Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика- на 164 шпори.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
808.45 Кб
Скачать

50.Взаємозв”язок системи мрп та дрп

Система ДРП забезпечує стійкі зв’язки між постачанням, виробництвом та збутом продукції використовуючи елементи системи МРП. На третьому рівні за допомогою системи МРП розра­ховують потребу в матеріальних ресурсах та виробничих потуж­ностях під графік виробництва. Система ДРП залежить від виробничих графіків, котрі регламентовані і контролюються фірмою – виробником готової продукції. Функціонування системи ДРП базується на споживчому попиті, не контрольованому фірмою, тому системі МРП властива вища стабільність на відміну від ДРП, котра діє за умов невизначеності попиту. Невизначене зовнішнє середовище вимагає допоміжних заходів та обмежень у попиті управління товарними запасами у розподільчих мережах системи.

51.Взаємозв”язок системи мрп та “Канбан”

Сис-ма Канбан працює не тільки в Японії. В Європі вона працює разом з сис-мою МРП, тобто на рівні визначення потреби в сировині та мат, а також орг-ції МТЗ працює сис-ма МРП, а вир процес діє на основі сис-ми Канбан.

Залежно від конкретних умов можливе спільне функціону­вання систем «Канбан» та МРП.

Після складання зведеного плану потреб у матеріалах систему «Канбан» можна використо­вувати як інструмент управління виробництвом у межах кож­ного планового періоду.

Подібну «зведену» систему («Сінхро МРП») застосовує компанія «Ямаха Моторе» (Японія). При ор­ганізації виробництва, пристосованого до змінного попиту за місяць, системи МРП та «Канбан» слугують засобами забезпе­чення виробництва «точно в строк».

Велике значення для планування потреби в матеріалах має концепція часового циклу (інтервалу).

Часовий цикл — це період часу, протягом якого має бути вироблена визначена кіль­кість виробів. У реалізації системи «Канбан» таким часовим циклом є доба. Та оскільки доба — невеликий період часу, то в системі МРП, як правило, за часовий цикл приймається тиждень.

Далі в цій системі неминуче виникає проблема син­хронізації фаз виробництва, що потребує складання міжцик-лічного графіка виробництва всіх виробів для визначення ви­ду продукції.

При цьому використовують дані про час вико­нання замовлень виробництвом.

Для системи «Канбан» син­хронізація виробничих фаз не має такого великого значення, як для системи МРП, тому що грунтується на вирівнюваному виробництві. Проте часто доводиться враховувати цикл поставок при визначенні кількості карток «Канбан» залежно від часу виконання замовлення.

При організації виробництва, орієнтованого на швидке виконання замовлень на невеликі партії продукції, вирівнювання виробництва досягають з ве­ликими труднощами.

Тоді зручніше використовувати систему МРП, оскільки, щоб вирівняти виробництво, необхідно що­доби планувати виготовлення певного об'єму продукції.

Система «Канбан» передбачає, щоб до фактичного початку виробничого процесу до всіх дільниць був доведений загальний виробничий план.

У системі МРП такий план називається агре-гованим (зведеним). Він є важливим для системи, оскільки стано­вить ту ціль, на досягнення якої орієнтована вся система.

В «Канбан» зведений план не регламентує суворі завдання вироб­ництва, а визначає лише загальну схему проведення загальноза­водського розрахунку потреби в матеріалах та персоналі на кож­ній виробничій дільниці.

Тому при плануванні потреби в мате­ріалах в кінці кожного планового виробничого періоду (чи часо­вого циклу) треба порівняти планові об'єми випуску з фактич­ними.

Якщо при цьому будуть виявлені розбіжності, то вжива­ють заходів щодо виправлення ситуації, що склалася.

Оскільки часовим циклом є тиждень, зведений план коригують щотижня.

За системи «Канбан» немає потреби в кінці кожного часового циклу порівнювати запланований випуск з фактичним, оскільки план постійно коригується автоматично в процесі виробництва. Якщо потрібно переглянути добовий план виробництва.

53. Якими машинними програмами забезпечена система ДРП – див. 48 про ДРП

ДРП (distribution requirement planning — планування розподілу) дає змогу не тільки враховувати кон’юнктуру ринку, а й активно впливати на неї. Ця система забезпечує стійкі зв’язки між постачанням, виробництвом та збутом продукції, використовуючи елементи МРП. Система ДРП є базою планування логістичних та маркетингових функцій, їх узгодження. Вона дає змогу з тим чи іншим ступенем вірогідності прогнозувати ринкову кон’юнктуру, оптимізувати логістичні витрати за рахунок скорочення транспортних витрат та витрат на товарорух. ДРП також дає змогу планувати поставки та запаси на різних рівнях ланцюжка розподілу (центральний — периферійні склади). Система ДРП сприяє здійсненню інформаційного забезпечення різних рівнів ланцюжка розподілу з питань ринкової кон’юнктури. Важливою функцією системи ДРП є планування транспортних перевезень.

Машинні програми використовуються для плану поставки , плану перевезень,та оптової норми товарних запасів

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]