Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика- на 164 шпори.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
808.45 Кб
Скачать
  1. Охарактеризуйте карту відбору системи “Канбан”

Склад стелаж № Шифр вибору

Попередня ланка

Номер виробу

Кування В-2 наступна ланка

Найменування Ведуче

виробу зубчасте

колесо

Модель автомобілю

Місткість тари

Тип тари

Номер випуску

Механічна обробка

За допомогою картки відбору попередня виробнича ланка інформується про те, скільки і яких виробів було відправлено споживачеві фактично. Карта відбору складається з таких основних елементів: склад-стелаж №; код виробу; номер виробу; найменування виробу; модель виробу; кількість виробу; попередня і наступна ланка, через які пройшов і повинен пройти виріб.

  1. Охарактеризуйте карту замовлень системи “Канбан”

Картка замовлення визначає, скільки і яких деталей треба виго­товити з урахуванням найближчої зміни програми виробництва.

Склад стелаж № Шифр вибору

Ланки механічної обробки

Номер виробу

Найменування Логістичний

виробу вал

Модель автомобілю

Основні елементи картки замовлень: склад-стелаж №; код виробу; номер виробу; найменування виробу; кількість деталей, які необхідно виготовити. Картка замовлення визначає, скільки і яких деталей необхідно виготовити з урахуванням найближчої програми виробництва.

56. Переваги системи мрп

Ця система майже непотопляєма, бо немає збоїв у вир-ві та простоїв.

Система МРП— планування потреби в матеріалах — належить до систем «штовхаючого» типу.

Осн завдання – чітке, точне планування потреби в матеріалах.

В ній складають перелік матеріалів, не­обхідних для виробництва визначеної кількості готової про­дукції, відповідно до прогнозу ринкової кон'юнктури, після чого формують замовлення постачальники.

Теоретично в сис­темі «штовхаючого» типу обов'язковим є формування поточ­них та страхових запасів, кількість яких значно перевищує кількість відповідних запасів при роботі за «тягнучою» систе­мою. Однак в умовах багатономенклатурного виробництва формування таких запасів виправдане.

Переваги системи МРП: кожна одиниця матеріалу або комплектуючих виробів, необхідних для виробництва, має в потрібний час і в потрібній кількості основні елементи системи МРП, які складаються з інформації, програмної реалізації алгоритмічної основи МРП та компонентів, що представляють результат функціонування програмної реалізації МРП; в системі МРП здійснюється управління запасами, розрахунок потреб у сировині та матеріалах, формування замовлень на закупівлю та інше.

  1. Переваги системи мрп-2

Ця система майже непотопляєма, бо немає збоїв у вир-ві та простоїв.

У 80-ті роки в США та інших країнах дістала великого по­ширення система МРП-2, яку деякі американські фахівці вва­жають другим поколінням системи МРП.

Покоління цієї систе­ми різняться не за рівнем розвитку технології, як, наприклад, покоління обчислювальної техніки, а за гнучкістю управління та. номенклатурою функцій.

Так, система МРП-2 виконує функції МРП (визначення потреби в матеріалах), а також функції упра­вління технологічними процесами

Визначення потреби в матеріалах пов'язане з прогнозуванням, управлінням запасами, закупівлями.

Переваги системи МРП-2:

- є ефективним інструментом внутрішньофірмового планування, котре дозволяє втілити у практику логістичну концепцію інтеграції функціональних сфер бізнесу при управлінні матеріальним потоком.

- > повне задоволення споживчого попиту, що досягається шляхом скорочення тривалості виробничих циклів, зменшення запасів, ефективнішої організації постачань, > швидкої реакції на зміни попиту.

- забезпечує >у гнучкість планування і сприяє зменшенню логістичних витрат на управління запасами.

- передбачає розв’язання ряду завдань, зокрема таких, як прогнозування, управління запасами, управління закупівлями. При розв’язанні завдань прогнозування прогнозуються потреби у сировині та матеріалах за пріоритетними та непріоритетними замовленнями, аналіз можливих строків виконання замовлень та рівнів страхових запасів з урахуванням витрат на їх утримання і якості обслуговування замовників. При вирішенні завдань управління запасами здійснюється обробка та коригування усієї інформації про надходження, рух й витрачання сировини та матеріалів, а також про зберігання, вибір індивідуальних стратегій поповнення та контролювання рівня запасів у розрізі кожної позиції номенклатури сировини та матеріалів, контролювання швидкості й обіговості запасів, видача інформації про наближення запасів до критичного рівня, про наявність понаднормативних запасів. Для розв’язання завдань, пов’язаних з управлінням закупівлями, використовується файл замовлень, в який вводиться інформація про замовлення та їх виконання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]