Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_центральный банк.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
531.46 Кб
Скачать

30.Повноваження нбу у сфері валютного контролю

Основні повноваження НБУ як органу валютного контролю: 1)забезпечення дотримання резидентами і нерезидентами валютного законодавства на території України; 2)забезпечення здійснення уповноваженими банками контролю за законністю валютних операцій, що провадяться резидентами і нерезидентами через ці банки.

Реалізація заходів валютного контролю передбачає ви­конання ЦБ сукупності ф-цій щодо забезпе­чення дотримання резидентами і нерезидентами норм чинного в країні валютного законодавства.

В Україні головним органом, на який покладено функції ва­лютного контролю, є НБУ, що забезпечує: 1)контроль за виконанням правил регулювання валют­них операцій на території України з усіх питань, не віднесених законодавством до компетенції інших держ. органів; 2)виконання уповноваженими банками ф-цій щодо здійснення валютного контролю згідно з чинними актами валют­ного законодавства України.

При цьому уповноважені банки здійснюють контроль за валют­ними операціями, що провадяться резидентами і нерезидентами че­рез ці банки, тобто вони є агентами валютного контролю. Змістом зазначеного контролю є запобігання уповноваженими банками про­веденню резидентами і нерезидентами через ці банки незаконних валютних операцій і своєчасне інформування про це НБУ і відповідних держ. органів.

Валютному контролю підлягають усі валютні операції з учас­тю резидентів і нерезидентів, а також зобов'язання щодо декла­рування валютних цінностей. Органи, що здійснюють валютний контроль, у межах своїх повноважень мають право вимагати і одержувати від резидентів і нерезидентів повну інф-цію про здійснення ними валютних операцій і стан банківських рахунків в іноземній валюті.

Основні сфери спрямування валютного контролю визнача­ються основними напрямами: 1)наявність необхідних дозволів на валютні операції і їх від­повідність нормам чинного валютного законодавства; 2)орг-ція платежів в інвалюті, умови і порядок проведення розрахунків між резидентами і нерезидентами; 3)повнота і об'єктивність обліку, звітності і документації за валютними операціями.

Санкції за порушення норм валютного законодавства можуть передбачати накладення штрафу, позбавлення ліцензій на правоздійснення валютних операцій, а також притягнення до адмініст­ративної відповідальності.

31.Порядок ліцензування банківської діяльності в Україні

Реєстрація і ліцензування банків - найважливіші ф-ції банківського нагляду, що покликані обмежувати чи розширювати банківську діяльність згідно з вимогами чинного законодавства і нормативних актів НБУ.

Реєстрація - момент відповідного запису у «Республіканській книзі реєстрації банків і кредитно-банківських установ», що означає створення згідно з чинним законодавством специфічної юр-чної особи - банківської установи.

Створення і реєстрація КБ в Україні регулюється «Положенням про порядок створення і реєстрації КБ».

Комерційні банки різних видів і форм власності створюються у вигляді акціонерних товариств чи товариств з обмеженою відповідальністю відповідно до ЗУ, законодавчих актів і нормативних актів НБУ.

КБ вважається створеним і набуває статусу юр-чної особи з моменту його реєстрації в НБУ.

Засновниками, акціонерами (учасниками) КБ можуть бути українські і іноземні юр-чні і фізичні особи за винятком Рад народних депутатів усіх рівнів, їх виконавчих органів, політичних і профспілкових орг-цій, спілок і партій, громадських фондів.

Статутний капітал комерційного банку формується за рахунок власних вільних коштів учасників (акціонерів). Забороняється використовувати для формування статутного фонду комерційного банку бюджетні кошти, кошти, одержані в кредит і під заставу. Банкам забороняється збільшувати статутний капітал за рахунок нерозподіленого прибутку, збільшувати статутний капітал для покриття збитків.

Внесок учасників (акціонерів) до статутного капіталу комерційного банку здійснюється у вигляді грошових коштів у нац-ній валюті України.

Для реєстрації комерційного банку в двотижневий строк після аудиторської перевірки фінансового стану його засновників до регіонального управління НБУ за місцем створення банку подаються документи: 1)заява про реєстрацію банку; 2)установчий договір, підписаний засновниками банку; 3)статут банку; 4)протокол установчих зборів; 5)ек-чне обгрунтування і мета створення банку; 6)аудиторський висновок про фінансовий стан і платоспроможність засновників; 7)бухгалтерська і фінансова звітність учасників (засновників) банку; 8)наявність керуючих осіб банку (голови правління і головного бухгалтера); 9)копія платіжного документа про внесення плати за реєстрацію банку; 10)копія звіту про проведення відкритої підписки на акції; 11)угода про надання приміщення для розміщення банку; 12)установчі документи акціонерів; 13)копія рішення органів Антимонопольного комітету про надання згоди на створення банку у випадках, передбачених чинним законодавством.

Регіональне управління НБУ за місцезнаходженням комерційного банку в двотижневий строк з дати отримання від банку повного пакета документів готує висновок про: 1)фінансовий стан, платоспроможність і репутацію акціонерів (учасників) банку, наявність вільних власних коштів для внеску до статутного фонду банку і підтвердження про внесок на тимчасовий рахунок банку коштів до статутного фонду кожним акціонером (учасником) у передбачених законом розмірах; 2)наявність приміщення, придатного для розміщення банку; 3)професійну придатність і репутацію голови виконавчого органу (правління) банку і головного бухгалтера банку.

