Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія зео та міжнародні ірформаційні систе....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Інформаційні системи менеджменту (ділові іс)

Рівень

Клас

Сутність

1. ІС для забез­печення по­точних біз­нес-операцій

ІС для залу­чен­ня і утримання клієнтів, при­в’яз­ки поста­чаль­ників тощо

Залучають клієнтів (від конкурентів) і за­кріпляють постачальників унікальним ком­фортним інформаційним сервісом. Широ­ко використовують миттєвий доступ до внутрішніх і зовнішніх баз даних. Мож­ливе використання експертних систем

2. ІС для забезпечення прийняття управлін-ських рішень

2.1. Системи надання інформації

Надають менеджерам регламентовані і необхідні повідомлення (звіти, довідки тощо) про поточні бізнес-операції

2.2. Системи підтримки прийняття рішень

Надають менеджерам спеціальний набір діалогових засобів проектування і вибо­ру альтернатив для використання у непрог­ра­мованих ситуаціях. Стандартні засоби ге­не­ратора з підтримки рішень менеджера пристосовують до власного унікального стилю. На стадії перевірки альтернативи можуть застосовуватись експертні системи

2.3. Інформа-ційні сис­теми ке­рів­ників

Обслуговують менеджерів вищої ланки з метою формування критичної інформації у вільних форматах (за бажанням самих менеджерів). На вибір вищих керівників інформують про ключові фактори, що впли­вають на досягнення підприємством своїх стратегічних цілей. Можливе застосування експертних систем

Продовження табл. 6.3

Рівень

Клас

Сутність

3. ІС для забезпечення поточних бізнес-операцій

3.1. Системи обробки операцій

Виконують поточну реєстрацію записів про операції і угоди, модернізують бази даних, обробляють ці дані і виводять різні документи, повідомлення, звіти

3.2. Системи управління процесами

Управляють фізичними процесами вироб­ництва продукції, подавання товарів тощо

3.3. Системи автоматизації офісу

Підтримують комунікації, документообіг і продуктивність офісу. Перетворюють ручні методи документообігу і традицій­ні комунікації шляхом збору, обробки, зберігання і передачі даних у вигляді елек­тронних офісних комунікацій. Охоп­люють обробку текстів, електронну пошту, друк на робочому столі, організацію телеконфе­рен­цій, обробку документів

1. Забезпечення стратегічних конкурентоспроможних переваг.

2. Забезпечення прийняття управлінських рішень.

3. Забезпечення поточних бізнес-операцій.

Історично ІС розвивалися від третього рівня до першого. Першими з’явилися автоматизовані ІС для забезпечення поточних бізнес-операцій (наприклад, реєстрація внесків, зняття грошей з рахунків тощо). ІС третього рівня визначають тепер як операційні (або транзакційні). Вони мають три різновиди.

3.1. Системи обробки операцій виконують записи про опе­рації і угоди, модернізують бази даних, обробляють дані, виводять різні звіти і довідки.

3.2. Системи управління процесами управляють фізичними процесами виробництва продукції, подання товарів, матеріалів тощо.

3.3. Системи автоматизації офісу підтримують комунікації, документообіг і роботу офісу.

Системи обробки операцій дуже різноманітні, якщо їх розгля­дати за функціями бізнесу (діловими функціями), тому системи обробки операцій також називають діловими ІС.

ІС другого рівня – для забезпечення прийняття рішень охоп­люють три види:

2.1. Системи надання інформації надають менеджерам регла­ментовані і необхідні повідомлення (звіти, довідки) про поточні бізнес-операції. На вхід цього рівня звіти над­ходять з рівня 3.1.

2.2. Системи підтримки рішень надають менеджерам набір діалогових і спеціальних засобів проектування альтер­натив для застосування у непрограмованих ситуаціях.

2.3. ІС керівників обслуговує менеджерів вищої ланки з ме­тою миттєвого формування критичної іфнормації у віль­них форматах (за бажанням самих менеджерів). Інфор­мують про стан проектів за ключовими факторами – на вибір вищих керівників.

ІС першого рівня – для забезпечення стратегічних конкуренто­спроможних переваг (ІСКП) також можуть обслуговувати страте­гічні потреби організації в особі менеджерів найвищого рівня. ІСКП дають миттєвий і швидкий доступ до інформації про найважливіші фактори, що впливають на досягнення організацією своїх завдань. Тут широко використовуються графіки, миттєвий доступ до внут­рішніх і зовнішніх баз даних. Але головне призначення і характерна риса ІСКП: вони повинні виготовляти такі інформаційні продукти і послуги, які сприяють залученню клієнтів і постачальників до своєї фірми за рахунок клієнтів конкурентів. Тобто ІС для забезпечення конкурентоспроможних переваг – це фактично комплекс багатьох інших видів ІС. Ринкові умови вимагають від підприємств постійно шукати нові можливості для підвищення конкурентоспроможності. Останнім часом вагомі переваги створюються за рахунок викорис­тання телекомунікацій, локальних корпоративних і глобальних комп’ю­терних мереж. Вони по-перше, дають змогу залучати клієнтів, скорочуючи час обслуговування або надаючи їм комфорт, по-друге підвищують якість та оперативність роботи менеджерів у ході прийнят­тя рішень за рахунок швидкісного збору даних від регіональних підрозділів та оперативного аналізу даних.

Отже, концептуальні класи ІС призначені для того, щоб розкрити і підкреслити більшу кількість функції, що виконують інформаційні системи. Практично ІС існують як багатофунк­ціональні, взаємозв’язано виконуючи реєстрацію даних про поточні операції та угоди, обробляючи їх, надаючи звітну інформацію для поточних справ, а також забезпечуючи можливості формування інформації для підтримки прийняття рішень.