Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kramarev_s_o_infekciini_hvorobi_u_ditei

.pdf
Скачиваний:
4966
Добавлен:
13.03.2016
Размер:
9.57 Mб
Скачать

КОМБІНОВАНІ ФОРМИ ДИФТЕРІЇ

Комбіновані форми дифтерії виявляють у нещеплених дітей різного віку, але найчастіше у віці 1—5 років. Ці форми — складні для діагностики. Частіше зустрічається комбінація дифтерії мигда­ ликів і дифтерійного крупу. Для нещеплених характерне швидке утворення фібринозних плівок не тільки в гортані, але й в нижніх дихальних шляхах — трахеї, бронхах, особливо при поєднанні з дифтерією мигдаликів. В цих випадках треба бути уважним до най­ менших проявів ураження дихальних шляхів: кашель, сиплий го­ лос, афонія, перші прояви утрудненого дихання. Якщо своєчасно не діагностувати дифтерійний круп на фоні дифтерії мигдаликів, то швидке поширення плівок з гортані призводить до посилення стенозу, появи нападів ядухи та асфіксії, коли проводити опера­ тивне втручання вже пізно. Поєднання «синдрому ангіни» з ура­ женням гортані свідчить про комбіновану форму дифтерії. Ці дві форми можуть комбінуватися з дифтерією носа.

Менш частою, але теж тяжкою комбінованою формою є дифте­ рія мигдаликів у поєднанні з дифтерією носоглотки. В цих випад­ ках всмоктування токсину з глоткового мигдалика посилює інток­ сикацію, тяжкість і ранню появу ускладнень, відзначається більш тривала температурна реакція (протягом 6-7 днів). Утруднене но­ сове дихання, збільшення задньошийних лімфатичних вузлів, сукровично-гнійні виділення з носа без ознак видимого запалення у порожнині носа потребує огляду глоткового мигдалика. Якщо ступінь тяжкості і вираженість симптомів місцевого запалення мигдаликів не відповідають ступеневі загальної інтоксикації, треба виключити у хворого супутню дифтерію носоглотки.

ДИФТЕРІЯ ІНШОЇ ЛОКАЛІЗАЦІЇ

До цієї патології належать дифтерія ока, вуха, зовнішніх стате­ вих органів, пошкодженої шкіри, травного каналу (стравоходу, шлунка). Ізольоване ураження одного з цих органів зустрічається рідко. В сучасних умовах ці форми комбінуються з дифтерією миг­ даликів, гортані, носа. Отже, за наявності фібринозного запалення цих органів у поєднанні із «синдромом ангіни», підозрілого на диф­ терію, необхідні госпіталізація і лабораторне обстеження пацієнта. А у хворого з ураженням мигдаликів (ангіна, підозра на дифтерію) треба уважно оглядати всі органи, ураження яких буває рідкісним. З урахуванням повільного перебігу рідкісних форм дифтерії при

190

тривалому кон'юнктивіті, отиті, вульвовагініті за наявності чи відсутності плівок треба провести бактеріологічне дослідження на дифтерійний збудник з цих місць та з ротоглотки і носа. Дифтерій­ не запалення шкіри (типові фібринозні плівки) буває у місцях по­ шкодження: пупкова ранка у новонароджених, місця ексудатив­ ного діатезу, подряпини, рани у дітей старшого віку. Зустрічають­ ся атипові (без плівок) форми дифтерії шкіри — пустульозні, імпетигоподібні, у вигляді панаріцію, флегмони. Місцевий процес супроводжується проявами інтоксикації, підвищенням температу­ ри тіла до 38 °С, місцевим болем, збільшенням і болісністю регіонарних лімфатичних вузлів. Можливий набряк м'яких тканин на­ вколо нальотів, що свідчить про токсичні форми, при яких мож­ ливі ускладнення.

ОСОБЛИВОСТІ ДИФТЕРІЇ У ДІТЕЙ РАННЬОГО ВІКУ

Удітей раннього віку частіше діагностують комбіновані форми дифтерії, які характеризуються сполученням 2 чи навіть 3 локалі­ зацій процесу і перебіг у більшості дітей в тяжкій та середньотяжкій формах.

