Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikrobiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
293.89 Кб
Скачать

56. Охарактеризуйте мікрофлору гумових виробів.

Однією з властивостей гумових виробів є їхня стійкість до мікроорганізмів. Латекс каучуку натурального, а також натуральний каучук дуже нестійкі проти дії організмів.

Мікрофлора латексу, вирощеного на плантаціях, представлена бактеріями і дріжджами. Гумове взуття може бути причиною грибкових захворювань ніг. Причиною цих захворювань також можуть бути гумові покриття підлоги та різні гумові вироби, що застосовуються у лазнях, басейнах та інших приміщеннях. В цих виробах мажна знайти такі патогенні гриби як: Epidermophyton flococosum, Trichophyton rubrum та інші. Саме ці види грибів є збуд­никами захворювань шкіри і нігтів у людини. Найкращим анти­септиком для гумових виробів вважається пентахлорофенол.

У гумі, що використовується при виробництві кабеля і електро­проводів, відбуваються такі ж мікробіологічні зміни, що і в автомо­більній гумі. Вони обумовлюють терміни експлуатації автомобільних шин і зміни в кінетиці набрякання гуми в бензині

У синтетичних каучуків можуть утворюватися мутанти,здатні викликати розпад вулканізованих синтетичних каучуків.

57. Охарактеризуйте мікрофлору рибних консервів.

Рибні консерви — це продукти з риби та іншої сировини, спеціально оброблені, укладені в банки, герметично закупорені і стерилізовані. Рибні консерви мають високі споживні властивості, що визначаються насамперед хімічним складом риби, з якої вони виготовлені.

Розвиток мікроорганізмів на поверхні шкіри вигляді плям різного кольору. Гриби та бактерії можуть бути причиною утворення плям таких кольрів: сіро-білі плями розвиток бактерій бациліус мегатеріум, сіро-бронзові - розвиток плісеневих грибів ауреобасідіум, фіолетові плями – гриби аспрегілус нідулонс, червоні – гриби ауредобасідіум, сірі та чорні – гриб аспергіліус нігер. Зелені – гриб вертісіліум глаукум, жовто-розові- гриби роду пеніцілум на шкірі кольру беж.

58. Охарактеризуйте мікрофлору шкіри та шкіряних виробів.

У промисловості використовують шкіри великої рогатої худоби, кінські, свинячі, овечі, козячі, а також шкіри диких звірів, плазунів та риб.

Мікрофлора шкіри, а також її мікробіологічне розкладання знаходиться в прямій залежності від роду шкіри, методу її фарбування і використаних барвників.

Найбільше плісеневими грибами вражається теляча шкіра хромальдегідного дублення, найменше - шкіра хромового дублення. Найменша бактеріостійкість відзначена у шкір хромальдегідного дублення. Шкіри, при дубленні яких використовували титан, більш стійкі до дії бактерій порівняно із плісеневими грибами. Розвиток мікроорганізмів на поверхні шкіри виявляється у вигляді плям різного кольору, що особливо помітно на фарбованій шкірі:

  • сіро-бронзові та фіолетові плями - в результаті розвитку плісеневих грибів Ауеробасідіум на шкірах, фарбованих рослинними барвниками;

  • червоні плями;

  • фіолетові плями;

  • сірі та чорні - в результаті розвитку гриба Аспергілус нігер;

  • рожеві та червоні плями - в результаті розвитку грибів Пеніцілум пурпурогенум та ісландіцум ;

  • жовто-бронзові, темно-бронзові;

  • сіро-білі плями - утворюються в результаті розвитку бактерії Бацілус мегатірум на шкірах, фарбованих рослинними барвниками.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]