Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика- на 164 шпори.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
808.45 Кб
Скачать

47.Система оптимізації виробничих технологій (опт)

У США та інших країнах заходу з 80-х років широко викори­стовується нова логістична система ОПТ - оптимізована виробнича технологія, розроб­лена ізраїльськими та американськими вченими.

У ній набу­ли подальшого розвитку на якісно новій основі ідеї, закладені в поширених системах «Канбан» та МРП.

Основний принцип системи ОПТ - виявлення у виробництві «вузьких» місць, або, за термінологією її творців, критичних ресурсів.

Критич­ними ресурсами можуть бути, наприклад, запаси сировини та матеріалів, машини й устаткування, технологічні процеси, персонал. Від ефективності використання критичних ресурсів залежать темпи розвитку виробничої системи, тоді як підви­щення ефективності використання решти ресурсів,

тобто не­критичних, на розвитку системи практично не позначається. Творці системи ОПТ стверджують, що втрати критичних ре­сурсів негативно впливають на виробництво в цілому, а еко­номія некритичних ресурсів не дає реальної користі вироб- ництву з огляду на кінцеві результати. Для кожного виробни­цтва в середньому потрібно 5 критичних ресурсів.

Фірми, що використовують систему ОПТ, не намагаються забезпечити стовідсоткове завантаження робітників, зайнятих на некритич­них операціях, оскільки інтенсифікація праці цих виконавців призведе до зростання незавершеного виробництва та інших небажаних наслідків.

Фірми заохочують використання робіт­никами резерву робочого часу на підвищення кваліфікації, заняття в гуртках якості та ін.

У системі ОВТ в автоматизованому режимі розв’язується ряд завдань оперативного та короткострокового управління виробництвом, у тому числі здійснюється формування графіка виробництва на один день, тиждень тощо. При формуванні близького до оптимального графіка виробництва використовуються критерії забезпеченості замовлень сировиною та матеріалами, ефективності використання ресурсів, мінімуму зворотних коштів у запасах, гнучкості. Для формування на ЕОМ графіків з бази даних системи ОВТ використовуються три масиви: «Замовлення», «Технологічні карти», «Ресурси». В результаті обробки даних ЕОМ на друк видається ряд машинограм, у тому числі «Графік виробництва», «Потреба у сировині та матеріалах», «Щоденний звіт майстра цеху», «Стан складського запасу». Досвід фірм, які впровадили у виробництво систему ОВТ, свідчить, що вона дає змогу при незмінних основних фондах з>ити випуск продукції на 10 %, зменш. виробничий запас на 20 %.

48Система планування розподілу матеріалів(дрп)

У логістиці та маркетингу деяких західних країн останнім часом застосовується система управління та планування розподілу продукції ДРП, яка дає змогу не тільки враховувати кон'юнктуру, а й активно впливати на неї. Ця система забезпечує стійкі зв'язки між постачанням, виробництвом, збутом, використовуючи елементи МРП.

На першому рівні управління виробництвом здійс­нюється агреговане планування з використанням прогнозів та фактичних даних про замовлення.

На другому рівні формують графік виробництва, складають специфікований план із зазна­ченням конкретних дій, кількості комплектуючих та готової продукції.

На третьому рівні за допомогою системи МРП розра­ховують потребу в матеріал. ресурсах та виробничих потуж­ностях під графік виробництва.

Система ДРП дає змогу прогнозува­ти з тією чи іншою мірою достовірності ринкову кон'юнктуру, оптимізувати логістичні витрати за рахунок скороч. витрат транспортних та на рух товару.

Планують також поставки й за­паси на різних рівнях ланцюга розподілу (центральний — пери­ферійні склади). У системі ДРП здійснюється інформаційне за­безпечення різних рівнів ланцюга розподілу з питань ринкової кон'юнктури. Важливою функцією ДРП є планування транспор­тних перевезень. У системі обробляються заявки на транспортне обслуговування, складаються заявки та коригуються в реальному масштабі часу графіки перевезень.

На основі дострокових планів роботи складів розраховують потреби в транспортних засобах, коригують потреби з урахуванням оперативної обстановки.

Ос­новою бази даних системи ДРП є інформація про продукцію, що перевозиться та складується і надходить від заводу-виробника, а також інформація зі складів.

ДРП дає можливість вирішувати комплекс завдань: планування і координація логістичних та маркетингових функцій;прогнозування конюктури ринку;планування розміру і місця постачання;оптимізація логістичних витрат збереження;скорочення часу постачання готової продукції.

Маркетингові переваги ДРП: поліпшення якості сервісу за рахунок скорочення часу доставки готової продукції споживачам;поліпшення просування нових товарів на ринок;поліпшення координації управління запасами готової продукції з іншими функціями фірми;висока спроможність задовольнити вимоги споживачів за рахунок сервісу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]