Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Mikrobiologia.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
01.12.2018
Размер:
293.89 Кб
Скачать

52. Охарактеризуйте збудників та особливості біодеградації асфальту та паливно-мастильних матеріалів.

Вплив мікроорганізмів на біодеградацію а смальту обумовлюється зменшенням його маси, збільшення клейкості , а також зміною структури і зовнішнього вигляду. Гіфи грибів проростають в асфальт, який використовується в заливних, ізоляційних масах, а також при виробництві руберойдів.

Для розвитку мікроорганізмів при зберіганні пального у сховищах вирішальне значення має температура. Умовою розвитку мікроорганізмів в мастилах є наявність в них води.в результаті розвитку мікроорганізмів мастила можуть змінювати своє забарвлення і консистенцію. Інколи можливе знищення цілого шару мастил. Мастила які містять мікроорганізми спричиняють корозію металу.

53. Охарактеризуйте збудників та процес біодеградації малярського покриття.

Розвиток мікроорганізмів в малярських покриттях спричиняє злущення покриття. Розвиток грибів на малярських покриття виявляються у зеленому забарвленні, під дією атмосферних факторів покриття стає сіро-чорним. Найлегше піддаються ураженню грибами малярські покриття , нанесені на дерев янв об єкти. У цьому випадку гриби спочатку розвиваються на дереві а потім, ітільки згодом використовують малярські покриття як джерело вуглецю. Останне зумовляє знищенню покриття. Розкладаються також клейові й емульсійні фарби .прицьму постерігається розшарування емульсії, виділення газів, у результаті чого може початися деформація бляшаної упаковки, а малярські вироби змінюють свій колір спричиняють це бактерії роду Pseudomonas,Bac.mucoides, Micrococcus flarus.

54. Охарактеризуйте збудників та способи усунення мікробіологічних захворювань вин.

Вино - продукт спиртового бродіння виноградного або фруктово-ягідних соків(сусла).

Цвільвина(винну плісняву ) викликають дріжді родів Candida і Pichia, які окислюють цукор в органічні кислоти. Молочнокисле скисання вина виникає в результатті забруднення його молочнокислими бактеріями, зокрема гетеротрофними. Хворіють низько кислотні цукристі вина.

Оцтове скисання - викликають оцтовокислі бактерії.

Манітне бродіння викликають термофільні манітні бактерії.

Пропіоновокисле бродіння викликають різні пропіоновібактерії, що звинної кислоти утворюють пропіонову та оцтову кислоти.

Ожиріння(ослизнення, тягучість)вин викликають дикі дріжді, деякі молочнокислі та оцтовокислі бактерії.

Мишачий присмак- стійка хвороба столових вин, збудники нитчасті бактерії манітного бродіння.

Запобігають хворобам за допомогою пастеризації, оброблення ультразвуком(холодна стерилізація), ультрафіолетових та гамма- променів, додають антисептики.

55. Охарактеризуйте показники мікробіологічної безпечності кондитерських виробів.

При виготовленні більшості кондитерських товарів мікроорганізми не використовують. Винятком є дріжджі, що входять до складу рецептур галет, крекеру, деяких кексів.

Технологічний процес відбувається досить швидко, і у більшості випадків, при високій температурі. В таких умовах більшість мікроорганізмів гине або не встигає розмножуватись. При переробці надто забрудненої сировини деякі мікроорганізми залишаються живими. Поверхня готової продукції може забруднитись мікроорганізмів вдруге в процесі пакування і зберігання.

Дефекти мікробного походження у кондитерських виробах виникають при порушенні термінів і режимів зберігання і реалізації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]