Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика- на 164 шпори.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
808.45 Кб
Скачать

132. Покажіть на схемах перевагу використання посередників у логістичних ланцюжках.

Наявність посередника у лог ланцюжку (каналі розподілу) дає змогу скоротити кіл-ть госп зв’язків.

Вико­ристання посередників пояснюється в основному ефективністюхньої діяльності щодо забезпечення широкої доступності товару і доведення його до цільових ринків. Завдяки своїм капіталам, досвіду, спеціалізації та масштабу діяльності посередники пропонують фірмам більш широкий спектр послуг. На рис. подана схема одного з основних джерел економії, що досягається завдяки використанню посередників.

Як видно із схеми, у першому випадку виникає необхідність у наявності 9 контактів, а у другому – лише 6. Таким чином дистриб'ютор зменшує кількість необхідних прямих контактів. Як три виробники намагаються досягти трьох клієнтів ме­тодами прямого маркетингу? Цей варіант потребує встановлення дев'яти окремих контактів. На рис. 6 показано функціонування також трьох виробників через одного дистриб'ютора, що встановлює кон­такти з усіма трьома клієнтами. Така система вимагає встановлення тільки шести контактів. Таким чином посередники допомагають ско­ротити обсяг роботи, яку необхідно виконати.

133. Що враховують при виборі постачальника продукції.

Потреби вир лінії переводяться у замовлення. Агент із закупівлі добирає постачальників, що задовольняють фірму за такими параметрами: ціни, швидкість доставки, якість продукції, гарантії . Виз-ся ступінь надійності постачальника=(потреби, що були задоволені/заг об’єм потреб)*100%.

Але спрешу потрібно скласти специфікацію на постачальника, тобто визначити, якими можуть бути витрати при закупівлі, якість товару, що постачається, порядок постачань, обсяги виробництва постачальника, місце його знаходження. Далі, знаючи всі вимоги до постачальника, варто вилучити тих, хто не підходить даним критеріям.

Важливо, щоб рівень оцінки постачальників відповідав важливості рішення. Тому викор відомості про їх діяльність з ділової преси, а також з бесід з підлеглими, з контактів з клієнтами. Важливо обрати найбільш важливий показник для оцінювання (наприклад ціна, якість, витрати на доставку).

Після аналітичної роботи з постачальником, йдуть переговори. Вибір постачальника може здійснюватися через конкурсні торги (тендери) чи письмові переговори. Після оцінюються пропозиції постачальників, які бувають у вигляді твердих та вільних оферт( не передбачає жодних обов’язків продавця стосовно покупця). Оцінка пропозицій здійснюється у вигляді суворо регламентованого процесу або вільна процедура, але вибирається певний критареій (наприк. Вища якість, мінім ціна). Ттакож критерієм відбору постачальника є його знаходження на далекій відстані від споживача, термін виконання замовлень, наявність у постачальника резервних потужностей, його кредитоспроможність, фін стан.

134. Органи управління товарорухом

відділ управління матеріалами, відділ розподілу, відділ управління мат потоками???

Рішення про складування й зберігання товарно-матеріальних запасів, їх транспортування потребує ретельної координації. Дедалі більше фірм започатковують створення по­стійних комітетів, до складу яких входять керівники, відпові­дальні за різні аспекти діяльності, пов'язаної з організацією то-вароруху. Такий комітет на своїх регулярних засіданнях роз­робляє рекомендації щодо підвищення ефективності системи розподілу в цілому. Деякі фірми включають до свого штатного розпису посаду віце-президента з товароруху, який здебільшого підпорядковується віце-президенту з маркетингу чи віце-пре­зиденту з виробництва, а нерідко — безпосередньо президенту. Фірма координує свою діяльність, пов'язану з налагодженням товароруху, та маркетингову діяльність таким чином, щоб на високому рівні задовольнити ринок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]