Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikrobiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
293.89 Кб
Скачать

10. Дайте характеристику основних відмінностей бактеріальних заквасок прямого та непрямого внесення для молочної промисловості.

Бактеріальні мезофільні закваски – Sc lactis, cremonis

Бактеріальні термофільні закваски – Sc thermophilus, Lactobacillus bulgarius, lactis, Bfidobacterium…

Бактеріальні культури, що беруть участь у дозріванні сиру – Brevibacterium linens, Propionobacterium.

Закваска; заквашувальний препарат – одно- або багатокомпонентні комбінації мікроорганізмів, що їх використовують під час виробництва кисломолочних продуктів.

При виробництві молока застосовують закваски:

- прямого внесення (закваски цього типу вносять в замороженому вигляді або після сушки сублімації (ліофілізовані). Як правило, дані закваски мають тривалішу лаг-фазу в порівнянні з проїз­водственнимі заквасками, що слід враховувати, підвищуючи температуру дозрівання і коагуляції з 29 до 31°С і злегка збільшуючи тривалість дозрівання. Закваски прямого внесення легкі і зручні у використанні);

- непрямого внесення(спочатку вирощується маткова культура, яка переноситься в апарат для культивування).

Бактеріальний препарат прямого внесення - заквашувальний препарат, призначений для безпосереднього внесення у молоко.

Пробіотіки – живі культури м/о, які забезпечують корисну дію на організм людини. Пригноблюють і витісняють хвороботворну гнильну мікрофлору шлунково-кишкового тракту

11. Дайте характеристику причин та процесу протікання мікробіологічної корозії металу Збудниками є бактерії роду Фітобакілус, що окислюють сірку, її сполуки та залізо. Кінцевим продуктом обміну в цьому випадку є сірчана кислота. Також на корозію впливають різні органічні кислоти, які є продуктом життєдіяльності багатьох бактерій та грибів.

Продукти корозії мають сильний запах сірководню та чорний колір.

Розвиток залізобактерій роду Галіонела на внутрішній поверхні водопровідних труб призводить до утворення наростів, які видно. Процеси корозії навколо таких наростів можуть бути складнішими, якщо вони супроводжуються розвитком інших бактерій, що виділяють органічні та неорганічні кислоти. Тоді корозія може призвести до перфорації труб.

Збудниками мікробіологічної корозії заліза та сталі є бактерії роду Thiobacillus, що окиснюють сірку, її сполуки та залізо. Кінцевим продуктом обміну в цьому випадку є сірчана кислота. Окрім того, на корозію заліза і сталі впливають також різні органічні кислоти, які є продуктом життєдіяльності багатьох бактерій та грибів. Корозія заліза та сталі бактеріями має локальний характер. Продукти корозії мають чорний колір та сильний запах сірководню. Розвиток залізобактерій з роду Gallionella і Sphaerotilus на внут¬рішній поверхні водопровідних труб призводить до утворення наростів, які видно неозброєним оком. Процеси корозії заліза та сталі навколо таких наростів можуть бути складнішими, якщо вони супро¬воджуються розвитком інших бактерій, що виділяють органічні чи неорганічні кислоти. Тоді мікробіологічна корозія підземних водо¬проводів може призвести навіть до перфорації труб. В таких випадках рекомендується використання труб з поліетилену або інших полі¬мерних матеріалів, що не вміщують компонентів, які піддаються мікробіологічному ушкодженню. З метою запобігання корозії під¬земних трубопроводів використовують також захисні покриття зі смоли, бітумів, полістиролу, а також епоксидні й поліхлорвінілові покриття.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]