Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

PRAKTIKUM_Ch_1_NOVIJ_2014

.pdf
Скачиваний:
320
Добавлен:
20.03.2016
Размер:
7.16 Mб
Скачать

191

53.Хай кожен управитель наглядає за тим, щоб люди наші з його округу крадіжкою і чаклунством ні в якому разі не займались.

54.Хай кожен управитель наглядає за тим, щоб люди наші добре працювали і не тинялися без діла по ринках.

55.Бажаємо, щоб управителі все, що дадуть, витратять і виділять на наші потреби, розпоряджалися записувати в одному списку, а все, що витратять самі, – в іншому; і окремим списком нас сповіщали би про те, що залишиться.

56.Хай кожен управитель частіше чинить у своєму окрузі суд

івиносить вироки, наглядаючи за тим, щоб люди наші жили по праву.

57.Якщо хто з рабів наших схоче показати щось на свого начальника в нашій справі, хай дороги йому до нас [управитель] не заступає. І якщо управитель довідається, що помічники [juniores] його хочуть іти зі скаргами на нього до палацу, тоді сам хай пошле [когось] до палацу дати пояснення, щоб скарга їхня [даремно] нашому слухові не докучала. Ми бажаємо таким чином знати, чи з необхідності вони прийшли, або ж даремно.

58.Коли буде доручено

управителям вигодовувати наших цуценят, хай управитель вигодовує їх своїм коштом, або ж хай передасть їх своїм підлеглим [junioribus suis], а саме: старостам, десятникам або ключникам, – щоб добре годували їх

своїм коштом; хіба тільки буде наказ наш або королеви, щоб у помісті нашому нашим коштом їх годували, тоді управитель хай приставить для цього [окрему] людину, яка добре їх годувала б, і хай корм їм виділить окремо, щоб не було потреби цій людині щодня ходити до комор.

59. Кожен управитель, коли служитиме [guando servient], щодня має постачати по 3 фунти воску і по 8 секстаріїв мила; крім того, до свята Св. Андрія, хоча б де ми з нашими людьми були, зобов’заний поставляти 8 фунтів воску; те саме і в середині

192

Чотиридесятниці. [Фунт – міра ваги в середньовічній Європі; дорівнював 327,45 г.]

60.Старост ні в якому разі не ставити з людей сильних, але з людей середнього достатку і вірних.

61.Щоб кожен управитель, коли служитиме, привозив солод із собою в палац, і щоб разом з ним приходили всі майстри, які заготовляли б там добре пиво.

62.Хай управителі наші щороку до Різдва Господнього чітко, ясно і по порядку нас сповіщають про всі наші прибутки, щоб ми могли знати, що і скільки ми маємо по окремих статтях, а саме: скільки [виорали] биками наші погоничі [bubulci], скільки [орної землі] з мансів, які зобов’язані оранкою, скільки [надійшло] поросят, скільки оброків, скільки за борговими зобов’язаннями [de fide facta] і штрафів за судом, скільки за дичину, ловлену в [заповідних] хащах наших без нашого дозволу, скільки за різні провини, скільки з млинів, скільки з лісів, скільки з полів, скільки

змостів і суден, скільки з вільних людей і сотень, які обслуговують потреби нашого фіску, скільки з ринків, скільки з виноградників і з тих, хто платить вином, скільки сіна, скільки дров і факелів, скільки тесу та іншого [лісового] матеріалу, скільки з пустищ, скільки овочів, скільки пшона і проса, скільки вовни, льону і конопель, скільки плодів з дерев, скільки горіхів та горішків, скільки з прищеплених різних дерев, скільки із садів, скільки з ріпних грядок, скільки з рибних сажалок, скільки шкір, скільки хутра і рогів, скільки меду і воску, скільки сала, жирів і мила, скільки вина ягідного, вина вареного, медів–напоїв і оцту, скільки пива, вина виноградного — нового і старого, скільки курей, яєць і гусей, скільки від рибалок, ковалів, зброярів і шевців, від виробників діж і від скринників, скільки від токарів і сідлярів, скільки від слюсарів, від рудників залізних і свинцевих, скільки з тяглових людей [tributarsiis], скільки жеребчиків і кобилок.