Тяжка форма дифтерії зумовлює гострий початок захворюван­ ня, високу температуру тіла та симптоми інтоксикації, у цих дітей з першого дня хвороби з'являються блідість, млявість, іноді повтор­ не блювання, біль у животі, можливі судоми. Діти відмовляються від їжі, скаржаться на утруднення при ковтанні, що свідчить про болючі відчуття. При звертанні за медичною допомогою в ранній термін (1—2- й день хвороби) спостерігається набряк мигдаликів та слизових оболонок ротоглотки. Наліт, спочатку розташований за ходом лакун, потім швидко збільшується, зливається, на окремих ділянках утворює суцільну плівку (2-3-йдень хвороби). Істинні роз­ міри нальоту на поверхні мигдаликів і за їхніми межами можна ви­ явити лише під час ретельного огляду ротоглотки, поширені на­ льоти спостерігаються не тільки на язичку і піднебінних дужках, але і на м'якому і твердому піднебінні. Збільшення тонзилярних лімфатичних вузлів у більшості хворих невелике, але лімфатичні вузли відрізняються щільністю та болючістю.

Набряк підшкірної клітковини в ділянці шиї з'являється з 2-го по 4- й день хвороби, його максимальні розміри не відповідають сту­ пеню тяжкості дифтерії. Набряк відзначається над лімфатичними вузлами в куті нижньої щелепи, в підборідній ділянці. Своєрідність тяжкої дифтерії мигдаликів у дітей раннього віку полягає в тому,

191

що набряк підшкірної клітковини в ділянці шиї у них з'являється рано, але рідко досягає великих розмірів. У більшості маленьких дітей набряк не визначається.

Таким чином, виражену інтоксикацію, набряк слизових оболо­ нок ротоглотки разом з поширеними нальотами можна вважати критеріями тяжкості дифтерії у дітей раннього віку, тоді як набряк підшкірної клітковини в ділянці шиї і збільшення лімфатичних вуз­ лів не завжди їй відповідають.

Початкові симптоми ураження гортані на тлі тяжкої дифтерії не в усіх хворих виявляються чітко. Проте у деяких дітей кашель з'являється на 1-й чи 2-й день захворювання, швидко стає «гавка­ ючим», голос сиплим, з'являється стенотичне дихання. Швидке підвищення тяжкості стенозу супроводжується розвитком афонії, тяжкої обструкції та нападами занепокоєння вже з 3-4-го дня хво­ роби. Стеноз різко обтяжує стан хворих, що стає приводом до їхньої госпіталізації. Про це свідчать діагнози при направленні до стаціо­ нару: «стеноз», «ларинготрахеїт», «пневмонія».

Тяжкі комбіновані форми дифтерії частіше зустрічаються у дітей віком 1-2 роки, що дозволяє вважати тяжкість дифтерії особливі­ стю захворювання у цієї вікової групи. Найбільш частий варіант цих форм — поєднання тяжкої дифтерії мигдаликів і поширеного кру­ пу. В цих випадках виникають значні діагностичні труднощі, оскіль­ ки повний паралелізм між загальними, регіонарними і місцевими симптомами тяжкої дифтерії у дітей раннього віку не простежуєть­ ся. Крім того, у дітей раннього віку на тлі тяжкої форми дифтерії тривалість катарального періоду дифтерійного крупу коротше і симптоматика різних його стадій стерта. Основними симптомами за умови своєчасної діагностики дифтерії у дітей раннього віку є ступінь інтоксикації і набряку слизових оболонок ротоглотки, знач­ на поширеність фібринозних нальотів, що з'являються рано на сли­ зових оболонках, за межами мигдаликів. У той же час незначне збільшення тонзилярних лімфатичних вузлів і незначний набряк підшкірної клітковини в ділянці шиї можуть не відповідати ступе­ ню тяжкості дифтерії. Поява кашлю, афонії, що швидко розвиваєть­ ся на фоні наростаючої обструкції дихальних шляхів, свідчать про поєднання тяжкої дифтерії мигдаликів з дифтерією гортані. Не­ сприятливою ознакою цієї комбінації є поширення процесу на тра­ хею та бронхи.

