Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikrobiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
293.89 Кб
Скачать

47. Опишіть чинники стабілізації та динаміку мікрофлори молочних консервів в процесі зберігання.

Консерви молочні - сконцентровані продукти, які в результаті спеціальної обробки і пакування, тривалий час зберігають свої властивості . До молочних консервів належать згущені і стерилізовані молоко і вершки.

Згущене молоко буває стерилізоване(виготовляється у вигляді баночних консервів. Псування - причиною є термостійкі анаеробні бактерії Клостридіум путрифікум, які перетворюють молочний цукор лактозу з виділенням вуглекислого газу та водню, при цьому спостерігається бомбаж) і згущене (з цукром стерилізації не підлягає.Висока концентрація цукру в середовищі призводить до обезводнення мікробних клітин. Може мати місце бомбаж, який спричинений осмофільними дріжджами, які зброджують сахарозу. Вміст цукру при цьому зни­жується, кислотність підвищується). Серед дефектів згущеного молока з цукром найчастіше зустрічаються "ґудзики" - ущільнення жовто-брунатного кольору, збудником яких є шоколадно-брунатна пліснява

Стерилізоване молоко. Стерилізаиія - це теплова обробка при температурі вище 100°С з метою знищення всіх мікроорганізмів. Термін зберігання стерилізованого молока в пакетах "Тетра Брік-Асептик" не більше 20 діб, у пакетах з комбінованим матеріалом - не більше 10 діб, у пляшках - не більше 2 міс. з дня виготовлення. Температура зберігання від 1 до 20°С.

Дефекти смаку і запаху згущеного молока з цукром, що виникають зі зміною білків і жиру, можуть бути пов'язані з розвитком мікрококів, паличкоподібних, переважно спороутворюючі бактерії, а також дріжджів.

48. Охарактеризуйте вплив пастеризації на мікрофлору молока та динаміку розвитку мікроорганізмів у пастеризованому молоці.

Пастеризація – це теплова обробка молока при температурі 100 С .пастеризація знищує всі неспороутворюючі бактерії, в тому числі збудників кишкових інфекцій і продовжує термін зберігання молока (при пастеризації гинуть всі молочнокислі бактерії, які є головною причиною прокисання молоко). В деяких країнах пастериз. проводять при темп. 70-75С впродовж 10-40сек., в інших 80-85С. Пастеризація не знижує спори, які з часом переходять у вегетативні клітини і сприяють псуванню молока. Із сиро утворюючих аеробних бактерій зустрічаються Вас.subtilis. Bac.cereus. ці бактерії розмножуються в пастеризованому не закритому герметично молоці, надають йому неприємного гіркого смаку. Також залишаються маслянокислі бактерії , вони є причиною скисання пастеризованого молока.

49. Охарактеризуйте динаміку мікрофлори у охолодженій та замороженій рибі.

Максимальна температура охолодженої риби на повинна перевищувати 5С. охолоджують морською водою, льодом, холодним повітрям. Лід за вмістом мікрофлори повинен відповідати вимогам, що висуваються допитної води. В процесі зберігання під льодом зменшується кількість психрофільних бактерій родів flavobacterium, achromobacter, pseudomonas. Зберігання у морск. воді створюються несприятливі умови для анаеробних бактерій.

У процесі замороження більшість мікроорганізмів гине. Це особливо характерно для роду pseudomonas. Мікрококи, лактобацили і факельні стрептококи мають більше стійкість до низьких темпер. Спори бактерій , дріжджів і плісеневі гриби добре переносять заморожування. При замороженні зберігаються такі патогенні мікроорганізми як сальмонели та лістерії. У замороженій рибі мікроби знаходяться у анабіотичному(бездіяльному) стані.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]