Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikrobiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
293.89 Кб
Скачать

67. Охарактеризуйте постулати Коха-Генле щодо етіологічної ролі мікроорганізмів.

Постулати Коха-Генле - твердження, які можна зробити відносно мікроорганізму, доводять, що він є збудником деякої хвороби:

  1. Мікроорганізм постійно зустрічається в організмі хворих людей (або тварин) і відсутній в здорових;

  2. Мікроорганізм має бути ізольований від хворої людини або тварини і його штам має бути вирощений в чистій культурі;

  3. При зараженні чистою культурою мікроорганізму здорова людина (або тварина) захворює;

  4. Мікроорганізм має бути повторно ізольований від експериментально зараженої тварини або людини.

Перші три постулати відомо також під назвою тріади Коха. Слід зауважити, що Кох повністю вилучив другу частину першого постулату, виявивши безсимптомних носіїв холери і пізніше за тиф.

Другий постулат не завжди удається реалізувати для доказу патогенної природи мікроорганізму, оскільки всі віруси і деякі бактерії (наприклад. збудники прокази) не можуть бути отримані в чистій культурі на штучному живильному середовищі. Третій постулат не завжди має місце, як це виявив сам Кох для туберкульозу і для холери.

68. Дайте характеристику процесів формування мікрофлори варених ковбасних виробів. Залишкова мікрофлора ковбасних виробів після варіння складається переважно із спороутворювальних паличкоподібних бактерій та сапрофітних мікрококів. Кількість неспороутворювальних мікроорганізмів у варених ковбасах великого діаметру складає не більше 10-12%, у сосисках 1-3% від загальної кількості мікробів, що вижили після варіння. Залишкової мікрофлори тим більше, чим більше мікроорганізмів було в ковбасі до термічної обробки. У ковбасах з високим вмістом жиру виживає більше бактерій, бо жир створює захисну зону навколо їхніх клітин

При виробництві варених і напівкопчених ковбас після напов¬нення оболонок фаршем проводять осадження, обсмажування, варіння і охолодження ковбасних батонів. Напівкопчені ковбаси додатково коптять і сушать. Згідно з технологічним режимом осадження проводять упро¬довж 2-4 год при температурі, яка не перевищує 2°С і відносній вологості повітря 85-95%. За цей час кількісний та якісний склад мікрофлори майже не змінюється. Підвищення температури і тривалості осадження призводить до збільшення кількості мікроорга¬нізмів. Залишкова мікрофлора ковбасних виробів після варення складається переважно із спороутворюючих паличкоподібних бактерій і сапрофітних мікрококів. Кількість неспороутворюючих мікроорганізмів у варених ковбасах великого діаметру складає не більше 10-12%, великого діаметру 4-7%, у сосисках 1-3% від загальної кількості мікробів, що вижили після варення. Залишкової мікрофлори тим більше, чим більше мікроорганізмів було у ковбасі до термічної обробки. У ковбасах з високим вмістом жиру виживає більше бактерій, бо жир створює захисну зону навколо їхніх клітин. Після коптіння та сушіння ковбас загальна кількість мікроорганізмів дещо зменшується. При зберіганні ковбас відбувається вторинне інфікування поверхні мікроорганізмами. Чисельність мікрофлори зростає тим швидше, чим вища температура зберігання і відносна вологість повітря. При виготовленні копчених ковбас підготовлений фарш набивають в оболонки, після чого він дозріває. Для цього батони впродовж кількох діб витримують при низьких додатніх температурах, після чого коптять І сушать до досягнення необхідної кількості вологи продукту. Стійкість ковбасних виробів при зберіганні неоднакова. Вона обумовлена такими факторами, як вміст солі, ступінь зневоднення, значення рН, консистенція, хімічний склад фаршу, обробка коптиль¬ними речовинами, кількісний та якісний склад залишкової мікро¬флори. Дефектами ковбасних виробів мікробного походження є ослиз¬нення, гниття, закисання, позеленіння, прогірклість, пігментація, пліснявіння.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]