Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія зео та міжнародні ірформаційні систе....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.22 Mб
Скачать

1. Оцінка інтенсивності інформації.

Першочерговим завданням підприємства є оцінка наявної і потенційної інтенсивності інформації, що пов’язана з продукцією, процесами її виробництва і підрозділами підприємства. Для того, щоб допомогти менеджерам впоратися з цим завданням, є декілька критеріїв для оцінки потенційної можливості інформаційної технології.

2. Ймовірність того, що інформація буде відігравати стра­тегічну роль у галузі, достатньо велика, якщо її можна охаракте­ризувати однією або більше переліченими нижче властивостями:

  • потенційно високе використання інформації у ланцюгу цінності: значна кількість постачальників і покупців, з якими підприємство веде справу напряму; продукція вимагає великого обсягу інформації при продажу; лінія виробництва товарів, що відрізняються за багатьма параметрами; виготовлений товар складається з багатьох частин; велика кількість операцій у виробничому процесі; довгий часовий цикл з моменту отримання замовлення до поставки готових виробів;

  • потенційно високе використання інформації, необхідної для самого продукту виробництва; продукти, призначення яких пов’язане переважно із забезпеченням інформації; про­дукти, виробництво яких передбачає реальну обробку інформації; продукти, які вимагають великих витрат у зв’язку з навчанням покупця; продукти, які мають багато варіантів використання або продаються покупцю з висо­кою інтенсивністю використання інформації в його влас­ному бізнесі.

Ці ознаки допоможуть визначити пріоритетні дочірні під­приємства для інвестицій в інформаційну технологію. При виборі пріоритетних галузей необхідно пам’ятати про широту застосування інформаційних технологій, яка вимагає значно більше ніж просто звичайна комп’ютеризація.

3. Визначення ролі інформаційної технології у структурі галузі.

Менеджери повинні завчасно зробити прогноз відносно впливу інформаційної технології на структури їх галузі. Багато підприємств здатні до певної міри тримати під контролем характер і темпи змін, що відбуваються у структурі галузі. Такі підприємства надовго змінюють умови конкуренції на свою користь завдяки агресивній політиці капіталовкладень в інформаційну технологію і змушують інші підприємства наслідувати їх приклад. Підприємства повинні знати, як реагувати на зміни і шукати, своєю чергою, шляхи для змін у галузі, які принесли б їм вигоду.

4. Визначення і класифікація методів, за допомогою яких інформаційна технологія може забезпечити конкурентні переваги.

Відправною точкою має стати розуміння того факту, що технологія з великою часткою ймовірності здатна чинити вплив на будь-який вид діяльності у ланцюгу цінності. Також важливо розуміти, що між видами діяльності можуть виникати нові зв’язки. Види діяльності з сильними взаємозв’язками з іншими видами діяльності, як внутрішніми, так і зовнішніми, також є критичними елементами. Ці види діяльності мають бути детально проаналізовані з погляду методів, за допомогою яких інформаційна технологія може забезпечити стійку конкурентну перевагу.