Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія зео та міжнародні ірформаційні систе....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.22 Mб
Скачать

Сутність технології зовнішньоекономічних операцій та їх види

1.1. Сутність технології зовнішньоекономічних операцій

Технологія (мистецтво, майстерність + вчення) означає сукуп­ність операцій, методів, процесів у певній сфері, способів, що використовуються в якій-небудь справі тощо.

Операція – сукупність узгоджених і взаємопов’язаних дій за розробленим планом або технологічно однорідна, певна частина виробничого процесу, яку виконують на одному робочому місці.

Технологія – сукупність знань, відомостей про послідовність окремих виробничих операцій у процесі виробництва чого-небудь.

Операція – окрема технологічно однорідна частина виробни­чо­го процесу, виконувана на одному робочому місці одним робіт­ником або групою.

Операція – фінансова, торговельна тощо угода. Наприклад, лізингова операція, посередницька операція тощо.

Техніка – сукупність засобів і знарядь праці, що застосо­вуються у суспільному виробництві та призначені для створення матеріальних цінностей; галузь людської діяльності, пов’язана з визна­ченням, застосуванням і вдосконаленням засобів і знарядь праці; галузь застосування засобів і знарядь праці того чи іншого виду.

Зовнішньоекономічна діяльність супроводжується здійснен­ням комерційних операцій, які обслуговують обмін матеріальними цінностями та послугами. Для здійснення обміну необхідно вико­нати певні взаємозв’язані дії:

  • знайти покупця;

  • укласти з ним угоду – договір (контракт), у якому обу­мо­вити усі умови: товар, його кількість, якість, ціну, строки поставки тощо;

  • виконати договір: підготувати товар до поставки, доста­вити товар покупцю, здійснити розрахунки за поставлений товар.

Такі дії мають комерційний характер, тобто здійснюються на оплачуваній основі, а операції обміну стають комерційними операціями.

Зовнішньоекономічна комерційна операція – це комплекс дій контрагентів різної державної приналежності з підготовки, укла­ден­ня і виконання міжнародної торгової, науково-виробничої, інвести­ційної чи іншої угоди економічного характеру.

Об’єктами комерційних операцій є матеріально-речова про­дук­ція, послуги, результати виробничої та науково-технічної спів­праці у вигляді знань, досвіду, технології тощо.

Міжнародні комерційні операції залежно від виконуваних функ­цій поділяються на основні, які здійснюються між безпосередніми учасниками операції, та допоміжні, пов’язані із переміщенням това­ру до покупця. Допоміжні операції здійснюють або безпосередньо самі продавці (експортери) та покупці (імпортери), або інші органі­зації на основі окремих угод за відповідну винагороду. Отже, зовнішньоекономічна комерційна операція (ЗЕКО) – це комплекс основних та допоміжних операцій.

Види основних та допоміжних операцій наведено на рис. 1.1.

Операції купівлі-продажу результатів інтелектуальної діяльності:

  • ліцензійні операції;

  • операції з передавання ноу-хау;

  • операції зі спільного виробництва кіно- та телефільмів;

  • операції з торгівлі об’єктами авторського права тощо.

Рис. 1.1. Міжнародні комерційні операції