Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikrobiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
293.89 Кб
Скачать

61. Охарактеризуйте основні види мікробіологічного псування яєць.

Бактерицидні речовини білка яйця – лізоцим, овідін. Мікрофлора яєць: Ендогенного (прижиттєвого) походження та Екзогенного (після кладки) походження. В яйцях водоплавної птиці (особливо качиних) нерідко виявляють сальмонели – збудники харчових отруєнь, тому реалізація цих яєць у торгівлі та закладах громадського харчування заборонена

Меланж – заморожена суміш білка і жовтка. (В процесі заморожування значна частина мікроорганізмів відмирає. Після дефростації продукт реалізують протягом декількох годин в охолодженому стані).

Мікробіологічні показники якості меланжу та яєчного порошку:

–титр кишкової палички – не нижче 0,1 г,

–сальмонели мають бути відсутні у 25 г

+ сторінка 288!!!!

62. Охарактеризуйте основні умови та чинники розвитку інфекційного процесу.

Інфекція – це сукупність біологічних процесів, що виникають в організмі людини або тварини при проникненні в нього патогенних мікроорганізмів. Інфекційний процес як результат взаємодії мікро- та макро- організму може виявитися по-різному і залежить від виду, ступеня вірулентності та кількості мікробів, що проникли в організм, а також стану захисних сил макроорганізму.

Для виникнення інфекційного захворювання необхідні три умови:джерело інфекції, шлях її розповсюдження та сприятливий організм.

Джерелами інфекції можуть бути хворі люди, тварини та бактеріоносії, які виділяють у навколишнє середовище патогенні мікроорганізми.

Друга умова – наявність у навколишньому середовищі певних факторів, за участю яких проходить передача інфекції (вода, ґрунт, повітря, предмети побуту, харчові продукти, комахи і гризуни).

Третя умова – схильність людей до даного захворювання. Основну роль в ній відіграють механізми імунітету, тобто захисні реакції організму.

  1. Охарактеризуйте особливості мікробіологічних процесів формування споживної цінності напоїв бродіння.

Квас – слабоалкогольний продукт незакінченого спиртового і кисломолочного бродіння квасного сусла, яке отримують із солоду і несолоджених матеріалів.

У пивоварінні переважно використовують раси дріжджів низового бродіння рожу Saccharomycetes carlsbergenis. Для виготовлення деяких темних і спеціальних сортів пива використовують дріжджі поверхневого бродіння роду Saccharomycetes cerevisiae.

Вино – це продукт спиртового бродіння виноградного або фруктово-ягідних соків (сусла).

Для зброджування соків використовують різні раси чистих культур винних дріжджів. Вони повинні бути стійними до підвищеного вмісту цукру і спирту, низького значення рН, повністю виброджувати сусло, швидко осідати після бродіння утворювати щільний осад. У виробництві вин використовують дріжджі низового бродіння Saccharomycetes vini, S. Ellipsoideus, s. Oviformius.

Дріжджі родів Hanseniaspora i Hansenula окислюють органічні кислоти і спирт з утворенням ефірів і летких кислот. Вино під плівкою мутніє, набуває запаху і смаку вивітреного вина, і поступово перетворюється у водянисту рідину.

Молочнокисле скисання вина виникає в результаті забруднення його молочнокислими бактеріями, зокрема гетеротрофними.

Манітне бродіння викликають термофільні манітні бактерії. Хворіють частіше червоні вина, яkі виготовляють з підігрівом м’язги. Пропіоновокисле бродіння викликають різні пропіонові бактерії, що з винної кислоти та її солей утворюють пропіонову та оцтову кислоти, вміст летких кислот підвищується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]