Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика- на 164 шпори.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
808.45 Кб
Скачать

95. Головні складові фундамента логістики.

Фундамент логістики становлять чотири головних складових: економічні та технологічні основи, технічне та математичне забезпечення.

Реалізація концепції логістики повинна дати відповідь на такі запитання: коли і де будуть вироблені ресурси?

Коли і де вони будуть складовані? Коли і куди вони мають бути доставлені? Зазначимо, що тут термін "ресурси" трактується у широкому розумінні цього слова - це матеріали, готові вироби, енергія та робоча сила.

Комплексне використання названих вище чотирьох складових дає змогу дати вичерпну відповідь на поставлені запитання. У глобальній логістичній системі першочергове значення надається транспортній підсистемі

Технологічний процес е сукупністю послідовно виконуваних робіт та операцій разом з методами, технікою та умовами Їх виконання, які забезпечують безперервність й ритмічність технології основного виробництва.

97. Натуральні показники ефективності логістики

Ефективність логістики конкретизується такими натуральними показниками:

Ї) рівнем запасів;

2) часом проходження матеріалів по логістичному ланцюжку; З) тривалістю циклу виконання замовлення. якістю та рівнем сервісу;

4) партією вантажів;

5) рівнем використання виробничих потужностей;

6) маневреністю, адаптивністю та стабільністю роботи.

Проблема зменшення рівня запасів при доставці вантажів точно у строк дуже актуальна.

Це одна з центральних проблем логістики.

98. Використання вертикальних маркетингових систем в логістиці.

Поняття «логістична система» є одним із базових понять Л. Існують різні види систем, які забезп. функціонування еко­н-го механізму. В цій множині необхідно виокремити логістичні системи. Оскільки поняття «логістична система» є окремим щодо загал. поняття «система», то спочатку слід дати визнач.саме цього загального поняття, а потім визначати, які системи належать до класу логістичних.

Існує 4 якості, якими має володіти об'єкт, щоб його можна було вважати системою. Перша якість. Система є цілісною сукупністю елементів, які взаємодіють один з одним. Необхідно мати на увазі, що елементи існу­ють лише в системі, а поза нею — це тільки об'єкти. Друга якість. Між елементами системи існують зв'язки, котрі є за­кономірною необхідністю і визначають інтегральні якості системи. Третя якість. Наявність системоформувальних факторів, які да­ють змогу свторити впорядковані зв'язки, тобто структуру.

Четверта якість. Наявність у системі інтегративних якостей, які притаманні системі в цілому, але не властиві жодному з її елементів окремо.

Для логіст. систем характерним є сумісність усіх елементів, наявність зв'язків між ними, а також адаптивність і гнучкість.

Останнім часом на противагу традиційним каналам розподілу ви­никли вертикальні маркетингові системи (ВМС). Як уже зазначалося, традиційний канал розподілу складається з незалежного виробни­ка, одного чи кількох оптових та одного чи кількох роздрібних тор­говців. Кожен член каналу — це окреме підприємство, яке намагаєть­ся забезп. собі максимал. прибуток, навіть на шкоду отри­манню максимального прибутку системою в цілому. Жоден із членів каналу не має повного чи навіть достатнього контролю над діял-стю решти членів. Вертикальна ж маркетингова система, навпаки, скла­д. з виробника та одного чи кількох роздрібних торговців, які діють як єдина система. . Домінувати у межах вертикальної маркетингової системи може або виробник, або оптовик, або роздрібний торговець. Вертикальні маркетингові системи виникли як засіб контролю за поведінкою каналу та запобігання конфліктам між його окремими членами, що переслідують свою мету. Ці системи економічні, з міцними позиціями на ринку, виключають дублювання зусиль. Існує три основних типи вертикальних маркетингових систем:

Основні типи ВМС: 1) договірні ВМС — склад. з незалежних фірм які зв'язані між собою договірними відносинами та координують програми своєї діяльності для спільного досягнення >ої економії та вищих ко­мерційних результатів.Договірні ВМС в свою чергу поділяються на: добровільні групи роздрібних торговців під егідою оптовиків, організації утримувачів торговельних привілеїв, кооператив роздрібних торговців.

2) адміністративно керовані ВМС координують діяльність ряду послідовних етапів виробництва та розподілу товарів завдяки могут­ності та розмірам одного з їх учасників. Виробник основного марочно­го товару в змозі співпрацювати та досягти міцної підтримки з боку проміжних продавців цього товару.

3) коперативні ВМС - у межах такої ВМС послідовні етапи виробництва та розподілу перебувають в одноосібному володінні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]