63.Усе, про що вже сказано було, хай ніяк не здається управителям нашим дуже обтяжливим, якщо ми цього вимагаємо, бо бажаємо, щоб і вони самі так само вимагали все від своїх підвладних, без усякого з їхнього боку невдоволення, і все, що

193

людина у своєму домі й у своїх помістях повинна мати, і управителі наші повинні мати у своїх помістях.

64.Щоб бастерни – вози наші, які йдуть на війну, добре були зроблені і зверху добре вкриті шкірами, зшитими так, щоб коли доведеться переправлятися по воді, з усім, що на них є, могли бути перевезені через ріки, і вода всередину просочуватися не могла, і добро наше, як ми сказали, могло бути переправлене цілим. Бажаємо, щоб у возах посилалося борошно для нашого столу в кожному по 12 модіїв; також і в тих, у яких везуть вино, посилали б по 12 модіїв на нашу міру і при кожному возі були щит і спис, сагайдак і лук.

65.Щоб рибу із саджалок наших продавали, а іншу на її місце саджали, і завжди, таким чином, мали б рибу [напоготові]; лише тоді, коли ми не побували в [наших] помістях, продавати [цілком], і прибуток управителі наші хай повертають на нашу користь.

66.Про кіз і цапів, їхні роги і шкіри нам давати звіт, щороку свіжопросольну жирну козлятину від них нам подавати.

67.Хай повідомляють нас про манси, що пустують [de mansis absis] і про [недавно] придбаних рабів, для яких не буде [ділянки], де можна посадити їх.

68.Бажаємо, щоб кожен управитель завжди мав напоготові добрі бочки, набиті залізними обручами, які можна було би послати на війну або до палацу; а шкіряних бурдюків не робити.

69.Про вовків завжди нас повідомляти, скільки кожен зловив,

ішкури їхні нам посилати; а в травні місяці висліджувати і брати вовчат [отруєним] порошком, капканами, ямами і собаками.

194

70. Бажаємо, щоб у садах були усілякі трави [й овочі], а саме [далі перелічується 73 назви рослин]. Про дерева бажаємо, аби були яблуні, груші і сливи різних сортів, горобина, кизил, каштани, персикові й айвові дерева, ліщина, мигдалеві, тутові, лаврові дерева, пінії, фігові дерева, волоська ліщина, вишні різних сортів. Назви яблунь: gozmaringa, geroldinga, chevedella, sperauca, солодкі й кисліші, всі зимові сорти й ті, які треба їсти просто з дерева, і ярові сорти. Зимових сортів груш – три і чотири, солодших, і тих, які треба варити, і пізні сорти.

Кінець государевому капітулярієві.

(Западная Европа в средние века. Источники социально– экономической истории / Под ред. Е. А. Грацианского. – М.; Л.,

1925).

ЗРАЗКИ ОПИСІВ ЗЕМЕЛЬ ЦЕРКОВНИХ І КОРОЛІВСЬКИХ

2.Знайшли на острові, що називається Стаффельзеє, церкву, побудовану на честь Св. Михаїла, а в ній – вівтар один із золотом

ісрібною оправою.

