Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_центральный банк.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
531.46 Кб
Скачать

28.Заходи впливу нбу за порушення кб банківського законодавства

НБУ застосовує до банків заходи впливу, до яких належать: 1)письмове застереження щодо припинення порушення і вжиття необхідних заходів для виправлення ситуації, зменшення невиправданих витрат банку, обмеження невиправдано високих процентних виплат за залученими коштами, зменшення чи відчуження неефективних інвестицій; 2)скликання загальних зборів учасників, спостережної ради банку, правління (ради директорів) банку для прийняття програми фінансового оздоровлення або плану реорг-ції банку; 3)укладення письмової угоди з банком, за якою банк чи визначена угодою особа зобов'язується вжити заходів для усунення порушень, поліпшення фінансового стану банку; 4)розпорядження щодо зупинення виплати дивідендів чи розподілу капіталу в будь-якій іншій формі; 5)розпорядження щодо встановлення для банку підвищених ек-чних нормативів; 6)розпорядження щодо підвищення резервів на покриття можливих збитків за кредитами і іншими активами; 7)розпорядження щодо обмеження, зупинення чи припинення здійснення окремих видів здійснюваних банком операцій з висо­ким рівнем ризику; 8)розпорядження щодо заборони надавати бланкові кредити; 9)розпорядження щодо накладення штрафів на: а)керівників банків у розмірі до ста неоподатковуваних міні­мумів доходів громадян, б)банки в розмірі не більше одного відсотка від суми зареєст­рованого статутного капіталу; 10)розпорядження щодо тимчасової, до усунення порушення, заборони власникові істотної участі в банку використовувати право голосу придбаних акцій (часток/паїв) у разі грубого чи систематичного порушення ним вимог закону про банки або норма­тивно-правових актів НБУ; 11)розпорядження щодо тимчасового, до усунення порушення, відсторонення посадової особи банку від посади у разі грубого чи систематичного порушення цією особою вимог ЗУ «Про банки або нормативно-правових актів НБУ»; 12)розпорядження щодо примусової реорганізації банку; 13)розпорядження щодо призначення тимчасової адміністрації; 14)відкликання банківської ліцензії та ініціювання процедури ліквідації банку.

29.Повноваження нбу у сфері валютного регулювання

Основні повноваження НБУ як органу валютного регулювання: 1)визначення і регулювання обмінного валютного курсу нац-ної грошової одиниці; 2)нагромадження і управління золотовалютними резервами; 3)орг-ція і регулювання внутрішнього валютного ринку; 4)складання разом з КМУ платіжного балансу України.

Політика підтримання курсу нац-ної валюти охоплює операції НБУ з управління валютними резервами держави. НБУ забезпечує управління валютними резервами, здійснюючи валютні інтервенції шляхом купівлі-продажу інвалюти на валютних ринках із метою підтримання курсу нац-ної валюти відносно іноземних валют і впливу на загальний попит і пропозицію грошей у державі.

Якщо на валютному ринку попит на інвалюту, яка є базовою для визначення курсу нац-ної валюти, перевищує пропозицію, це може призвести до падіння курсу нац-ної валюти, її девальвації. Щоб цього не допустити, НБУ продає частину свого валютного резерву (якщо це є доцільним на даний час), урівноважуючи попит із пропозицією і відповідно підтримуючи курс нац-ної валюти. Під час продажу частини валютного резерву виникає така сама ситуація з грошовою масою в обігу, як і у разі продажу ЦП, тобто вона скорочується, а при купівлі НБУ інвалюти відбувається емісія грошей і відповідно збільшення обсягу грошової маси в обігу.

До купівлі інвалюти на валютному ринку НБУ вдається тоді, коли пропозиція на таку валюту перевищує попит і це може призвести до ревальвації нац-ної валюти. Девальвація і ре­вальвація нац-ної валюти - відхилення від сталого ек-чного процесу, і тому НБУ прагне чи зовсім не допускати таких явищ, чи регулювати курс нац-ної валюти в межах заздалегідь визначеного валютного коридору.

Регулювання імпорту і експорту капіталу є інструментом впливу на грошову масу в обігу, який застосовується НБУ через: 1)реєстрацію імпорту і експорту капіталу; 2)установлення максимальних і мінімальних розмірів процентних ставок за іноземними депозитами в українських банках; 3)установлення для осіб, які мають борги перед нерезидентами, обов'язкового безпроцентного вкладення певної частини від суми цих боргових зобов'язань в уповноважених банках України.

Експорт і імпорт капіталу супроводжуються припливом і відпливом іноземного капіталу. Відчутно впливають на стан грошового обігу в країні іноземні фінансові інвестиції, що вкладаються в нац-ні ЦП зі спекулятивними цілями. Особливо це стосується вкладень іноземними інвесторами свого капіталу в боргові зобов'язання держави. Якщо привабливість держ. ЦП знижується, відбувається відплив іноземного капіталу з країни, що провокує зниження курсу нац-ної валюти. Як наслідок, виникає необхідність вживання з боку НБУ і МФУ певних заходів, серед яких - підвищення процентної ставки і рівня дохідності емітованих державою ЦП.

Одночасно НБУ не повинен допускати відпливу за кордон нац-ної валюти, що може виникнути внаслідок відносно заниженої депозитної процентної ставки в країні.