Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikrobiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
293.89 Кб
Скачать

36. Опишіть класифікацію мікрофлори м'яса згідно фао та надайте коротку характеристику груп мікроорганізмів, що забруднюють м'ясо забійних тварин.

М'ясо забійних тварин є сприятливим поживним середовищем для розвитку багатьох мікроорганізмів.

Видовий склад мікрофлори включає переважно аеробні та факупьгативно-анаеробні мікроорганізми: стафілококи, БГКП, мікрококи,клостридії, молочнокислі бактерії, актиноміцети, дріжджі.Також може бути уражене патогенними мікро­організмами (Клостридіум перфрінгес, сальмонели, ентерококи тощо).

Важливим фактором, що впливає на розвиток мікроорганізмів і характер змін у м'ясі, є температура:

  1. охолоджене м'ясо (від 0 до 4°С) - розвиваються психрофільні мікроорганізми: неспорові грамвід'ємні бактерії роду псевдомонас і ахромобактер, плісеневі гриби, аеробні дріжджі родів родоторула;

  2. заморожене м'ясо (не вище -8°С) - кількість мікроорга­нізмів значно зменшується, але повного їх відмирання не відбувається. Більшість плісеневих грибів і дріжджів не гине при -18°С на протязі 3 років; при –20С кількість БГКП зменшується через 6 місяців зберігання.

Ослизнення м'яса виникає переважно на початку зберігання. Збудники - аеробні психрофільні грамвід'ємні бактерії, найчастіше з роду Псевдомонас і аеробні дріжджі.

Гниття розвивається на м'ясі як в аеробних, так і в анаеробних умовах. Збудники - аеробні психрофільні бактерії роду псевдомонас, при високих температурах - протей, чудесна паличка тощо.

Світіння – в результаті розмноження на поверхні туші фотонних бактерій.

Кислотне бродіння з утворенням неприємного запаху, сірого забарвлення, пом’якшення. Збудники є клостридії, психрофільні лактобацили тощо.

Пігментація – поява забарвлених плям червоного(«чудесна паличка»), жовтого(бактерії групи Флавус, Сарцина), жовто-червоного тощо кольорів в наслідок розмноження пігментоутворюючих мікроорганізмів.

Пліснявіння – м'ясо набуває затхлого запаху. Збудники є гриби родів Мукор, Різопус, Пеніцилум, Аспергілус тощо.

37. Назвіть основних збудників мікробіологічного псування солоної риби.

Засолювання є найдавніший спосіб консервування і зберігання риби.

У мікрофлорі засоленої риби і тузлуках переважають галофільні бакте­рії, солестійкі мікрококи, в менших кількостях зустрічаються споро­носні палички, молочнокислі бактерії, дріжджі, плісеневі гриби. Практично відмирають або зберігаються у незначних кількостях психрофільні бактерії роду Pseudomonas у стані плазмолізу (зневод­нення). У засоленій рибі активна діяльність багатьох мікроорганізмів припиняється. У засолених оселедцях можуть виживати токсигенні сальмонели, золотистий стафілокок. Внаслідок використання недоброякісної сировини, порушення технологічного режиму, умов і строків зберігання виникають дефекти засоленої риби.

Загар – потемніння або почервоніння м’яса в області спинних м’язів внаслідок розвитку бактерій роду Pseudomonas. Дефекти вини­кає при недостатньому просолюванні риби і з'являється переважно у жирній і необробленій великій рибі.

Іржавіння виникає внаслідок розвитку коричневої плісняви при температурі, вищій за 5С (на поверхні риби утворюються плями і смуги коричневого кольору).

Фуксин розвивається на засоленій рибі у вигляді червонуватого слизуватого нальоту з неприємним специфічним запахом. Збудних дефекту – Serratia solinaria – солелюбна, аеробна, спороутворююча бактерія.

Окис - глибокий гнильний процес у м'ясі риби, спричинений мікроорганізмами, виникає при використанні для засолення несвіжої риби-сирцю.

Псування можуть викликати також солестійкі мікрококи, що утворюють червоний пігмент.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]