7.Знайшли ми там двір і панський будинок, який належить разом з іншими будівлями до названої церкви. Належить цьому двору орної землі 1240 юрналів і луки, з яких можна зібрати 610 возів сіна. Хліба не знайшли зовсім, не рахуючи 30 возів, які роздали людям, що проживають на [панському] утриманні [provendariis], і вони, у кількості 72 [чоловік], забезпечені до свята Св. Іоанна. Солоду (знайшли] 12 модіїв. Коня об’їждженого

– 1, волів – 26, корів – 20, бика – 1, молодої худоби – 61 [голову], телят – 5, овець – 87, ягнят – 14, цапів – 17, кіз – 58, козенят – 12, свиней – 40, поросят – 50, гусей – 63, курей – 50, вуликів із бджолами – 17. Окостів жирних разом з ковбасами – 20, сала шинкового – 27 шматків, кабана заколотого і підвішеного – 1, сирів – 40, меду – півсікля, масла – 2 сіклі, солі – 5 модіїв, мила – 3 сіклі. Перин з подушками – 5, котлів мідних – 3, залізних – 6, гаків – 5, світильник залізний – 1, діжок із залізними обручами – 17, кіс – 10, серпів – 17, стругів – 7, сокир – 7, цапиних шкур – 10, овечих шкур – 26, рибальську сітку – 1. Є там жіноче

195

приміщення [genetium], жінок у ньому – 24; знайшли там сукна – 5 шматків, полотна – 4 шматки, полотнини – 5 шматків. Є там млин – 1, дає щорічно [оброку] – 12 модіїв.

8.Належить до цього [панського] двору вільних мансів зайнятих – 23. З них – 6 таких, з яких кожний щорічно платить хліба – 17 модіїв, поросят – 4, полотна – 1 сайгу, курей – 2, яєць – 10, лляного насіння – 1 секстарій, чечевиці – 1 секстарій. Працює [на панщині кожний] п’ять тижнів на рік, оре 3 юрнали, косить на панських луках віз сіна і привозить [його]; ставить підводу. З шести інших [мансів] кожний оре щорічно 2 юрнали, засіває [їх] і звозить [урожай]; косить на панських луках 3 вози [сіна] і привозить їх; працює два тижні; дають з [кожних] двох мансів військового збору одного бика, якщо самі на війну не йдуть, виконують вершницьку службу, куди їм накажуть. З чотирьох інших мансів кожен щорічно оре по 9 юрналів, засіває [їх] і звозить [урожай]; косить на панських луках 3 вози [сіна] і привозить їх; працює шість тижнів на рік; ставить підводу для перевезення вина, угноює 1 юрнал панської землі, дров дає 10 возів. І ще один манс оре щорічно 9 юрналів, засіває їх і звозить [урожай]; косить сіна на панських луках 3 вози і привозить їх; ставить підводу; дає коня. А дружина його виготовляє [для панських потреб] кусок сукна і кусок полотна; готує солод і пече хліб.

9.Є ще в цьому єпископстві панських дворів – 7, які тут не описані; але в підсумку дані всі. А саме всього має Аугзбурзьке єпископство вільних мансів зайнятих – 1006, таких, що пустують,

35; рабських же [мансів] зайнятих – 421, таких, що пустують, – 45, а вільних і рабських разом: зайнятих – 1427, таких, що пустують, – 80.

25.Знайшли ми у государевому фіску Гаснапі королівський палац, із каменю найкраще побудований, покоїв – 3; навколо всього палацу піддашок, горниць зимових – 11; всередині льох – 1, входів – 2. Інших будинків на панському дворі, з дерева рублених – 17, із стількома ж покоями та іншими речами, добре облаштованими; конюшня – 1, кухня – 1, хлібопекарня – 1, сараїв

2, комор – 3. Двір обгороджений міцним тином, з кам’яними воротами, а над ними надбудова для [зберігання] продуктів

196

[solarium ad dispensandum]. Малий двір теж обгороджений тином; добре збудований і засаджений різними деревами...

Начиння ковальського: тазів мідних – 2, кубків – 2, котлів мідних – 2, залізних – 1, пивних котлів – 1, сковорід – 1, таганів – 1, світильників – 1, сокир – 2, стругів – 1, свердел – 2, колунів – 1, ножів – 1, рубанків великих – 1, малих [рубанків] – 1, кіс – 2, серпів – 2, кирок, оправлених залізом – 2.

