Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_центральный банк.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
531.46 Кб
Скачать

25.Система гарантування банківських депозитів в Україні

У 1998 згідно з Указом Президента «Про заходи щодо захи­сту прав фізичних осіб - вкладників КБ» в Україні було створено Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

20 вересня 2001 ВРУ ухвалила ЗУ «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб», а 30 серпня 2002 КМУ і НБУ спіль­ною постановою затвердили «Положення про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб», в якому визначені орг-ційні і мето­дичні засади ф-ціонування Фонду гарантування банківських вкладів.

Фонд є державною спеціалізованою установою. Він ф-ціо­нує як ек-чно самостійна установа, яка не ставить за мету отримання прибутку. Керівними органами Фонду є Адміністра­тивна рада і Виконавча дирекція. Адміністративна рада коорди­нує роботу Фонду, пов'язану із захистом інтересів вкладників ба­нків— учасників Фонду, і здійснює контроль та нагляд за його діяльністю. Рада діє у складі п'яти осіб і формується шляхом де­легування до її складу двох представників КМУ, двох представників НБУ і одного представника Асоціації українських банків. Виконавча дирекція Фонду вирішує всі питання, пов'язані з його поточною діяльністю, зокрема, вона приймає рішення про відшкодування вкладів.

Участь в Фонді є обов’язковою для всіх КБ, які отримали ліцензію у НБУ, крім Ощадбанку.

Основні джерела формування коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб: 1)початкові збори з банків - учасників Фонду у розмірі 1% від зареєстрованого статутного капіталу; 2)регулярні збори з банків - учасників Фонду - двічі на рік по 0,25% від загальної суми вкладів, у т.ч. нараховані проценти; 3)спеціальні збори з банків - учасників Фонду; 4)кошти, внесені НБУ в розмірі 20 млн. грн.; 5)доходи, одержані від інвестування коштів Фонду в держав­ні ЦП України; 6)кредити, залучені від КМУ, НБУ, банків, іноземних кредиторів.

Фонд не відшкодовує коштів за вкладами таким категоріям вкладників: 1)членам наглядової ради, ради директорів і ревізійної комісії банку, вклади в якому є недоступними; 2)працівникам незалежних аудиторських фірм (аудиторам), які здійснювали аудиторські перевірки банку протягом останніх трьох років; 3)акціонерам, частка яких перевищує 10% статутного капіта­лу банку; 4)вкладникам, які на індивідуальній основі отримують від ба­нку пільгові проценти і мають фінансові привілеї, що призвело до погіршення його фінансового стану; 5)вкладникам банків - тимчасових учасників Фонду, вклади яких були розміщені після переведення банку до категорії тимча­сових, і деяким іншим вкладникам.

Процедура відшкодування Фондом коштів вкладникам банку, що ліквідується, передбачає дії: 1)НБУ інформує Фонд про відкликан­ня банківської ліцензії на здійснення банківської діяльності і про ліквідацію банку - учасника Фонду; 2)Фонд приймає рішення про відшкодування коштів вклад­никам банку, що ліквідується, і через ЗМІ повідомляє про порядок відшкодування коштів за вкладами; 3)Фонд визначає одного чи кількох банків-агентів, уповнова­жених здійснювати виплату відшкодувань за рахунок коштів Фо­нду, і укладає з ним угодуй; 4)ліквідатор банку протягом 20 днів з дня настання недоступ­ності вкладів надає Фонду перелік вкладників, які мають право на відшкодування суми вкладів і нарахованих процентів; 5)Фонд перераховує на рахунок, відкритий у банку-агенті, кошти, які даний банк виплачує протягом 3 місяців.