У дітей слід виділити поєднання тяжкої дифтерії мигдаликів з дифтерійним назофарингітом, оскільки додаткове всмоктування

192

токсину з носоглоткового мигдалика сприяє більш ранній їх появі і значно підсилює ранні ознаки інтоксикації та тяжкість наступних ускладнень. При цьому ступінь тяжкості захворювання умовно підвищують на один ступінь.

Захворювання починається гостро з підвищення температури тіла (до 39—40 °С), виражених проявів інтоксикації: млявість, блідість, анорексія, блювання. На 2-3-й день у хворих з'являються сукровичні ви­ ділення з носових ходів, може відзначатись набряклість шиї. Вираже­ ний набряк слизових оболонок ротоглотки, включаючи м'яке і част­ ково тверде піднебіння, щільні фібринозні нальоти поширюються з мигдаликів на дужки, язичок і піднебіння. Набряк підшкірної клітко­ вини в ділянці шиї виражений помірно, розташований над збільше­ ними лімфатичними вузлами, інколи опускається до середини шиї з одного боку або може бути взагалі відсутній. Виявляють симптоми ура­ ження носоглотки: збільшення задньошийних лімфатичних вузлів до 2-3 см, утруднене носове дихання. Незважаючи на відсутність запаль­ них змін порожнини носа, наявні сукровично-гнійні виділення з носу. Аналіз крові: лейкоцитоз (9—16 • 109/л), нейтрофільоз і паличкоядерне зрушення. З перших днів захворювання відзначають ознаки ток­ сичного нефрозу, міокардиту.

Дифтерія шкіри зустрічається переважно у дітей віком до 1 року. Процес локалізується у складках шкіри: на шиї, в пахвових запади­ нах, у привушній залозі та в інших ділянках. Ця форма дифтерії ви­ никає як вторинна, ускладнюючи гоєння попрілостей і ран, перебіг піодермії та інших шкірних захворювань. При інфікуванні дифтер­ ійною паличкою попрілості набувають затяжного характеру з тен­ денцією до поширення і поглиблення. Шкіра в ділянці ураження інфільтрована, відзначаються набряк та сірувато-брудна плівка на поверхні, що відрізняє дифтерію шкіри від простої попрілості. В гли­ бині шкірних складок інколи утворюються тріщини. Регіонарні лімфатичні вузли збільшені. Оскільки дифтерію шкіри діагностують пізно, навіть при легких її формах можливі тяжкі ускладнення.

З інших форм дифтерії шкіри варто пам'ятати про атиповий перебіг пустульозної чи імпетигоподібної форми дифтерії, а також про дифтерію у вигляді панарицію чи флегмони шкіри, які часто не розпізнають.

Діагностика дифтерії носа у дітей першого року життя — склад­ на. У здорової до того дитини з'являється сопіння внаслідок набу­ хання слизової оболонки носа, яке порушує нормальне носове ди­ хання та ссання. Потім з'являються виділення, частіше з одного

1 9 3

носового ходу, у вигляді слизистої чи серозно-сукровичної рідини, які потім перетворюються у гнійні. Шкіра навколо носа червоніє, з'являються екскоріації та набряк. В результаті порушення носо­ вого дихання дитині стає тяжко ссати, зменшується її маса тіла, по­ рушується сон, підвищується температура тіла. Під час риноскопії в глибині носових ходів на перегородці виявляють виразки, покриті кірочками, рідше — фібринозні плівки.

Уновонароджених та дітей до 1 року, ослаблених, які часто хворіюють, можуть розвиватися тяжкі форми, при цьому різко по­ гіршується загальний стан, сон стає тривожним, дитина неспокій­ на, кричить. В тяжких випадках можливі ціаноз, напади ядухи і навіть зупинка дихання.

Уразі поширення процесу на слизові оболонки приносових па­ зух носата середнього вуха виникає набряк повік, спинки носа, з'яв­ ляються виділення із вуха. При цих формах у дітей віком до 1 року можливі ускладнення, спричинені вторинною інфекцією, — гнійний отит, лімфаденіт, пневмонія, які можуть закінчитися летально.

Перебіг дифтерії носа у немовлят може бути прихованим на фоні нормальної або субфебрильної температури тіла, без порушення загального стану.

Дифтерія пупка виникає у новонароджених. Джерелом інфекції

ємати чи інші члени родини.

