Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_центральный банк.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
531.46 Кб
Скачать

10.Прогнозування готівкового грошового обігу установами нбу

НБУ як емісійний центр країни прогнозує готівковий обіг з метою повного і своєчасного забезпечення потреб ек-ки в готівкових коштах. Ураховуючи безперервний рух готівки через каси КБ, прогнозування готівкового обігу здійснюється шляхом складання прог­нозів касових оборотів банків. Прогнози по регіонах складаються територіальними управліннями НБУ, а в цілому по країні - Департаментом готівково-грошового обігу НБУ. На підставі прогнозу касових оборотів банків у цілому по країні Департамент визначає обсяг замовлення Банкнотно-монетному двору на вир-цтво банкнот і монет.

У прогнозі розрахунку касових оборотів банків визначаються джерела і розміри надходження готівки до кас банків, цільове спрямування і сума видач грошей з цих кас в обіг, обсяг випуску готівки або вилучення її з обігу. Прогнозний розрахунок складається у формі балансу оборотів готівки усіма установами НБУ за єдиною схемою.

Основою для складання прогнозу касових оборотів є прогнозні і звітні показники ек-чного і соц-го розвитку країни, у т.ч. балансу грошових доходів і видатків населення, і держ-го бюджету. До таких показників відносять обсяги роздрібного товарообороту і платних послуг, фонд оплати праці, видатки на виплату пенсій і допомоги. Вони служать базою, початковою ек-чною інф-цією для прогнозування касових оборотів банків.

Територіальні управління НБУ для складання прогнозів касових оборотів отримують від держ., обласних органів виконавчої влади і від органів статистики звітні і прогнозні дані в територіальному розрізі: 1)загальний обсяг роздрібного товарообороту п-ств роздрібної торгівлі і ресторанного господарства; 2)доходи населення; 3)фонд оплати праці; 4)обсяг вироблених і реалізованих послуг; 5)обсяг виплати пенсій, допомоги.

Для обґрунтування прогнозних розрахунків касових оборотів установи НБУ враховують тенденції, що характерні для готівкового обігу, швидкість повернення готівки в каси банків, звітність банків про фактичні касові обороти за минулі періоди.

Прогнози касових оборотів складаються установами НБУ на кожний квартал з розподілом їх показників за місяцями. При цьому враховуються особливості окремих місяців у розгортанні торгівлі, кількість днів у кожному місяці, сезонність роботи деяких п-ств і орг-цій, строки сплати податків населенням, час масових відпусток. Згідно з Програмою удосконалення орг-ції готівкового обігу, розробленою Департаментом готівково-гро­шового обігу, передбачається перехід від квартального прогнозування касових оборотів до прогнозування на короткостроковий (рік) і середньостроковий (2-5 років) періоди.

Найбільшу частку у надходженнях готівки до кас банків становить торговельна виручка і виручка від усіх видів платних послуг.

Розраховуючи суму надходжень до кас банків торговельної виручки, установи НБУ беруть за основу прогнозні і фактичні дані обсягу роздрібного товарообороту п-ств роздрібної торгівлі і ресторанного господарства, фактичні дані щодо надходження торговельної виручки готівкою в каси банків. Сума надходжень торговельної виручки в каси банків готівкою коригується на різницю в сумах перехідної виручки на початок і кінець кварталу.

У видатковій частині прогнозного розрахунку касових оборотів банків значне місце належить статті «Видача на виплати, пов’язані з оплатою праці». У розрахунках цієї статті установи НБУ беруть за основу загальний фонд оплати праці відповідно в регіоні або в країні. З цього фонду виключаються: безготівкові утримання із з/п (прибуткового податку з громадян, внесків у Пенсійний фонд України, профспілкових внесків): перерахування з/п на рахунки за вкладами в банках. До визначеної в результаті такого розрахунку суми додають повернені до банків суми депонованої з/п (не виплаченої в установлений строк окремим працівникам). При розрахунку видачі готівки на виплати, пов’язані з оплатою праці, необхідно враховувати суми з/п, що виплачуються в кварталі, на який розраховується прогноз, за рахунок фонду оплати праці наступного кварталу, а також суми з/п, що виплачені у попередньому кварталі за рахунок фонду оплати праці того кварталу, на який розраховується прогноз. Остаточний результат - сума готівки, яку треба видати з кас банків і передбачити у статті прогнозу касових оборотів «Видача на виплати, пов’я­зані з оплатою праці».

Видачі на виплату пенсій, допомоги і страхових відшкодувань установи НБУ розраховують на підставі прогнозних і звітних матеріалів органів Пенсійного фонду України і Фонду соц-го страх-ня з тимчасової втрати працездатності. Із загальної суми всіх видів допомоги і страхових відшкодувань виключають податки, що утримуються при виплаті допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю, видатки на сплату поштового тарифу за переказ пенсій через п-ства поштового зв’язку (вони передбачаються в бюджетних асигнуваннях на виплату пенсій). Після цього установи НБУ розподіляють прогнозний загальний обсяг пенсій, допомоги і страхових відшкодувань за каналами виплат (п-ства поштового зв’язку, безготівкове перерахування на поточні рахунки фізичних осіб, каси банків) на підставі відсотків фактичних виплат за кожним каналом у звітному періоді. Остаточний результат - сума готівки, яку треба видати з кас банків і передбачити у статті прогнозу касових оборотів банків «Видача на виплату пенсій, допомоги та страхових відшкодувань».

