Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика- на 164 шпори.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
808.45 Кб
Скачать

137. Дати визначення логістики

Слово «логістика» (від грец. logistike — майстерність підраховувати, міркувати) бере свої витоки ще з часів Римської імперії, коли існували спеціальні службовці «логісти» або «логістики», які займалися розподілом продуктів харчування. Наукою ж логістика стала завдяки військовій справі.

Логістика, залежно від її сучасного рівня розвитку, є комплексним (системним) методом розробки стратегій і механізму оптимізації господарчих зв’язків на основі міжфірмених чи між функціональних економічних компромісів. Відомо, що конкурентоспроможність фірми значно залежить від якості логістичного обслуговування, особливо коли застосовуються сучасні методи досягнення виробництва товарів, що звільняють значну частку зворотних коштів, шляхом синхронізації роботи вироб підрозділів фірм та логістичних структур, надійність постачань, шв відвантаж інше. Л – це процес планування, реалізації та контроля за ефективним та екон з точки зору витрат перемішенням сировини, матеріалів, гот прод-ії, а також пов’язаної з ними інф-ції про постачання товарів від місця вир-ва до місця споживання згідно з вимогами клієнта. Деякі автори розглядають логістику як науку, що допомагає оптимізувати кооперативні звяки, інші вважають основним середовишем застосування логістики внутрішньовиробничі процеси зобовязковим включенням питань планування завантаження обладнання, визначення розміру партій запуску деталей. Л – наука про управління потоками в системах. На погляд українських спеціалістів, то логістика вирішує питання що стосуються матеріал. та інформаційних потоків з товароруху (сировини, матеріалів, запасних частин), тобто з поставок.

138. Що є пріоритетом в л. При плануванні.

Для стабільного функціонування системи першорядне значення має достовірне планування виробництва, збуту і розподілу. Причому перевага надається стратегічному плануванню над оперативним. З метою досягнення високої надійності такого плану необхідно вивчати динаміку зовнішнього середовища, насамперед ринку, ідентифікувати можливі ситуації і одержувати стратегічні відповіді на питання, що постають у зв’язку з цим. У науковому прогнозі, що є основою стратегічного планування, використовують дані минулих періодів, методи екстраполяції. Однак такі моделі використовують настільки, наскільки вони відповідають логіці технічного прогресу та перспективних перетворень у сфері економіки. У галузі логістики також застосовується принцип, згідно з яким стратегічне планування спрямовується більше на цілі, ніж на процеси, виходячи з того, що творчість неможлива без інновацій. Слід зазначити, що логістика — унікальна сфера творчої діяльності, спрямованої на стратегічну орієнтацію. Процес планування логістичного проекту передбачає визначення мети та обмежень, розробку стандартів оцінки результатів, вибір техніки аналізу, складання проектного завдання. Визначення мети означає фіксування можливих при перетворенні логістичної системи витрат і рівня сервісу.

139. Основні види витрат при складуванні продукції

Загалом витрати в логістиці поділяються на закупівельні, витрати на утримання запасу, збитки від відсутності продукції. Друга група визначається витратами на складське зберігання продукції протягом певного часу і безпосередньо залежать від обсягу вантажу, що складується.

Осн витрати при складуванні пов’язані з виконанням таких видів операцій:

  1. здійснення приймання продукції з вир-ва;

2) складування та зберігання прод-ції;

3) підготовка прод-ції до відвантаження (комплектування партії постачання, пакування, маркування); 4) доставка прод-ції до місця відправки та здача її трансп орг-ції для перевезеня;

5) облік наявності і руху гот прод-ції на складі.

Фірмі необхідно вирішити питання про необхідну кількість пунктів зберігання. Чим більше пунктів, тим швидше можна доставити товар споживачам. Однак при цьому зростають витрати. Рішення про кількість пунктів зберігання слід приймати, пов"язуючи між собою проблеми рівня сервісу для споживачів та витрат з розподілу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]