Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика- на 164 шпори.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
808.45 Кб
Скачать

146. Як свідчить про ефективність використання логістики показник часу проходження матеріалів по логістичному ланцюжку.

Дуже важливим моментом являється скорочення часу просування матеріального потоку по логістичному ланцюжку, так як цей показник закріплює обертаємість оборотних засобів, зменшує час на виконання замовлення, а також знижує розмір запасів. Якщо всі затрати на логістику прийняти за 100,%, то затрати, пов’язані з транспортуванням -40%, на зберігання – 30%, на пакування та сортування – 10%, адміністративно управлінські – 10%,на обробку замовлень – 10%

Для збільшення ефективності логістики потрібно:

1)Скоротити рівень запасів

2)Зменшити час обробки замовлень

3)Зменшити термін проходження матеріалів по лог ланцюжку

4)Зменшити партії поставок

5)Збільшити рівень викор-ня виробн потужностей

147. Як свідчить про ефективність використання логістики показник рівня використання виробничих потужностей.

Вир потужності мають бути використані макс ефективно і повно

Крім грошових показників ефективність логістики можна визначити за допомогою натуральних показників: рівень запасів, час обробки замовлень, термін проходження матеріалів по лог ланцюжку, партії поставок, рівень викор-ня вироб потужностей.

Для збільшення ефективності логістики потрібно:

  1. Скоротити рівень запасів

  2. Зменшити час обробки замовлень

  3. Зменшити термін проходження матеріалів по лог ланцюжку

  4. Зменшити партії поставок

  5. Збільшити рівень викор-ня виробн потужностей

148. Як свідчить про ефективність використання логістики адаптованість та пристосування підприємства до мінливих ринкових умов.

Адаптованість та здатність пристосування підприємства до мінливих ринкових умов — це одне з основних завдань логістики. Якщо фірма здатна швидко реагувати на зміни навколишнього середовища, то логістика є ефективною.

149. Як здійснюється вибір постачальника продукції.

Потреби вир лінії переводяться у замовлення. Агент із закупівлі добирає постачальників, що задовольняють фірму за такими параметрами: ціни, швидкість доставки, якість продукції, гарантії . Виз-ся ступінь надійності постачальника=(потреби, що були задоволені/заг об’єм потреб)*100%.

При виборі постачальника слід мати на увазі, що перш за все потрібно скласти специфікацію на постачальника, тобто визначити, якими можуть бути витрати при закупівлі, якість товару, що постачається, порядок постачань, обсяги виробництва постачальника, місце його знаходження. По-друге, виходячи з вимог до постачальника, варто вилучити тих, хто не задовольняє одному чи кільком вказаним критеріям, врешті, щоб у переліку залишилася обмежена кількість постачальників.

Необхідно, щоб рівень оцінки постачальників відповідав важливості рішення. При цьому використовують відомості про їх діяльність з ділової преси, а також з бесід з підлеглими, з котрими вдається поспілкуватися, з контактів з клієнтами, котрих постачальники забезпечують. Важливо обрати найбільш суттєвий показник для оцінювання. Це може бути ціна, якість, витрати на доставку тощо.

Вибір постачальника може здійснюватись через конкурсні торги чи письмові переговори між постачальниками та споживачами. Поширеною формою пошуку потенційних постачальників є конкурсні торги (тендери). Вони проводяться у разі, коли передбачається налагодження довгострокових зв’язків між постачальником та споживачем, і вигідні обом сторонам угоди. Постачальник одержує чітку уяву про умови роботи зі споживачем.

Іншими критеріями, що впливають на вибір постачальника, є його знаходження на далекій відстані від споживача, термін виконання замовлень, наявність у постачальника резервних потужностей, його кредитоспроможність, фінансовий стан тощо.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]