка не утворює в молоці кислоти. Цей дефект виникає у сирому молоці при пониженій температурі його зберігання і повільному збільшенні кислотності.

Червоний колір молока у вигляді плям не поверхні може мати місце при розвитку аеробної неспорової палички Bacterium prodigious ("чудесна паличка").

Бродіння сирого молока, яке характеризується сильним газоутворенням, виникає в результаті розвитку дріжджів або кишечної палички.

41. Опишіть динаміку біодеградації синтетичних матеріалів.

Поліетилен та вироби з нього стійкі до дії мікроорганізмів. Разом з тим, деякі наповнювачі, що використовуються в рецептурах сумішей синтетичних виробів, можуть бути піддані мікробіологічному розкладу, в результаті чого спостерігається біодеградація готових виробів. Виключити ці рецептурні компоненти, які зумовлюють біодеградацію готових виробів, не можна, бо саме вони забезпечують ті чи інші властивості виробів.

42. Опишіть закономірності розподілу мікрофлори у туші забійних тварин та назвіть рекомендовані місця відбору мазків для мікробіологічного аналізу.

Розрізняють прижиттєве і після забійне забруднення мяса. У здорових тварин прижиттєве забруднення окремих органів відбувається за умов ослаблення природного імунітету під впливом різних несприятливих факторів(втоми, голодування, переохолодження) з кишечнику через лімфатичні і кровоносні судини. У виснаженої великої рогатої худоби мікроорганізми були віділені тільки з печінки, лімфовузлів і легенів. У свиней – з печінки, пахових і підщелепних лімфовузлів, нирок та селезінки. Мязи та лімфовузли не виснажених тварин практично не містить мікроорганізмів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]