Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_центральный банк.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
531.46 Кб
Скачать

46.Роль цб на ринку золота

Регулювання ринку дорогоцінних металів у країні є та­ким напрямом валютної політики ЦБ, який охоплює сукупність заходів щодо регламентації порядку, здійснення резидентами і нерезидентами операцій з дорогоцінними метала­ми на території країни.

Ринок дорогоцінних металів - особлива сферу ек-чних відносин, учасники яких здійснюють операції з ку­півлі-пролажу та інші майнові угоди щодо переміщення дорогоцінних металів і фінансових активів, виражених у цих металах.

Дорогоцінні метали - золото, срібло, платина і метали платанової групи (паладій, іридій, родій, осмій, рутеній) у будь-якому вигляді і стані (сировина, сплави, напівфабрикати, про­мислові продукти, хімічні сполуки, вироби, відходи, брухт).

Однак об'єктом регулювання з боку ЦБ є опе­рації не з усіма дорогоцінними металами в усіх їх видах, а операції з банківськими металами, поняття яких є дещо відмінним.

Банківські метали - дорогоцінні метали (золото, срібло, платина, метали платинової групи), доведені (афіновані) до най­вищих проб відповідно до світових стандартів у зливках і порош­ках, що мають сертифікат якості, а також монети, вироблені з до­рогоцінних металів. Найвищими пробами банківських металів визнаються проби, не нижчі ніж: а)для золота - 995,0; б)для срібла - 999,0; в)для платини і паладію - 999,5.

Регулювання ринку банківських металів ЦБ здійснюється шляхом визначення переліку відповідних операцій, обмеження кола учасників ринку та встановлення умов і порядку реалізації відповідних угод.

В Україні НБУ регламентується конкретний пе­релік операцій, що можуть здійснювати комерційні банки з банківсь­кими металами на підставі письмового дозволу НБУ на здійснення операцій з валютними цінностями.

Операції, що можуть здійсню­ватись на внутрішньому валютному ринку України: 1)відкриття коррахунків у банківських мета­лах в інших уповноважених банках, у НБУ і проведення опера­цій з ними; 2)відкриття і ведення коррахунків у банків­ських металах інших уповноважених банків; 3)відкриття і ведення поточних і депозитних рахунків клієн­тів у банківських металах; 4)купівля-продаж банківських металів за гривні; 5)залучення банківських металів на вклади (депозити) клієн­тів (крім банків); 6)залучення та розміщення міжбанківських депозитів у бан­ківських металах; 7)надання і отримання міжбанківських кредитів у банківсь­ких металах; 8)надання кредитів у банківських металах резидентам (юр-чним особам і фізичним особам - суб'єктам п-ць­кої діяльності); 9)надання і отримання банківських металів у заставу; 10)відповідальне зберігання банківських металів у НБУ, в інших уповноважених банках, у власному сховищі; 11)перевезення банківських металів; 12)обмін зливка банківського металу на зливки цього ж металу меншої маси (за незмінної загальної маси металу); 13)конвертація одного банківського металу в інший.

Уповноважені банки на підставі письмового дозволу НБУ мо­жуть здійснювати операції з банківськими металами на міжна­родних ринках: 1)відкриття і ведення коррахунків у банків­ських металах у банках нерезидентах; 2)купівля-продаж банківських металів за іноземну валюту; 3)розміщення міжбанківських депозитів у банківських металах; 4)отримання міжбанківських кредитів у банківських металах; 5)надання і отримання банківських металів у заставу; 6)відповідальне зберігання банківських металів у банках-нерезидентах.

НБУ заборонено використання бан­ківських металів у вигляді зливків і порошків як засобу обігу і засобу платежу (крім сплати процентів у банківських металах). Не дозволяється також випускати ощадні (депозитні) сертифікати у банківських металах.

НБУ обмежене і коло учасників угод з купівлі-продажу банк. металів. Операції з купівлі-продажу банк.металів здійснюються на міжбанківському ва­лютному ринку України і міжнародних ринках лише уповноваженими банками і самим НБУ. Усі інші продавці і покупці банківських металів виконують відповідні операції лише за посередництва цих суб'єктів.

Операції з купівлі-продажу банк.металів здійснюються на умовах «тод», «том» або «спот». На умовах «форвард» (у ме­жах 50% ліміту відкритої валютної позиції в банківських мета­лах) можуть відбуватися угоди з купівлі-продажу металів за іно­земну валюту першої групи Класифікатора іноземних валют.

Між уповноваженими банками операції з купівлі-продажу ба­нківських металів за гривні проводяться за вільним договірним курсом без обмеження розміру маржі між курсами і комісійної винагороди. Укладення відповідних угод здійснюється виключно під час проведення торговельної сесії на міжбанківському валют­ному ринку України. При цьому до початку сесії уповноважений банк виконує заяви на купівлю-продаж банківських металів за рахунок власних коштів і коштів своїх клієнтів. Після цього незадоволені потреби щодо купівлі-продажу банківських металів включаються банком до зведеної заявки на участь у тор­говельній сесії.

В Україні діють також обмеження щодо продажу банком фі­зичній особі (без ідентифікації) протягом одного робочого дня банківських металів з відповідною фізичною поставкою. Сума такого продажу обмежена максимальним розміром 50 000 грн.

Для обліку усіх операцій з банківськими металами та складан­ня фінансової звітності КБ використовують­ся офіційні курси банківських металів, установлені НБУ.