Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика- на 164 шпори.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
808.45 Кб
Скачать

93. Переваги зберігання товарів на власних складах.

Матеріальні запаси можуть зберігатись як на власних складах ,так і на складах посередників.

При першому високий контроль за їх утриманням, однак виникають витрати на обслуговування складів.

Можливості контролю значно вищі, коли фірма має власні склади. Однак при цьому склади зв’язують капітал, а на потребу змінити місця зберігання фірма не може реагувати достатньо гнучко.

При другому є можливість здійснювати зберігання на складах, які відповідають виду товару та отримувати супутні послуги.

Посередники можуть надавати послуги по комплектуванню, маркуванню товару, а також по розрахунках за поставлену продукцію.

94. Переваги зберігання товарів на складах посередників.

Матеріальні запаси можуть зберігатись як на власних складах,так і на складах посередників.

При другому є можливість здійснювати зберігання на складах, які відповідають виду товару та отримувати супутні послуги.

Склади громадського користування не тільки стягують платню за орен­довані фірмою площі, а й надають додаткові (платні) послуги (огляд, пакування, відвантаження товару, оформлення рахунків-фактур). Користуючись послугами складів громадського користування, фірма має широкий вибір як місць зберігання, так і типів складських приміщень. Фірми, котрі обслуговують споживача з власного складу, потребують постійного поповнення товарного запасу.

Посередники можуть надавати послуги по комплектуванню, маркуванню товару, а також по розрахунках за поставлену продукцію.

96. Основні показники ефективності логістики

Логістика має високий потенціал економічної ефективності. Вона виявляється у високому рівні організації виробництва, і як наслідок в економії матеріалів і коштів. Ефект у свою чергу залежить від масштабів поширення логістики.

Ефективність Л. можна перевірити за допомогою таких показників. Ефективність Л.конкретизується такими натуральними показниками: рівень запасів, час проходження матеріалів по логіст. ланцюжку, тривалість циклів виконання замовлення, якість та рівень сервісу, партія вантажів, рівень використання виробничих потужностей, маневреність, адаптивність та стабільність роботи. Показники оцінки роботи логістиичних підрозділів поділяються на внутрішні та зовнішні. Система оцінки за внутрішніми показ никами призначена для порівняя результатів діял-сті з попередніми зультатами аналогічної діяльності. Логістичні показники в цьому разі розподіляють за такими категоріями: витрати, обслуговуння споживачів, продуктивність управління активами, якістю. Най> ефективна логістика у ви­значенні розміру витрат на логістичні процеси (транспортувавання. зберігання, планування та ін.).

До показників, пов'язаних з обслуг-ням споживачів, від­носять: норму насиченості попиту, дефіцит запасів, своєчасність доставки, тривалість виконання циклу обробки замовлення, кіль­кість претензій.

Одним з найважл. показників є продуктивність. Вона визначається відношенням між кінцевим результатом (обсягом вироблених товарів або послуг) і обсягом ресурсів, що спожива­ються для отримання результатів. Типовими показниками логістичної продуктивності є кількість відвантажень, котра припадає на одного працівника, кількість за­мовлень у одного торговельного агента та ін.

Предметом оцінки активів може бути ефективність викорис­т. капіталу, котрий вкладено у спорудження й обладнання, а також оборотного капіталу в запасах. Логістичні потужності облад­нання і запаси можуть становити велику частку активів фірми. Показники якості використ. не тільки для виявлення ефективності окремих операцій, а й для комплексу операцій. До них віднос. показники обороту запасів, кількість претензій та повернень товару від споживачів та ін. До показників, котрі хар-ють роботу логістики, пов'язану з розподілом готової продукції, відносять: 1) частоту оборотності усіх запасів, яку визначають як відношення розміру товарообороту до об­сягу складських запасів; 2) загальні витрати на матеріально-технічне постачання з розрахунку на одиницю товарообороту; 3) ступінь готов­ності постачальника (%), який визначають як частку від ділення об­сягу потреб, що задовольняються в зазначений термін, на загаль­ний обсяг потреб;

4) витрати на логістику (% від загальних витрат);

5) швидкість обертання матеріальних ресурсів по окремих складах;

6) витрати на відправлення один

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]