Начиння дерев’яного для господарства в достатній кількості.

З продуктів: полби торішньої старої – 90 коробів, з яких можна намолоти борошна – 450 пенсів [Пенса – міра ваги, дорівнювала 30 кг] ячменю – 100 модіїв. У цьому році полби було 110 коробів; з них 60 коробів пішло на посів; решту знайшли [наявними]; пшениці – 100 модіїв, на посів пішло – 60, решту знайшли [наявними]. Жита – 98 модіїв, все пішло на посів; ячменю – 800 модіїв; пішло на посів – 500 модіїв, решту знайшли [наявними]. Вівса – 430 модіїв, бобів – 1 модій; гороху – 12 модіїв. З п’яти млинів [одержано] 800 модіїв малої міри; дано тим, що на [панському] утриманні, – 240 модіїв, решту знайшли [наявними]. З чотирьох пивоварень [одержано] 650 модіїв малої міри. З двох мостів: солі – 60 модіїв і 2 соліди. З чотирьох садів – 11 солідів і 3 модії меду. Оброку [одержано]: 1 модій масла, окороків торішніх – 10, нових окороків пісних і жирних – 200, сирів нинішнього року – 43 пенси.

Худоби: маток дорослих – 51 голову, по третьому року – 5, по другому – 7, нинішнього року – 7, жеребців–дволіток – 10, одноліток – 8, жеребців – 3, волів – 16, ослів – 2, корів з телятами

50, телиць – 22, телят–одноліток – 38, биків – 3, свиней дорослих – 260, поросят – 100, кабанів – 5, овець з ягнятами – 150, ягнят–одноліток – 200, баранів – 120, кіз з козенятами – 30, козенят–одноліток – 30, цапів – 3, гусей – 30, курей – 80, фазанів

22.

29.Міра модіїв і секстаріїв виявилася такою самою, як і в палаці. Але не знайшли ми там на службі ні сріблярів, ні золотарів, ні ковалів, ні ловчих, ні інших майстрів... З дерев [знайшли]: груші, яблуні, кизил, персикові дерева, ліщину просту і грецьку, тутові дерева, айвові дерева.

197

30.Знайшли ми у государевому фіску такому–то королівський будинок, зовні з каменю, всередині з дерева, добре споруджений: покоїв – 2, надбудов – 2. Інших будинків у дворі, з дерева рублених – 8, зимовий покій – 1, добре обладнаний; конюшню –

1.Кухня і хлібопекарня в одному приміщенні. Сараїв – 5, комор –

3.Двір, обгороджений тином, а наверху шипи; ворота дерев’яні. Над ними надбудова. Малий двір теж обгороджений тином. Тут же сад; [плодових] дерев різних дуже багато. Всередині рибна сажалка – 1; город, добре оброблюваний, – 1...

32.Знайшли ми в государевому фіску такому–то королівський палац, з двома літніми покоями і стількома ж зимовими; льох – 1, входів – 2, малий двір з міцним тином; всередині літніх покоїв – 2, стільки ж зимових; приміщень жіночих – 3, церкву, добре споруджену з каменю; інших будинків у дворі дерев’яних – 2, сараїв – 4, комор – 2, конюшню – 1, кухню – 1, хлібопекарню – 1; двір з огорожею і двома дерев’яними воротами, а над ними надбудови...

36. Знайшли ми в государевому фіску Треола государів палац, чудово з каменю збудований, [літніх] покоїв – 2, стільки ж зимових, входів – 1, льох – 1, давильню – 1, чоловічих приміщень, з дерева рублених, – 3, зимову надбудову – 1..., сараїв

– 1, житниць – 2, двір, обнесений стіною з кам’яними воротами...

(Социальная история средневековья / Под ред. Е. А. Косминского и А. Д. Удальцова. – М.; Л., 1927. – Т. 1).

