Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikrobiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
293.89 Кб
Скачать

64. Охарактеризуйте особливості мікрофлори живої та свіжої риби.

Джерело зараження: забруднення водоймищ, і ті місця, де знаходиться риба до надходження на виробництво. Склад мікрофлори залежить від температури води, сезону, способу вилову, забруднення водоймищ мікробами, виду риби тощо. Небезпечні води, які забрудненні фекаліями, трупами тварин, рослин, стоками лікарень, заводів тощо.

Шар слизу, яким покрита поверхня риби, та зябри є сприятливим середовищами для розвитку мікроорганізмів, так як через зябри проходить велика кількість води, тобто, безумовно й різних мікроорганізмів, як можуть там накопичуватись. На поверхні риби кількість мікроорганізмів коливається у межах 102 – 106 клітин на 1 см3, та більше 40 видів бактерій (мікрококи, сарцини бактерії родів Псевдомонас, Протеус, Ахробактер, БГКП).

Бактерії родів Мікрококус, Аеромонас, Псевдомонас, гнильні бактерії, клостридії, сальмонели тощо знаходяться у мікрофолрі кишечника. Мікроорганізми роду Аеромонас викликають черевневу водянку, фурункульоз лосося; гриб,який локалізується на шкірі, зябрах, у ротовій порожнині тощо, обгортає тіло риби, проникає у м’язи і руйнує їх – рибна пліснява; Псевдомонас – виразки у риб.

Бешихове захворювання у людей викливається бактеріями роду Ерісіпелотфікс, які знаходяться на окуні, камбалі, оселедці, тріски тощо. Свіжовиловлена риба бистро гине, нададі її гниття спричиняють холодостійкі бактерії.

Захист

65. Охарактеризуйте особливості мікрофлори злаків.

На поверхні зерна знаходиться значна кількість мікроорганізмів. Серед бактерій переважає без спорова, факультативна аеробна, трав’яна паличка – гербі кола. Зустрічаються також молочнокислі бактерії, мікрококи, кишкова, картопляна і сінна палички, протей, плісеневі гриби та дріжджі. Підвищена вологість зерна та температура сприяють розвитку мікроорганізмів.

Плісеневі гриби порушують цілісність оболонки зерна і проникають в ендосперм. Деякі гриби родів аспергіліус і пеніциліум виділяють мікотоксини – отруйні речовини, що спричиняють захворювання людей.

Гриби роду фузаріум пошкоджують зерно на всіх стадіях їхнього розвитку і дозрівання. На ураженому зерні видно рожеві плями – грибницю, що проросла у зерні.

Гриби гельмінтоспоріум і альтернація викликають потемніння зародку, утворення темних плям на зерні. Головневі гриби утворюють під оболонкою спори, що надають зерну темного забарвлення. Ріжки – щільні утворення темно-фіолетового кольору, довжиною 2-6 см, уражають переважно жито. Вони містять токсичні речовини ерготин і ергометри.

66. Охарактеризуйте особливості мікрофлори парфумерно-косметичних виробів.

Сухі продукти косметичного виробництва часто характеризуються значною мікробною забрудненістю, зокрема грам позитивними бактеріями. При зволоженні таких продуктів може початися швидкий розвиток бактерій, що призводить до зміни їх забарвлення, консистенції. В пастоподібних продуктах в результаті розвитку мікроорганізмів починається розшарування емульсії. Можуть також спостерігатись процеси ферментації. Якщо до складу емульсії входить цукор, - це сприяє розвитку дріжджів і плісені, а також деяких бактерій. Дуже важлива герметичність упакування, яка запобігає розвитку аеробних мікроорганізмів.

Гриби роду Aspergillus зустрічаються в пудрах і тальку. З метою запобігання забруднень косметичних виробів мікроорганізмами у їх виробництві використовують стерильну сировину, а готові вироби стерилізують або застосовують антисептики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]