Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_центральный банк.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
531.46 Кб
Скачать

5.Система й органи управління нбу

Конституція України і ЗУ «Про НБУ» передбачають дворівневу систему органів управління ЦБ - Рада НБУ і Правління НБУ. Закон визначає склад, порядок формування, повноваження і орг-цію роботи цих керівних органів НБУ.

Рада НБУ складається з Голови НБУ і 14 членів. Голова НБУ входить до складу Ради за посадою. Члени Ради здійснюють свою діяльність на громадських засадах. 7 членів Ради призначає Президент України, а ще 7 членів - ВРУ.

Вимоги до осіб, що призначаються членами Ради НБУ: 1)громадянство України; 2)наявність вищої ек-чної чи фінансової освіти або наукового ступеня в галузі ек-ки і фінансів; 3)досвід постійної роботи в органах законодавчої влади або на керівних посадах центральної виконавчої влади чи банківської установи, або наукової роботи за фінансовою чи ек-чною тематикою.

Члени Ради НБУ призначаються на посаду на 7 років.

Повноваження призначеного складу Ради достроково припиняються у разі оголошення їй недовіри Президентом України або ВРУ. У випадку, коли виконання Основних засад ГКП за підсумками року не забезпечило стабільності грошової одиниці України, вони зобов’язані кожен звільнити своїх представників і призначити новий склад Ради НБУ.

Рада НБУ засідає не рідше одного разу на квартал. Веде засідання Голова Ради, а в разі його відсутності - його заступник. Голова Ради і його заступник обираються Радою НБУ строком на 3 роки.

Засідання Ради НБУ призначаються Головою Ради або на вимогу Голови НБУ чи за наполяганням не менше однієї третини членів Ради. У роботі Ради НБУ можуть брати участь члени Правління НБУ з правом дорадчого голосу. На засідання Ради можуть також бути запрошені керівники центральних органів влади, підприємці, науковці.

Повноваження Ради НБУ: 1)розробляє Основні засади ГКП, інформує про них ВРУ і здійснює контроль за їх виконанням; 2)аналізує вплив ГКП на стан соц-но-ек-чного розвитку України і розробляє пропозиції щодо зміни політики; 3)затверджує кошторис доходів і видатків НБУ, бухгалтерський баланс банку, звіт про виконання кошторису і розподіл прибутку за звітний рік; 4)визначає аудиторську компанію для проведення аудиторської перевірки НБУ і розглядає аудиторський висновок; 5)вносить рекомендації Правлінню НБУ стосовно окремих заходів грошово-кредитного регулювання, валютної політики, розвитку банківської системи, вдосконалення платіжної системи. Правління зобов’язане протягом 5 днів розглянути рекомендації і надіслати Раді вмотивовану відповідь; 6)має право застосування відкладального вето щодо окремих рішень Правління НБУ, наприклад, стосовно фор­мування резервів на покриття фінансових ризиків, мінімального розміру золотовалютних резервів. Вето не набирає чинності, якщо Правління підтвердить своє рішення протягом 5 днів двома третинами від загальної кількості членів Правління.

В Україні повноваження щодо розроблення Основних засад ГКП, тобто програмного документа, що визначає основні глобальні питання діяльності НБУ, покладаються на Раду НБУ - орган, члени якого здійснюють свою діяльність на громадських засадах. Таке рішення не можна вважати достатньо обґрунтованим.

Другий керівний орган Національного банку – Правління НБУ, яке забезпечує реалізацію Основних засад ГКП через відповідні монетарні інструменти. Правління приймає рішення стосовно зміни процентних ставок НБУ, розміру і порядку формування обов’язкових резервів для банків, установлення для них економіч­них нормативів, емісії грошових знаків, визначення мінімального розміру золотовалютних резервів НБУ, установлення лімітів на проведення операцій на відкритому ринку. Правління визначає орг-ційні основи і стр-ру НБУ, затверджує штатний розпис НБУ і форми оплати праці, видає нормативно-правові акти НБУ. Раді НБУ Правління подає на затвердження річний звіт НБУ, проект кошторису доходів і видатків на наступний рік, бухгалтерські, статистичні і інші відомості щодо діяльності НБУ і банківської системи.

Рада НБУ не має права втручатися в оперативну діяльність Правління НБУ.

Склад Правління - кількісний і персональний - формується Головою НБУ і затверджується Радою НБУ. Очолює Правління Голова НБУ. До складу Правління входять заступники Голови НБУ, директори найбільш важливих департаментів Банку і начальники головних територіальних управлінь Банку.