Пакет цих документів, включаючи статут банку в 4-х примірниках і висновок регіонального управління НБУ України, подається до НБУ України. Документи для реєстрації банку розглядаються департаментом реєстрації і ліцензування банків, юр-чним департаментом і подаються Комісії НБУ з питань нагляду і регулювання діяльності банків.

Рішення про реєстрацію комерційного банку, створеного за участю іноземного капіталу, ухвалює Правління НБУ, а комерційного банку, створеного за участю вітчизняного капіталу, - комісія з питань нагляду і регулювання діяльності банків. Реєстрація здійснюється внесенням відповідного запису до Республіканської книги реєстрації банків у місячний строк з дня одержання всіх передбачених документів.

НБУ може відмовити у реєстрації комерційному банку у разі порушення порядку створення банку, невідповідності його статуту і інших установчих документів законодавству, незадовільного фінансового стану засновників, що загрожуватиме інтересам вкладників і кредиторів банку, у разі професійної непридатності рекомендованого керівництва банку, відсутності відповідної матеріально-технічної бази.

Ліцензування банківської діяльності - надання банкам офіційного дозволу на здійснення певних банківських операцій. НБУ визначає порядок надання ліцензії банкам відповідно до законодавства.

Під час ліцензування враховується обсяг капіталу банку (статутний і загальний), його фінансовий стан, дотримання банком установлених ек-чних нормативів, термін його діяльності на фінансовому ринку, професійна придатність керівників і позитивні висновки незалежного аудиту.

Ліцензування банківської діяльності здійснюється з метою допущення на ринок банківських послуг КБ і банківських установ, умови діяльності яких відповідають установленим НБУ обов'язковим вимогам і не загрожують інтересам їх клієнтів.

Комерційні банки мають право здійснювати банківські операції після отримання відповідної ліцензії НБУ. Філії комерційного банку здійснюють банківські операції за наявності відповідно оформленого доручення головного банку і дозволу регіонального управління НБУ за місцезнаходженням філії банку.

НБУ надає банкам ліцензію на здійснення низки операцій з готівкою, розрахункових, активних, пасивних, операцій з валютними цінностями.

НБУ видає новоствореним банкам ліцензії на здійснення банківських операцій за умови, що вони мають: 1)професійно придатних перших керівних осіб банку (голову правління і головного бухгалтера), кандидатури яких погоджені з НБУ; 2)підрозділ, який виконуватиме відповідні банківські операції, підрозділ внутрішнього аудиту, вкомплектовані професійно придатними, кваліфікованими кадрами; 3)відповідні внутрішні документи банку, що регламентують здійснення банком діяльності, яка ліцензується НБУ; 4)необхідне банківське обладнання, комп'ютерну техніку, програмні продукти і засоби зв'язку, що відповідають вимогам НБУ; 5)приміщення банку, що відповідає вимогам, установленим НБУ, чи укладену угоду на оренду приміщення на строк не менше 5-ти років, чи свідоцтво на право власності на приміщення.

НБУ видає ліцензію ф-ціонуючим банкам, на розширення їх діяльності, якщо ними дотримуються умови: 1)статутний капітал банку зареєстрований і фактично сплачений у розмірі, не меншому від установленого НБУ; 2)формування резервного фонду банку відповідає вимогам чинного законодавства і нормативно-правовим актам НБУ, статуту банку; 3)формування резерву на покриття можливих витрат за кредитами відповідає вимогам чинного законодавства, нормативних актів НБУ; 4)банком дотримуються ек-чні нормативи, які встановлені НБУ протягом півріччя, що передує його зверненню до НБУ; 5)забезпечується стабільна беззбиткова діяльність банку протягом півріччя, що передує його зверненню до НБУ щодо надання ліцензії; 6)стан кредитного портфеля банку не загрожує інтересам його кредиторів і вкладників; 7)формування фонду гарантування вкладів фізичних осіб відповідає чинному законодавству і нормативним актам НБУ; 8)позитивним є висновок зовнішнього аудитора про діяльність банку за звітний рік, що передує зверненню банку до НБУ; 9)банківські операції, які ліцензуються НБУ, не можуть негативно вплинути на діяльність банку; 10)відсутні порушення банком вимог чинного законодавства, нормативних актів НБУ і внутр. документів банку.

Для отримання ліцензії новоствореними банками подаються документи до НБУ: 1)клопотання банку про надання ліцензії на здійснення банківських операцій; 2)бізнес-план банку на перші три роки його діяльності; 3)професійна придатність керівників відповідних підрозділів; 4)висновок регіонального управління НБУ щодо технічної готовності і забезпеченості кваліфікованими кадрами.

Рішення про надання ліцензії ухвалює Комісія з питань нагляду і регулювання діяльності банків.

Ліцензія на здійснення банківських операцій може бути відкликана за поданням регіонального управління НБУ у разі: 1)виявлення недостовірних даних, на підставі яких була надана ліцензія; 2)затримання початку здійснення діяльності, на яку видана ліцензія, більше як на рік з моменту видання ліцензії; 3)виникнення загрози інтересам кредиторів і вкладників банку; 4)виявлення порушень банком вимог законодавства і нормативних актів НБУ; 5)збиткової діяльності банку протягом 3-х місяців; 6)систематичного порушення ек-чних нормативів, які встановлені НБУ, протягом 3-х місяців підряд чи 6-ти місяців протягом року; 7)здійснення операцій, на які не було видано ліцензії; 8)недостовірних інф-ції і звітності чи несвоєчасного їх подання; 9)невиконання в установлений термін вимог НБУ