Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія зео та міжнародні ірформаційні систе....doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
03.11.2018
Размер:
1.22 Mб
Скачать

4.8. Здавання – приймання товару

Здавання товару – це передавання товару продавцем у власність покуп­ця відповідно до умов контракту купівлі-продажу, в результаті якої до покупця переходить повний контроль над товаром (вручення товаророзпорядчих документів розглядається як переда­вання самого товару). Пере­давання товару покупцю, що називається доставкою /delіvery/, відбу­вається за рахунок продавця. У витрати із здавання включаються вартість зважування, підрахунку, маркуван­ня, упаковки, можливі митні та інші збори.

Приймання товару – це перевірка покупцем відповідності якості, кількості і комплектності товару його характеристиці і технічним умовам, що вказані в контракті.

Як правило, в контракт вносять умови про порядок здавання-прий­мання: вид, термін і місце фактичного здавання-приймання, способи пере­вірки і методи визначення кількості і якості фактично доставленого товару, вказується, хто здійснює його здавання-приймання.

Здавання вантажів перевізнику. Здавання товару перевізнику, як правило, вважається пере­даванням товару покупцю, якщо воно супроводжується видаванням документів, що виключають контроль продавця над товаром. У цьому випадку діє самостійний контракт перевезення вантажу/товару. Обов’язки сторін полягають в тому, що продавець (відправник) пред’являє вантаж/то­вар перевізнику, а той здійснює його приймання, перевезення із подальшим здаванням покупцю (отримувачу). Перевізник відповідає за збе­реження ванта­жу з моменту його прийняття до перевезення і до видання його покупцю (отримувачу). Межі та міра відповідальності обумовлюють­ся контрактом перевезення і регулюються базовими умовами доставки.

Розрізняють декілька видів здавання-приймання: попереднє; кінцеве; за кількістю; за якістю.

4.9. Пакування та маркування товару

У тих випадках, коли характер товару та умови його транс­портування обумовлюють необхідність упаковки, у контракті у цьому розділі встановлюються:

  • вид та характер пакування;

  • якість пакування;

  • порядок пакування;

  • розміри пакування;

  • спосіб оплати пакування;

  • повернення контейнерів;

  • зміст або реквізити маркування;

  • порядок нанесення маркування.

4.10. Відвантаження товару

Покупцю важливо знати час фактичного відвантаження товару для того, щоб своєчасно потурбуватись про приймання товару.

У цьому розділі фіксують:

  • взаємні зобов’язання продавця і покупця відносно повідом­лення інформації про відвантаження продукції;

  • порядок виконання цих зобов’язань.

Покупець зобов’язаний повідомити продавцеві відвантажу­вальні інструкції, зокрема реквізити отримувача вантажу, маршрут доставки. У ЗТК вказується граничний термін подання інструкцій продавцеві, що визначається кількістю днів (як правило, 15 або 30 днів) до початку встановленого в контракті терміну поставки. Інколи визначається також зміст відвантажувальних інструкцій. У конт­ракт ця умова включається, якщо він не містить такої інформації.

Продавець відповідає за випадки відвантаження товару з порушенням відвантажувальних інструкцій покупця.

Продавець зобов’язаний інформувати покупця про відванта­ження товару.