Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика- на 164 шпори.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
808.45 Кб
Скачать
  1. Основне призначення логістичного ланцюга

Логістичний ланцюжок (logistical chain) — це лінійно упорядкована чисельність фізичних чи юридичних осіб (виробників, посередників, складів ), які вико­нують логістичні операції, спрямовані на доведення зовн. ма­теріального потоку від однієї логістичної системи до іншої чи до кін­цевого споживача.

Основне завдання логістичного ланцюжка полягає в забезпеченні руху товарного та інформаційного потоків від постачальника до споживача.

Використання логістичних ланцюжків при визначенні шляху переміщення матеріального потоку дає змогу прослідкувати усі види витрат, котрі виникають при цьому. Ці витрати пов`язані з закупівлею, вантажно-розвантажувальними роботами по перевезенню на магістральному, посередницькому та власному транспорті.

Основним інструментарієм управління логістикою є:1)бюджет логістики, що враховується як складова частина загального бюджету фірми при плануванні її господарської діяльності, 2) показники логістики, 3) планування номенклатури товарів згідно з методом ABI, 4) методи дослідження операцій.

У розвинутих странах до основних логістичних показників належать: 1)частота оборотності всіх запасів, що визначається як відхилення розміру товарообороту до обсягу складських запасів,

2)загальні витрати на матеріально-технічне забезпечення, що припадають на одиницю товарообороту

3)ступінь готовності постачальника (у %), яка визначається як частка від поділу обсягу потреб

4) витрати на логістику(у% від загальних витрат).

  1. Характеристика розподільчого логіст. Ланцюга

Логістичний ланцюжок (logistical chain) — це лінійно упорядкована чисельність фізичних чи юридичних осіб (виробників, посередників, складів ), які вико­нують логістичні операції, спрямовані на доведення зовнішнього ма­теріального потоку від однієї логістичної системи до іншої чи до кін­цевого споживача.

Одними з логістичних утворень є канали розподілу, які є складо­вою частиною розподільчої логістики. Канал розподілу - це сукупність фірм чи окремих осіб, які самі або з чиєюсь допомогою передають конкрет­ний товар комусь іншому, право власності на товар чи послугу на 'їх шляху від виробника до споживача. Тобто - це шлях руху товару від виробника до споживача.

Певним чином організовану сукуп­ність логістичних операцій, що забезпечують досягнення загальї них цілей, ми називаємо логістичним ланцюжком. Ознаками ло­гістичних ланцюжків можна вважати:

системність, під якою розуміють, що кожна окремо взяті операція не створює логістичного ланцюжка, а він виникає лише в певному стані логістичних операцій;

  • стійкість, тобто здатність логістичного ланцюжка зберігати­ся до повного виконання завдань її організації;

  • гнучкість, тобто змінність складу (ланок) ланцюжка з урахуєванням зміни завдань і функцій;

  • адаптивність, тобто постійне настроювання елементів лацюжка на змінювану кон'юнктуру ринку;

  • ефективність, тобто логістичний ланцюжок, зберігається до тих пір, поки це вигідно всім її учасникам.

Основні переваги логістичних ланцюжків такі:

  1. добровільне об'єднання ресурсів та зусиль суб'єктів розпо­дільчої логістики для досягнення загальносистемних цілей;

  2. технологічне та організаційне узгодження логістичних опе­рацій для мінімізацій втрат неузгодженості;

  3. економічна єдність вираження кінцевого результату функ­ціонування логістичного ланцюжка за кожною операцією і для кожного учасника;

  4. спільне генерування ідей, що забезпечують підвищення ефективності розподільчої логістики.

Логістичні ланцюжки можливо класифікувати за такими ос­новними ознаками:

  1. за кількістю ланок (операцій) — дво-, три-, багатоланкові ланцюжки;

  2. за складом учасників — внутрішні, коли учасниками ланцюжка є тільки підрозділи підприємства, і зовнішні, тобто ланцюжки, ство­рювані як результат взаємодії економічно самостійних суб'єктів;

  3. за часом дії — постійні чи довготермінові, періодичної дії та разові;

  4. за ринками обслуговування — глобальні, регіональні та локальні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]