Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikrobiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
293.89 Кб
Скачать

50. Охарактеризуйте загальні закономірності мікробіологічних процесів, які відбуваються при виробництві твердих сичугових сирів.

Сири - це концентровані молочні продукти, поживні речовини яких такі ж самі, що й в молоці, окрім лактози. При виробництві сиру використовується життєдіяльність мікроорганізмів.

Молоко, в якому присутні спори маслянокислих бактерій(не гинуть при пастеризації), не може бути використане для вир-ва сирів.

Виготовляють сири з пастеризованого молока, в яке вносять сичужний фермент і закваски молочнокислих бактерій (до складу входять молочнокислі стрептококи, паличкоподібні молочнокислі бактерії).

Найскладніший і найдовший процес при виробництві сирів - дозрівання. На першій його стадії в сирній масі розвиваються молочнокислі бактерії, що перетворюють лактозу в молочну кислоту. Далі молочнокислі бактерії, яким вже немає чого споживати, гинуть. Тут же, в сирній масі проходить автоліз їхніх клітин. Коли гинуть молочнокислі бактерії, їм на зміну приходять й розвиваються ті бактерії, поживою для яких є молочна кислота та її солі. Вуглекислий газ, що виділяється при пропіоновокислому бродінні, зумовлює утворення рисунка сиру.

Також можуть приймати участь і такі мікроорганізми, як плісневелі гриби, наприклад, Пеніцілум рокфорті.

Гіркий смак у сирах виникає при активному розвитку молочнокислих стрептококів. Причиною зниження якості сиру є анаеробна спорова паличка Клостридіум путрифікус, яка має різко виражені протеолітичні властивості і при розкладі білків утворює аміак і масляну кислоту. Неприємний запах сірководню сир може набути в результаті розвитку молочнокислих стрептококів. Підкіркова пліснява сиру розвивається при порушенні кірки. Плісеневий гриб, найчастіше Пеніцилум глаукум, росте в середині сиру ближче до кірки.

Збудники: Clostridium putrificum, плісеневі гриби родів Penicillium, Alternaria, Oospora.

51. Охарактеризуйте загальні якісні показники мікробіологічної безпечності харчових продуктів.

Показники якості поділяють на органолептичні; фізико-хімічні; мікробіологічні: вміст сальмонел, бактерій кишкової палички, дріжджів тощо.

Мікробіологічні показники безпечності охоплюють дві групи:

– мікробіологічні показники безпечності для харчових продуктів, розміщених на ринку протягом терміну їх придатності. Коли дослідження на відповідність цим показникам дають незадовільні результати, харчовий продукт або партія харчових продуктів повинні вилучатися або відкликатися;

– гігієнічні показники технологічного процесу. У випадку одержання незадовільних результатів за цими показниками гігієнічного стану технологічного процесу слід вживати зазначені коригувальні дії.

Мікробіологічні показники безпеки (МАФАМ, БГКП, Кишкова паличка, Стафілокок, Дріжджі, Пліснява, Б.цереус, Сульфітредукуючі клостридії, Лістерія моноцитогенес, Патогенні мікроорганізми, Синьогнійна паличка).

Для гарантування ефективного захисту здоров’я людей, харчові продукти, в яких вміст контамінантів (забруднювачів) та значення мікробіологічних показників більше ніж встановлені максимально допустимі значення, не повинні розміщуватися на ринку, а також змішуватися з іншими харчовими продуктами чи використовуватися як інгредієнт в інших харчових продуктах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]