СЕН–ЖЕРМЕНСЬКИЙ ПОЛІПТИК Розділ VIII

ОПИС НОВІГЕНТА

1. Є у Новігенті панський манс з будинком та іншими будівлями у достатній кількості.

Є там орної землі три поля, що мають 55 бонуаріїв1, і можна посіяти [там] пшениці модіїв [кількість не вказана].

1 Бонуарій (бунуарій). На думку французького вченого Герара, одного з перших дослідників «Сен-Жерменського поліптика», бонуарій, пертика та інші земельні міри є квадратними мірами, причому бонуарій дорівнює 128 арам; у бону арій – 10 арипенів і 50 пертик...

198

Єтам виноградника 41,5 арипена; можна зібрати з них вина 300 модіїв.

Єтам луки 43 арипени, можна зібрати з них сіна 120 возів. Є там лісу, як вважається, всього окружністю 15 лейвів; можна прогодувати там 1000 свиней.

Єтам млин – 1, із якого йде чинш зерном 30 модіїв.

2.Є там церква – 1. Тягне до цієї церкви вільний манс, що має орної землі 6 бонуаріїв, виноградника – 1 арипен, луків – 2,5 арипена.

3.Вульфард – колон, і дружина його, вільна, на ім’я Ермоара; при них дітей троє [перелічені поіменно]. Держить один вільний манс, що має орної землі 11 бонуаріїв, виноградника – 2 арипени, луків – 3,5 арипена. Платить військового збору 10 модіїв вина, за випас – 3 модії, порося – 1 вартістю в 1 солід. Оре під озимину 6 пертик, під яровину – 3 пертики. [Виконує] польову панщину, рубку лісу, підводну повинність, ручні роботи, скільки йому накажуть. Курей – 3, яєць – 15. Возить вино, коли йому накажуть. Драней – 100. Збирає луків 1 арипен.

4.Бертульф – літ, і дружина його, колона, на ім’я Гізоберга, люди св. Германа; при них дітей троє [перелічені]. Держить півтора вільних манса, що мають орної землі 3,5 бонуарія, виноградника – 2 арипени, луків – 3 арипени. Платить так само.

6.Герульф – колон, і дружина його, колона, на ім’я Сакса, люди св. Германа. Держить один вільний манс, що має орної землі 2,5 бонуарія, виноградника – 1,5 арипена. Оре під озимину 4 пертики, під яровину – 2 пертики. Інше платить, як Вульфард.

7.Годехар – колон Св. Германа; при ньому дітей двоє [перелічені]. Держить один вільний манс, що має орної землі – 7 бонуаріїв, виноградника – 1 1/4 арипена, луків – 5 арипенів. Платить так само.

8.Гіслолд – колон Св. Германа; при ньому дитина одна, на ім’я Гіслінда. Держить один вільний манс, що має орної землі 7 бонуаріїв, виноградника – 1 1/4 арипена, луків – 7 арипенів. Платить так само.

9.Фулькоін – колон Св. Германа; держить один вільний манс, що має орної землі 3,5 бонуарія, виноградника – 1,5 арипена, луків – 1 арипен. Платить так само.

199

10.Ерлефред і дружина його, колона, на ім’я Гримільда; при них дітей троє [перелічені]. Держить половину вільного манса, що має орної землі 1,5 бонуарія, луків – 1 арипен, виноградника – 0,5 арипена. Платить за випас 1 модій, інше – як з половини манса.

11.Гіроін – колон, і дружина його, колона, на ім’я Вальдегарда, люди Св. Германа; при них дітей четверо [перелічені]. Вульфрик – колон, і дружина його, колона, на ім’я Гіслоара, люди Св. Германа; при них дітей двоє [перелічені]. Ці двоє держать один вільний манс, що має орної землі 6 бонуаріїв, виноградника – 1 1/4 арипена, луків – 4 арипени. Платять так само.

12.Хукбольд – колон Св. Германа; при ньому – мати і два брати. Держить один вільний манс, що містить орної землі 3 бонуарії, виноградника – 1 1/4 арипена, луків – 2,5 арипена. Платить так само.