При дифтерійному процесі в ділянці пупкової ранки дно її вкри­ те брудним нальотом чи сірою плівкою, краї рани інфільтровані, щільні, темно-червоні або ціанотичні, грануляцій майже не видно, ранка не має тенденції до загоєння. Інодієгнійні виділення. Навко­ ло пупкової ранки можливий набряк підшкірної клітковини.

Загальний стан дитини порушується. Дитина в'яло ссе, зменшуєть­ ся її маса тіла, відзначаються диспепсичні явища. Температуратіла нор­ мальна або підвищена залежно від тяжкості захворювання. Частіше зустрічаються легкі чи середньотяжкі форми захворювання.

Перебіг дифтерії пупка з утворенням плівки не завжди типо­ вий. Такі випадки за клінічними ознаками діагностувати досить складно. При тривалому загоюванні пупкової ранки у немовлят, особливо у вогнищі дифтерії, необхідні бактеріологічні досліджен­ ня для виявлення дифтерійної палички. Крім того, слід одночасно обстежити матір та інших членів родини.

На користь діагнозу дифтерії пупка може свідчити виявлення токсигенних дифтерійних паличок у дитини в посівах з мигдаликів чи носа.

194

ПЕРЕБІГ ДИФТЕРІЇ У ЩЕПЛЕНИХ ДІТЕЙ

В даний час, на тлі масової вакцинації дітей проти дифтерії, клінічний перебіг її у щеплених значно розрізняється в порівнянні з таким у нещеплених дітей.

Захворювання щеплених дітей характеризуються переважним виникненням легких форм, схильністю до самовільного видужан­ ня без ускладнень. Найбільші труднощі виникають під час клінічної діагностики легких та стертих форм дифтерії.

Ущеплених дітей захворювання характеризується короткочасни­ ми симптомами загальної інтоксикації. Такі симптоми, як блідість, неяскрава гіперемія мигдаликів і піднебінних дужок з ціанотичним відтінком, набряк дужок, несильний біль при ковтанні характеризу­ ють дифтерію у щеплених дітей. Фібринозний наліт можна легко зняти без кровоточивості підлеглих тканин, тенденція до утворення гребінцевих випинань виражена слабо. Максимальні розміри і найбільш щільну консистенцію нальотів спостерігають на 2-гу-З-тю добу від початку захворювання на фоні нормалізації температури тіла

ізменшення гіперемії піднебіння. Потім вони швидко розпушують­ ся і зникають. Середня тривалість хвороби — 3—4 доби.

Убільшості випадків хворобу в гострий період діагностують як ангіну (фолікулярна, лакунарна та ін.). Лише після висіву токсигенних коринебактерій дифтерії постає питання про діагноз «дифтерія». Висів збудника дифтерії з ротоглотки чи носа у хворих на ангіну з патологічним випотом на мигдаликах є підставою для встановлення діагнозу локалізованої дифтерії мигдаликів, якщо анамнестичні та клінічні дані не дозволяють діагностувати більш тяжку форму.

Діагностика. При дифтерії своєчасне встановлення діагнозу, який грунтується на клінічних симптомах, набуває особливого зна­ чення.

Дуже важливо своєчасно діагностувати тяжкі та гіпертоксичні форми дифтерії мигдаликів, дифтерію гортані або їх комбінації, які потребують проведення негайної специфічної терапії та реаніма­ ційних втручань.

Слід враховувати сучасні особливості дифтерії у дітей різних вікових груп: значну частоту комбінованих форм дифтерії; особ­ ливості дифтерії мигдаликів у дітей раннього віку (слабка вираженість набряку підшкірної клітковини в ділянці шиї); розвиток інфекційно-токсичного шоку (ІТШ) та геморагічного синдрому, які є проявами тяжких та гіпертоксичних форм, щільність набряку

8* 195

в ділянці шиї при тяжких формах дифтерії мигдаликів, можливе несиметричне ураження (місцеве та регіонарне), поступові темпи розвитку ІТШ з синдромом ДВЗ у більшості хворих (на4-5-й, навіть на 6-7-й день хвороби).

У діагностиці крупу додатково можна використовувати ларин­ госкопію (пряму та непряму).

