Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика- на 164 шпори.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
808.45 Кб
Скачать

49Логістична система “Острова виробництва”

Сис-ма “Острови вир-ва” – це вир сис-ма, що передбачає виконання до строк замовлень. Для цього на під-ві створюють резерви вир потужностей або допоміж цикл вир-ва.

Для виконання термінових замовлень на підприємстві деколи використовують систему „ острова виробництва”. Відповідно до цієї системи на виробництві створюють резерви виробничих потужностей для виконання термінових замовлень.

Логістика є системою, що містить функціональні області. Між областями логістики існують зв'язок і взаємозалежність. Наприклад, якщо в основному виробництві використовується технологія, що не вимагає наявності істотних проміжних запасів матеріалів і сировини, то відповідно до логістики постачання передбачається здійснювати в строго певний час через короткі інтервали. Для виконання нерегулярних замовлень в мінімальні терміни, коли для основного виробництва характерний пространст-венное зосередження устаткування, створення резервів виробничих потужностей (так званих систем «островів виробництва»), в області закупівель використовуються відповідні способи, що дозволяють придбати різні матеріальні ресурси, з тим, щоб виконати індивідуальні замовлення. У логістичному ланцюзі, тобто ланцюгу, по якому проходять товарний і інформаційній потоки від постачальника до споживача, виділяються наступні головні ланки: постачання матеріалів, сировини і напівфабрикатів зберігання продукції і сировини, виробництво товарів, розподіл (включаючи відправку товарів із складу готової продукції), вживання готової продукції.

52.Якими машинними програмами забезпечена система мрп

Система МРП — це комп'ютеризований метод вияв­лення потреби в матеріалах на різних стадіях виробничого про­цесу. Рух матеріальних ресурсів розраховують у просторі й ча­сі відповідно до потреб наступної виробничої стадії. Тому ма­теріал фактично постачається в момент, коли, за розрахунка­ми, в ньому є потреба. Формалізація процесів прийняття рішень у системі МРИ здійснюється за допомогою різних методів дослідження опера­цій.

На основі математичних моделей, інформаційного та про­грамного забезпечення розраховують потреби в сировині та ма­теріалах; складають графік виробництва та видають на друк чи на дисплей з різною періодичністю вихідні форми .Таким чином система МРП – це комп’ютеризований метод виявлення потреб у матеріалах на різних стадіях виробничого процесу.

МРП (Materials requirements planning) — планування потреби в матеріалах розробляють для використання на виробничих підприємствах, коли підприємство має дикретний характер виробництва (збірки на замовлення, виготовлення на замовлення, виготовлення на склад, серійне виробництво). МРП належить до систем «підштовхуючого» типу. Ці системи дуже рідко використовують у сервісних, транспортних, торговельних та інших організаціях невиробничого профілю. МРП-системи базуються на плануванні потреб у матеріалах для оптимальної організації виробництва і мають своєю метою створення оптимальних умов реалізації виробничого плану випуску продукції.

Основна ідея цієї системи в тому, щоб кожна одиниця матеріалу або комплектуючих виробів, необхідних для виробництва, мала в потрібний час і в потрібній кількості основні елементи системи МРП, які складаються з інформації, програмної реалізації алгоритмічної основи МРП та компонентів, що представляють результат функціонування програмної реалізації МРП.

Набір машинних програм забезпечує узгодженість та оперативне регулювання постачальницьких, виробничих, збутових функцій в масштабі фірми в режимі реального часу. Для здійснення цих функцій у системі МРП використовуються дані плану виробництва; файл матеріалів; файл запасів. Таким чином, система МРП — це комп’ютеризований метод виявлення потреб у матеріалах на різних стадіях виробничого процесу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]