Персональний склад Правління НБУ: 1)Голова НБУ; 2)перший заступник Голови НБУ; 3)три заступники Голови НБУ; 4)директор Департаменту монетарної політики; 5)директор Департаменту аудиту; 6)директор Департаменту бухобліку; 7)директор Генерального департаменту банківського нагляду; 8)директор Юр-чного департаменту; 9)директор Фінансового департаменту; 10)директор Департаменту інформатизації; 11)директор Департаменту персоналу; 12)директор Генерального ек-чного департаменту; 13)начальник Головного управління НБУ по м. Києву і Київській області.

Голову НБУ призначає ВРУ за поданням Президента України строком на 5 років. Статус, повноваження, обов’язки і підстави для звільнення з посади голови НБУ передбачаються в ЗУ «Про НБУ».

Голова НБУ керує діяльністю Банку і забезпечує таким чином реалізацію покладених на банк ф-цій. Він діє від імені НБУ і представляє його інтереси без доручення у відносинах з органами державної влади, банками, міжнародними орг-ціями і іншими установами і орг-ціями.

Голова НБУ: 1)веде засідання Правління НБУ; 2)підписує протоколи, постанови Правління НБУ, угоди, що укладаються Банком; 3)видає розпорядчі акти, обов’яз­кові для всіх службовців НБУ; 4)призначає і звільняє з посади своїх заступників за погодженням з Радою НБУ; 5)призначає і звільняє з посад директорів департаментів і начальників територіальних управлінь НБУ. Він може брати участь у засіданнях КМУ з правом дорадчого голосу. Члени КМУ можуть брати участь у засіданнях Правління НБУ теж з правом дорадчого голосу.

Закон передбачає одноосібну відповідальність Голови НБУ перед ВРУ і Президентом України за діяльність НБУ. Водночас Голова НБУ не є одночасно Головою Ради НБУ. Це положення викликає зауваження з правового погляду. Основні засади ГКП розробляє Рада НБУ, і в тому разі, коли Голова НБУ не очолює Раду, він не може нести відповідальність (одноосібно) за реалізацію ГКП.

Голова НБУ може бути звільнений з посади лише ВРУ за поданням Президента України у зв’язку із закінченням строку повноважень, поданням особистої заяви про відставку, смертю, припиненням громадянства і в деяких інших випадках, передбачених законом.

До системи НБУ входять ланки: 1)центральний апарат; 2)філії (територіальні управління) НБУ; 3)стр-рні підрозділи (Відомча охорона, Центральна бібліотека, Навчальний центр, Центр наукових досліджень, Управління орг-ції будівництва і реконструкції); 4)стр-рні одиниці (Оперативне управління, Центральне схо­вище, Державна скарбниця України, Центральна розрахункова палата, Господарсько-експлуатаційне управління, Група управління проектами міжнародних кредитних ліній); 5)спеціалізовані п-ства (Фабрика банкнотного паперу, Банкнотно-монетний двір); 6)навчальні заклади (Львівський банківський інститут, Ук­раїнська академія банківської справи (УАБС), Харківська філія УАБС, Черкаська філія УАБС).

Службовці НБУ є держ. службовцями. Умови їх найму, звільнення, оплати праці, службові обов’язки і права визначаються ЗУ «Про державну службу». У НБУ впроваджена відповідна нормативна база щодо кадрового забезпечення і затверджені Положення про: 1)порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад службовців; 2)порядок проведення атестації держ. службовців; 3)формування кадрового резерву на посади держ. службовців НБУ.

Для службовців НБУ згідно з Законом «Про НБУ» установлені обмеження. Службовцям НБУ забороняється: 1)розголошувати інф-цію, що становить державну і банківську таємницю, а також конфіденційну інф-цію, яка стала їм відома у зв’язку з виконанням службових обов’язків; 2)входити до керівних органів і бути акціонерами банків; 3)отримувати позики від будь-яких інших кредитних установ, за винятком НБУ.

Службовці НБУ згідно з переліком посад, затвердженим Правлінням НБУ, не можуть бути народними депутатами України, членами Уряду України, займатися п-цькою діяльністю, виконувати роботу за сумісництвом, крім викладацької, наукової і іншої творчої діяльності.

У НБУ проводиться значна робота з підвищення кваліфікації персоналу банку з урахуванням тенденцій і перспектив розвитку банківської справи в Україні і за кордоном.

Стр-ру окремих ланок системи НБУ визначає Правління НБУ.