Комплексне лабораторне дослідження включає бактеріоскопію мазків із місць ураження, бактеріологічного дослідження виділень (слизу з ротоглотки, із носа та інших місць ураження), визначення титру антитоксичних антитіл (як ретроспективна діагностика). Деякі лабораторії мають змогу визначати вміст дифтерійного ток­ сину в сироватці крові (експрес-метод). Своєчасне проведення бак­ теріологічного дослідження дуже важливе для діагностики легких форм дифтерії у щеплених.

Негативні результати бактеріологічних досліджень за наявності типової клінічної симптоматики дифтерії не виключають діагноз дифтерії.

Враховуючи труднощі, які виникають під час діагностики диф­ терії, пропонуємо наступну класифікацію випадків дифтерії:

Підозрілий випадок: наявність плівчастої ангіни у нещепленоїчи неправильно щепленої дитини, у дітей із соціально неблагополучних сімей, дітей, які часто хворіють, з імовірною наявністю імунодефіцитного стану, з вогнищ дифтерії, при поєднанні «синд­ рому ангіни» та стенозу гортані, набряку підшкірної клітковини

вділянці шиї. Діагноз «підозрілий випадок на дифтерію» може бути встановлений хворому лише під час первинного огляду лікарем і в такому випадку необхідна госпіталізації!.

Ймовірний випадок: наявність плівчастої ангіни з набряком ротоглотки, щільним фібринозним нальотом, що поширюється за межі мигдаликів, особливо в поєднанні з набряком підшкірної клітковини в ділянці шиї, наявністю фібринозних нальотів у нещепленої дитини з вогнищ дифтершної інфекції, наявністю посту­ пового стенозу гортані, який поєднується з фібринозним нальо­ том на мигдаликах. Ймовірний діагноз може бути встановлений або під час першого огляду хворого, або в стаціонарі, в такому випадку необхідна госпіталізації! та введення протидифтерШної сироватки (ПДС).

Підтверджений випадок: встановлюють в ycbc хворих з ангі­ ною, стенозом гортані та ін., у яких виділено токсигенний штам дифтерійної палички.

196

П ри ймовірному діагнозі та за відсутності бактеріологічного підтвердження діагноз дифтерії може бути встановлений на основі клінічних даних.

Лікування. Основним методом терапії хворих на дифитерію є введення ПДС.

Принципи лікування дифтерії ПДС:

1. Введення ПДС показане всім хворим з комбінацією плівчастої ангіни із набряком ротоглотки, фібринозними нашаруваннями на мигдаликах, набряком шиї, стенозом гортані, вираженими симпто­ мами інтоксикації. Введення ПДС також показане дітям з плівчас­ тою ангіною, стенозом гортані та з іншими формами дифтерії, в яких

зротоглотки чи носа виділена коринебактерія дифтерії.

2.ПДС не вводять дітям, у яких діагноз дифтерії встановлений після 7-го дня захворювання і немає симптомів інтоксикації та на­ шарування на мигдаликах.

3.ПДС вводять тільки після проведення внутрішньошкірної проби.

4.Доза ПДС залежить від форми дифтерії та вираженості ток­ сикозу. Останній показник має особливе значення. Дітям перших 2 років життя дозу ПДС знижують наполовину в порівнянні з та­ кою у дітей старшого віку.

5.Після встановлення діагнозу дифтерії чи у разі вірогідної підоз­ ри на неї ПДС вводять у перші 2 год після госпіталізації і тільки в ста­ ціонарі, де вперше було встановлено діагноз дифтерії. При локалізо­ ваних формах захворювання, якщо встановлення діагнозу дифтерії викликає труднощі, можливе спостереження за хворим протягом 8— 24 год в умовах стаціонару до встановлення остаточного діагнозу.

6.Кратність введення ПДС залежить від форми і тяжкості диф­ терії. При локалізованих формах дифтерії всю дозу ПДС вводять одноразово. Повторне введення дози сироватки можливе за умови збереження симптомів інтоксикації та поширення нашарувань на мигдаликах. При середньотяжких формах дифтерії кратність введен­ ня ПДС складає 24 год, при тяжких — 12 год. Якщо всю дозу сиро­ ватки вводять внутріїїіньовенно, інтервал мгж введенням складає 8 год. Тривалість введення ПДС не повинна перевищувати 2 діб.