13.Фініт – колон, і дружина його, колона, на ім’я Хінкберта, люди Св. Германа. Держить один вільний манс, що містить орної землі 3 бонуарії, виноградника – 1 1/4 арипена, луків – 2,5 арипена. Платить так само.

14.Фоттіс – колон, і дружина його, колона, на ім’я Гольдегарда, люди Св. Германа; при них дітей четверо [перелічені]. Держить один вільний манс, що містить орної землі 4 бонуарії і 1 анстінгу, виноградника – 2 арипени, луків – 3 арипени. Платить так само.

15.Роітл – колон, і дружина його, колона, на ім’я Адальберга, люди Св. Германа; при них дітей троє [перелічені]. Держить один вільний манс, що містить орної землі 4 бонуарії, виноградника –

2арипени, луків – 1 арипен. Платить так само.

16.Рутбальд – колон, і дружина його, колона, на ім’я Бірта, люди Св. Германа; при них дітей троє [перелічені]. Держить один вільний манс, що містить орної землі 10 бонуаріїв, виноградника

1 арипен, луків – 5 арипенів. Платить так само.

17.Хільдегінг – колон Св. Германа; при ньому мати, на ім’я Амальгарда, брат, на ім’я Вандрегар, і сестра, на ім’я Еврегарда. Держить один вільний манс, що містить орної землі 6 бонуаріїв, виноградника – 1 арипен, луків – 1,5 арипена. Платить так само.

200

18.Амбрік – колон, і дружина його, літка, на ім’я Берінтільда, люди Св. Германа. Амальгавд – колон і дружина його, колона, на ім’я Ернезіда, люди Св. Германа. Ці двоє держать вільний манс, що містить орної землі 5,5 бонуарія, виноградника – 1 арипен, луків – 3 арипени. Платять так само.

19.Сігебольд – колон, і дружина його, колона, на ім’я Тевдазія, люди Св. Германа; при них дітей п’ятеро [перелічені]. Держить один вільний манс, що містить орної землі 8 бонуаріїв, виноградника – 2 арипени, луків – 2,5 арипена. Платить так само.

20.Ротар і дружина його, колона, на ім’я Амальгіда; при них дітей шестеро [перелічені]. Держить один вільний манс, що містить орної землі 5 бонуаріїв, виноградника – 2 арипени, луків

3 арипени. Платить так само.

21.Тевдольд – колон Св. Германа. Держить один вільний манс, що містить орної землі 5 бонуаріїв, виноградника – 1,5 арипена, луків – 2,5 арипена. Платить так само.

22.Ратгіс і дружина його, колона Св. Германа; при них дітей троє [перелічені]. Держить один вільний манс, що містить орної землі 2,5 бонуарія, виноградника – 1 арипен, луків – 4 арипени. Платить так само.

23.Вінегар – староста. Держить один вільний манс, що містить орної землі 8 бонуаріїв, виноградника – 1 арипен, луків – 3 арипени. Платить так само.

24.Вульфегавд – колон Св. Германа. Держить один вільний манс, що містить орної землі 5,5 бонуарія, виноградника – 1 1/4 арипена, луків – 2,5 арипена. Обробляє у винограднику 2 арипени. [Платить] одного барана, вина за випас – 3 модії. Оре під озимину 4 пертики, під яровину – 2 пертики. [Виконує] польову панщину, рубання лісу, підводну повинність, ручні роботи, скільки йому накажуть. Драней – 100, курей – 3, яєць –

15.

25.Апульф – колон Св. Германа. Держить один вільний манс, що містить орної землі 2,5 бонуарія, виноградника – 1 арипен, луків – 6 арипенів. Платить так само.

26.Ермгіл і дружина його, колона, на ім’я Бальдегарда, люди Св. Германа; при них дитя одне, на ім’я Ермезіда. Держить один

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]