Складання прогнозного розрахунку за статтями, на яких відображається рух готівки за вкладами населення, а також за іншими статтями надходжень і видачі готівки здійснюється на підставі аналізу динаміки фактичних надходжень і видачі готівки за відповідними символами в минулі періоди з урахуванням чинників, що можуть вплинути на їх обсяг у кварталі, на який складається прогноз.

Певною специфікою хар-зується відображення в прогнозі касових оборотів банків операцій п-ств поштового зв’язку з приймання і видачі готівки. Готівкові обороти п-ств поштового зв’язку різняться ек-чним змістом: реалізація послуг зв’язку населенню, надходження торговельної виручки, виплати пенсій і допомоги. Для складання прогнозного розрахунку касових оборотів за операціями поштового зв’язку установи НБУ отримують від цих п-ств дані про обсяг реалізації послуг населенню (звітні і прогнозні). У результаті операцій з готівкою у п-ств поштового зв’язку створюється надлишок готівки, який має здаватися до банку, або виникає потреба в готівкових підкріпленнях, що надходять із кас банків. У прогнозі касових оборотів банків відображаються не окремі види готівкових оборотів п-ств поштового зв’язку і навіть не обороти за підсумком надходжень і видач готівки, а кінцевий, сальдовий результат оборотів готівки цих п-ств.

Завершується складання прогнозного розрахунку касових оборотів банків визначенням регулятивної статті. У разі перевищення надходжень готівки в каси банків над видатками в прогнозі касових оборотів установи НБУ передбачають перерахування готівки з оборотної каси до сховища. Якщо видатки більші за надходження, передбачається перерахування готівки зі сховища цінностей до оборотної каси.

Важливими документами для прогнозування готівкового обігу є звіти про касові обороти банків, які складаються банками і територіальними управліннями НБУ щодекадно і щомісячно. Основою для складання звітів є дані бухобліку надходжень і видачі готівки, які щоденно фіксуються установами банків у касових журналах із зазначенням символів. Облік касових оборотів ведеться на підставі первинних касових документів (заява на переказ готівки, грошові чеки, прибуткові і видаткові касові документи), в яких наводяться дані про джерела надходження готівкових коштів до кас банків і про цільове призначення грошових сум, які одержують у банку. За допомогою системи автоматизації банку (САБ) щоденно на підставі даних касових жур­налів формується відомість обліку касових оборотів за символами. Порівняно з прогнозами касових оборотів номенклатура статей обліку і звітів про касові обороти банків вирізняється більшою деталізацією. Так, в обліку і в звіт­ності окремо від надходження торговельної виручки усіх торго­вельних систем виділяється надходження торговельної виручки неторговельних п-ств від продажу товарів. В окремих статтях, а не в складі інших надходжень, як це передбачено в прогнозному розрахунку, враховується повернення з/п, надходження податків і зборів, надходження від продажу акцій і інших ЦП. У видатковій частині відокремлюються такі статті, як видача коштів на виплату стипендій, на викуп і погашення ЦП.

Звіти про касові обороти банків (декадні і місячні), крім надходження і видачі готівки за окремими статтями, містять також такі показники, як залишок готівки в касі - операційній касі банку і в оборотній касі НБУ на початок і кінець звітного періоду, переміщення готівки в касах протягом звітного періоду.

У щомісячному звіті наводяться також деякі забалансові показники: надходження торговельної виручки через п-ства поштового зв’язку, безготівкові зарахування грошових доходів на поточні рахунки фізичних осіб у банках, безготівкові розрахунки з використанням платіжних карток.

Крім звітів про касові обороти, територіальні управління НБУ складають ще кілька звітів, пов’язаних з готівковим обігом: 1)звіт про виявлення підроблених (фальшивих) банкнот і монет гривні (місячний); 2)звіт про рух готівки (у сховищі і в оборотній касі установ НБУ) (щоденний); 3)звіт про реалізацію ювілейних і пам’ятних монет (місячний); 4)звіт про стан перерахування банкнот територіальними управліннями НБУ (місячний); 5)звіт про перерахування монет територіальними управліннями НБУ (місячний).

Національний банк України використовує дані звітності для управління готівковим обігом.

11.НБУ - емісійний банк країни

Згідно з чинним законодавством гривня (банкноти і монети) є єдиним платіжним засобом на території України. Усі фізичні і юр-чні особи зобов'язані приймати гривню на тери­торії України без будь-яких обмежень за всіма видами платежів, а також для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви і для переказів.

НБУ має виключне право емісії грошових знаків (гривні і розмінної монети) і вилучення з обороту неплатіжних і не придатних для обігу грошових знаків.

Як емісійний центр держави НБУ має широкі повноваження щодо орг-ції і регулювання готівко­вого обігу: 1)НБУ забезпечує виготовлення грошових знаків. (Україна має замкнутий цикл з вир-цтва гро­шей: Банкнотно-монетний двір і Фабрику банкнотного паперу); 2)НБУ визначає номінали банкнот і мо­нет (завданням НБУ є формування оптимального номінального ряду грошових знаків); 3)НБУ визначає дизайн грошових знаків; 4)НБУ затверджує графічний знак гривні; 5)НБУ розробляє систему захисту грошових знаків від підроблення; 6)НБУ встановлює правила визначення платіжності банкнот і монет; 7)НБУ забезпечує підтримання готівкової грошової маси в належному стані; 8)НБУ виготовляє і реалізує пам’ятні і ювілейні монети; 9)НБУ організовує інкасацію і перевезення банкнот і монет і інших цінностей; 10)НБУ регулює і прогнозує готівковий обіг у країні; 11)НБУ здійсною аналіз стану, структури і динаміки готівкового обігу і розробляє заходи щодо його вдосконалення.