Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика- на 164 шпори.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
808.45 Кб
Скачать
  1. Відмінність системи мрп-2 від системи мрп

Система МРП-2 – друге покоління системи МРП, що не обмежується завданням управління матеріально - технічним забезпеченням. Системи відрізняються один від одного не лише своїм технологічним рівнем, а й гнучкістю управління та номенклатурою. Система МРП 2 включає функції МРП ( визнання потреби у матеріалах), а також функції управління технологічними процесами

Гол відмінністю МРП2 від системи МРП є те, що в першій почали прогнозувати потреби в сировині за пріоритетними та непріоритетними замовленнями.

Система МРП-2 включає функції МРП (визначення потреби у матеріалах), а також функції управління технологічними процесами. Передбачає розв’язання ряду завдань, зокрема таких, як прогнозування, управління запасами, управління закупівлями. Система МРП-2 є ефективним інструментом внутрішньофірмового планування, котре дозволяє втілити у практику логістичну концепцію інтеграції функціональних сфер бізнесу при управлінні матеріальним потоком. Дозволяє враховувати > повне задоволення споживчого попиту, що досягається шляхом скорочення тривалості виробничих циклів, зменшення запасів, ефективнішої організації постачань, > швидкої реакції на зміни попиту. Система МРП-2 забезпечує >у гнучкість планування і сприяє зменшенню логістичних витрат на управління запасами.

Система МРП є складовою системи МРП-2.

  1. Переваги системи “Канбан”

Переваги системи “Канбан” особливо помітні при порівнянні організації виробництва в автомобільній промисловості Японії та інших країн. Японська кон­цепція грунтується на практично повній відмові від страхових запасів. >е того, менеджери навмисне дають робітникам змогу повністю випробувати на собі наслідки простоїв.

Переваги:- най> висока адаптованість до вимог ринку- організація ритмічної роботи усіх підрозділів підприємств (як власного так і контрагента)

- відсутність страх запасів та незаверш вир-ва

Основні переваги системи Канбан:

  • короткий виробничий цикл, висока оборотність активів, в тому числі запасів;

  • відсутні або надзвичайно низькі витрати на зберігання виробничих, товарних запасів;

  • висока якість продукції на всіх стадіях виробничого процесу.

Переваги системи «Канбан» особливо помітні при порівнянні організації виробництва в автомобільній промисловості Японії та інших країн. Запаси комплектуючих деталей та матеріалів у ряді американських фірм в розрахунку на кожний легковий автомобіль, що виготовлявся у 1987 р., перевищили 500 дол., тоді як у >ості японських вони становили менше 200 дол., у тому числі на «Тойоті» всього лише 77 дол.

  1. Недоліки системи “Канбан”

Японська кон­цепція грунтується на практично повній відмові від страхових запасів. >е того, менеджери навмисне дають робітникам змогу повністю випробувати на собі наслідки простоїв.

Недоліки: зрив поставок комплектуючих на будь-яких етапах вир-ва призведе до зупинки всього вир-ва (межа надійності відхилення + - 10 %)

Згідно із системою «Канбан» на відміну від традиційного підходу виробник не має завершеного плану та графіка, він жорстко пов’язаний не загальним планом, а конкретним замовленням цеху (споживача) й оптимізує свою роботу не загалом, а в межах цього замовлення.

Основні недоліки системи Канбан:

  • складність забезпечення високої узгодженості між стадіями виробництва продукції;

  • значний ризик зриву виробництва і реалізації продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]