Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
логистика- на 164 шпори.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
20.11.2018
Размер:
808.45 Кб
Скачать

135. На кого працює логістика

Головним глобальним завданням логістики є зростання прибутку фірми за рахунок досягнення з найменшими витратами максимальної пристосованості фірми до мінливої ринкової ситуації, підвищення на ринку своєї частки та одержання переваг перед конкурентами. І все це за рахунок мінім витрат. Отже, Л працює на виробника. Але також одне із заг завдань логістики є створення інтегрованої ефективної системи регулювання й контролю за матеріальними та інформаційними потоками, які забезпечували б високу якість постачання продукції. З цим завданням пов’язані проблеми забезпечення взаємної відповідальності матер та інформац потоків, контролювання матеріал потоку та передача даних до єдиного центру, визначення стратегії і технології фіз. перемішення товарів, інше. Дана функція відображає взаємозв’язки фірми з постачальниками, але все одно відображає, що логістика працює на виробника. Але також є і інша сторона яка показує що логістика працює не тільки на виробника, а й на споживача.

Мета логістики - доставка вантажів точно у строк при мінімальних витратах трудових та матеріальних ресурсів. Постачання матуріалів, сировини, готової продукції точно у строк має сприятливий вплив на функціонування всієї економічної системи, дає змогу значно скоротити запаси на складах виробничих підприємств.Логістика повною мірою працює на споживача. Тому вважають, що реалізація функцій збуту у сфері логістики здійснюється через додержання 6 умов : вантаж, якість, кількість, час, витрати та пункт призначення.

136. Виходячи з чого вирішують питання про місце зберігання продукції

Складська мережа, через котру здійснюються розподіл матеріального потоку, є суттєвим елементом логістики. Вибір місця збереження матеріалів та кількості складських приміщень суттєво впливає на витрати, котрі виникають в процесі доведення товару до споживача, а значить і на кінцеву вартість продукції, що реалізується. Фірмі необхідно вирішувати питання про кіль-ть пунктів зберігання та місце їх розташування. Чим більше пунктів, тим швидче можна доставити товар споживачам. Однак при цьому зростають витрати. Рішення треба приймати, пов’язуючи між собою проблеми рівня сервісу для споживачів та витрат з розподілу.

Деякі фірми зберігають частину товару на під-ві, а решту – на складах у різних регіонах. Іноді виробники можуть мати власні склади (ступінь контролю вищий, нема гнучкого реагування на зміну ситуації), іноді арендують складські примішення у складських операторів (арендна плата, додаткові платні послуги, широкий вибір місця розташування). Є три варіанти збереження матеріалів: 1. зі складу під-ва до споживачів. 2. Зі складу під-ва до складу посередника, а потім вже й споживачам. 3. Зі складу під-ва на декілька складів посередників, а вони в свою чергу відповідним споживачам. Чим більше складів посередників, тим менше взаємозв’язків з кожним споживачем. У першому варіанті будуть найбільші витрати, вже у 2 варіанті – вони зменшуються, так само як і в 3 варіанті. Але в перших двох варіантах виникають додаткові витрати пов’язані з лоставкою матеріалів на склади посередників, а також зі зберіганням їх на цих складах. Обладнання під зберіган­ня має відповідати специфічним особливостям вантажу та забезпечувати максимальне використання висоти та площі складу. При цьому простір під робочі проходи має бути мінімальним, але з урахуванням нормальних умов роботи піднімально-транс­портних машин і механізмів. Для упорядкованого зберігання вантажу і економного його розміщення використовують систему адресного зберігання за принципом твердого (фіксованого) чи вільного (вантаж розміщ. на будь-якому вільному місці) вибору місця складування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]