Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_центральный банк.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
531.46 Кб
Скачать

43.Політика рефінансування

Рефінансування КБ як інструмент грошово-кредитної політики тісно пов'язане з процентною політикою, але має й певні власні риси. Цей інструмент базується на ф-ції НБУ як «кредитора в останній інстанції».

КБ звертаються до нього за кредитом найчастіше у разі появи тимчасового дефіциту первинних резервів (коштів на коррахунку в НБУ). Такі позики банки просять, як правило, на короткий строк і одержують у порядку переобліку комерційних векселів чи під заставу ЦП, у т.ч. комерційних векселів. Ці кредити мають назву відповідно обліковий і ломбардний.

Надаючи кредити, НБУ збільшує первинні резерви КБ, а отже, загальну суму грошей в обігу.

НБУ може кредитувати комерційні банки і через операції РЕПО, які полягають в обов'язковій купівлі-продажу держ. ЦП, але головною метою цих операцій є підтримання короткострокової ліквідності системи КБ.

Регулюючи процес облікового і ломбардного кредитування, НБУ може впливати на загальну масу грошей в обігу. Такий вплив може здійснюватися двома способами: 1)встановленням ліміту кредитування; 2)визначенням рівня процентної ставки.

44.Інституційна основа грошово-кредитної політики

Успішне грошово-кредитне регулювання ринкової ек-ки потребує наявності в країні відповідної інституційної основи. Ключовими складовими цієї основи є банківська система і грошовий ринок. Формування монетарної політики як дуже важливого і складного механізму ек-чного регулювання ставить ряд вимог до банківської системи щодо рівня розвитку її інфрастр-ри і якості ф-ціонування: 1)дворівнева побудова банківської системи; 2)законодавче і фактичне забезпечення незалежності ЦБ від держ. органів виконавчої і законодавчої влади, достатньої для проведення ним самостійної монетарної політики; 3)законодавче закріплення за ЦБ статусу резервної структури банківської системи в цілому з наданням йому права регулювати резервні фонди всіх банків другого рівня; 4)законодавче надання центральному банку статусу кредитора в останній інстанції для банків другого рівня і статусу фінансового агента уряду; 5)широкий розвиток мережі банків другого рівня, достатньої для повного забезпечення попиту економічних суб'єктів на позичкові кошти; 6)створення системи держ-го регулювання і нагляду за роботою банків другого рівня

Грошовий ринок як другий елемент інституційної основи монетарної політики створює середовище, в якому формуються і реалізуються методи і інструменти монетарної політики. Чим це середовище сприятливіше, тим ефективнішою буде дія останніх. Навіть здатність банків здійснювати грошово-кредитне регулювання значною мірою залежить від розвитку грошового ринку, бо вони є головними посередниками на ньому.

Проведення ефективної монетарної політики ставить перед грошовим ринком вимоги: 1)досягнення високого рівня його структуризації, за якого успішно ф-ціонують усі складові цього ринку - кредитний ринок із сегментами ринку грошей і ринку капіталу, міжбанківський ринок, ринки держ. і корпоративних цінних паперів, валютний ринок; 2)достатній рівень лібералізації всіх секторів грошового ринку для забезпечення вільного переміщення грошей, вільного доступу на ринки всіх ек-чних суб'єктів, формування реального співвідношення попиту і пропозиції в кожному із секторів і забезпечення реального зв'язку між відповідними ціновими індикаторами - ставкою банківського процента, доходу з ЦП, обмінного курсу валют; 3)вільний доступ усіх КБ на будь-який сектор грошового ринку; 4)наявність широких зовнішньоек-чних зв'язків, забезпечення конвертації нац-ної валюти, проведення реальної курсової політики. За таких умов ЦБ одержує широкі можливості для проведення монетарної політики на ринкових засадах, забезпечення переважно ек-чного впливу на суб'єктів ринку і максимально високої ефективності монетарних заходів.