Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikrobiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
293.89 Кб
Скачать

73. Охарактеризуйте сучасні критерії віднесення мікроорганізмів до патогенних.

Хвороботворні мікроорганізми мають назву патогенних. Відомі дві основні групи мікробів, що відрізняються одна від одної способом взаємодії з навколишнім світом: сапрофіти та паразити.

Патогенність мікроорганізмів або потенційна здатність за визначених умов виливати захворювання характеризується складним комплексом біологічних властивостей мікробів.

Патогенність – це видова ознака мікробів, тобто кожний вид патогенних мікроорганізмів здатний викликати одну певну хворобу, що характеризується шляхами роз­пов­сю­дження, локалізацією в організмі та виведенням з нього.

Ступінь (або міру) патогенності мікроорганізмів називають в і р у л е н т н і с т ю. Вона визначається здатністю мікробів проникати до органів та тканин, розмножуватися в них, виробляти речовини, що пригнічують захисні сили організму та руйнують його. До факторів, що обумовлюють вірулентність патогенних мікроорганізмів, відносять здатність до токсиноутворення, інвазійність (здатність проникати, розповсюджуватись та розмножуватись в тканинах інфікованого організму), агресивність та ін..

74. Охарактеризуйте чинники стримування розвитку мікрофлори свіжих плодів та овочів при зберіганні.

До чинників відносять: селекцію і районування сортів, стійких до мікробних захворювань, вчасне збирання і обробку для закладки на зберігання врожаю, використання відповідних пакувальних матеріалів і тари, транспортних засобів, дотримання режиму зберігання. Для зберігання свіжих фруктів і овочів застосовують різні методи, спрямовані на зниження чисельності мікроорганізмів на продукції і припинення їхнього розвитку. Рекомендують обробку бромистим метилом, йод крохмалем, йодинолом, дифенілом та іншими хім. речовинами, радуризацію, холодильне зберігання у регульованому та модифікованому газовому середовищі. Важливи заходами є дотримання санітарно-гігієнічних вимог на всіх етапах товарообігу, систематичний нагляд за станом продукції, своєчасне видалення недоброякісних фруктів і овочів.

75. Охарактеризуйте якісний склад залишкової мікрофлори консервів та мікробіологічні показники безпечності консервів.

Мікроорганізми, які в процесі стерилізації залишилися життєздатними, називають залишковою мікрофлорою, видовий склад якої залежить від продукту і режиму стерилізації:

  • мезофільні аеробні та факультативно-анаеробні бактерії (B. subtilis, B.cereus, B. megaterium, B. pumpilus)

  • термофільні газоутворюючі анаероби (Cl. thermosaccharolyticum, B. Perfringens)

  • мезофільні гнильні анаеробні бактерії (Clostridium sporogenes, Cl. Putrificum)

  • кислотоутворюючі термофільні спорові аероби (B. stearothermophilus,B. Polymyxa)

У залишковій мікрофлорі консервів з високою кислотністю можуть зберігатися деякі неспороутворюючі молочнокислі і кулясті бактерії, дріжджі, спори плісеневих грибів.

Заходи, що забезпечують виготовлення доброякісних консервів, передбачають суворе дотримання санітарних норм і технологічних режимів виробництва, проведення мікробіологічного контролю санітарно-гігієнічних умов виробництва та якості сировини, мікробіологічне дослідження вмісту банок (напівфабрикатів) перед стерилізацією і мікробіологічний контроль готової продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]