Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_центральный банк.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
531.46 Кб
Скачать

32.Основні напрямки регулювання банківської діяльності в Україні

НБУ, спираючись на законодавчу базу і світовий банківський досвід, зокрема рекомендації Базельського комітету з банківського нагляду, визначає кілька основних напрямків регулювання діяльності банків: 1)порядок реєстрації банків у Республіканській книзі реєстрації банків, валютних бірж і інших фінансово-кредитних установ; 2)порядок надання банкам ліцензій на здійснення банківської діяльності; 3)правила, що регламентують діяльність банків у вигляді інструкцій, положень, рекомендацій; 4)принципи і стандарти бухобліку і звітності в банках; 5)ек-чні нормативи, що регламентують діяльність КБ; 6)методи банківського нагляду, порядок визначення рейтингової оцінки діяльності банків, форми наглядового реагування, тобто впливу на банки; 7)порядок страхування банківських ризиків; 8)порядок гарантування (страх-ня) банківських депозитів; 9)механізм реорг-ції і ліквідації банків.

33.Роль нбу в обслуг-ванні внутр.Держ. Боргу

Внутрішній держ. борг складається з: 1)зоборгованості минулих років; 2)поточної забргованості, що виникає за борговими зобов’язаннями уряду.

До них належать: 1)державні ЦП; 2)інші зобов’язання у грошовій формі гарантовані урядом; 3)одержані урядом кредити; 4)частка боргових зобов’язань СРСР, які взяла на себе держава.

За законодавством державні ЦП представлені у формі облігацій і казначейських зобов’язань.

ЦП мають термін дії: 1)короткострокові (до року); 2)середньострокові (до 5років); 3)довгострокові (більше 5років).

НБУ виконує ф-цію генерального агента МФУ з обслуговування розміщення ОВДП і проведення платежів за ними.

НБУ організує продаж облігацій на первинному ринку в формі аукціонів, шляхом продажу за фіксованими цінами. Покупцями облігацій на торгах, що проводяться НБУ, виступають комерційні банки і їх філії. Банкам надається право купувати облігації за рахунок власних і залучених коштів, за рахунок коштів клієнтів за їх дорученням. Операції нерезидентів на ринку облігацій обслуговують уповноважені комерційні банки, які уклали відповідні договори з НБУ.

Рішення про час, місце, форму проведення торгів, обсяги і умови розміщення облігацій приймається МФУ за погодженням з НБУ в межах загальної суми емісії, визначеної КМУ. Розміщення облігацій здійснюється у вигляді електронних торгів з використанням телекомунікаційної мережі передачі даних. Учасники тор­гів подають заявки на придбання облігацій НБУ. МФУ на основі аналізу пропозицій з придбання облігацій визначає ціну відсікання. За результатами проведення торгів НБУ надсилає учасникам офіційне повідомлення про результати аукціонів.

Виконуючи ф-ції платіжного агента уряду, НБУ здійснює контроль за надходженням коштів від учасників торгів і організує перерахування коштів до доходної частини Держбюджету.

Облік прав власності за облігаціями здійснюється у депозитарії, який створено у НБУ, на спеціальних рахунках депозитарного обліку. Депонентами депозитарія НБУ виступають установи банківської системи. Депозитарій обслуговує розміщення, укладання угод купівлі-продажу на вторинному ринку і погашення облігацій у системі електронного обігу ЦП.

НБУ здійснює розрахунки з погашення облігацій і сплати доходу на підставі платіжного доручення Держ-гоказначейства.

НБУ виконує ф-ції контролюючого органу на ринку облігацій внутрішньої державної позики.