7.ПДС в основному застосовують внутрішньом'язово і в одне місце може бути введено не більше 8±2 мл ПДС, пщігрітої до темпе­ ратури 36+1 °С. При тяжких гіпертоксичних формах дифтерії пока­ зане внутріїпньовенне введення сироватки. Половину розрахованої дози вводять внутріїїіньовенно, іїшіих половину — внутрішньом'я­ зово. При гіпертоксичних формах дифтерії вся доза ПДС може бути

197

введена внутрішньовенно. При цьому розраховану дозу сироватки розчиняють в 5% розчині глюкози чи в ізотонічному розчині натрію хлориду в співвідношенні 1:2, додають преднізолон у дозі 2 мг/кг, підігрівають і вводять зі швидкістю 40-60 крапель на 1 хв.

8. За наявності показань до введення ПДС і позитивній шкірній пробі сироватку вводять в умовах реанімаційного відділення під «прикриттям» стероїдних гормонів, антигістамінних препаратів чи під наркозом, з проведенням десенсибілізації розведеною сироват­ кою згідно з інструкцією про використання ПДС.

Разом з серотерапією слід якомога раніше застосовувати анти­ біотики: при легких формах—еритроміцин, рифампіцин перорально, при середньотяжких та тяжких — напівсинтетичні антибіоти­ ки пеніцилінового та цефалоспоринового ряду парентерально.

УСКЛАДНЕННЯ ДИФТЕРІЇ

Ураження нервової системи В сучасних умовах неврологічні ускладнення у дітей відзнача­

ються при середньотяжких та тяжких формах дифтерії, найчастіше у нещеплених.

Ураження нервової системи можна розділити на первинні, що ви­ никають під впливом дії дифтерійного токсину (полінейропатїї), та вторинні, які зумовлені ускладненнями з боку нервової системи за наявності первинного ураження внутрішніх органів і систем (серце, надниркові залози),—гострі порушення мозкового кровообігу (тром­ боз, емболія), метаболічна енцефалопатія, набряк головного мозку.

Ураження периферичної нервової системи зумовлене патогенною дією дифтерійного токсину як на анімальні (нерви, корінці, ганглії), так і на вегетативні її відділи. Залежно від часу розвитку неврологіч­ них ускладнень периферичної нервової системи виділяють ранні і пізні полінейропатії. В патогенезі розвитку ранніх полінейропатій (1-2-й тиждень від початку захворювання) переважає інтоксикаційний ком­ понент — місцева контактна цитотоксична дія дифтерійного токсину з первинного вогнища в ротоглотці на периферичні відділи переваж­ но бульбарної групи черепних нервів. У патогенезі пізніх полінейро­ патій (3—8-й тиждень захворювання і пізніше), які виникають після зменшення вираженості гострих місцевих запальних явищ та ліквідації ознак штоксикації, важливе значення надається аутоімунному про­ цесу, а саме розвитку інфломаційно-демієлінізуючої полшейропатії.

До найбільш типових клінічних проявів раннього періоду не­ врологічних ускладнень належить симптоматика ураження пери-

1 9 8

феричних відділів IX (язикоглотковий) та X (блукаючий) черепних нервів. У хворих дітей виникають типові клінічні ознаки бульвар­ ного синдрому: парез, параліч м'якого піднебіння, порушення фо­ нації та носовий відтінок голосу. Під час іди можливе поперхування, виливання рідкої їжі через ніс. Відсутні або знижені глотковий рефлекс та рефлекс з м'якого піднебіння. Перебіг захворювання сприятливий з відновленням функцій через 2 тиж.

До інших ускладнень відносяться частковий або повний параліч акомодації зі збереженням реакції зіниць на світло, страбізм (пору­ шення функції відвідних нервів). Ураження інших черепних нервів при дифтерії відзначають досить рідко.

Розвиток пізніх полінейропатій як прояв інфламаційно-демієлі- нізуючого процесу характеризується приєднанням до окресленої клінічної картини бульбарного синдрому в'ялих периферичних па­ резів кінцівок. Виникає переважно симетричний дистальний тип периферичних парезів нижніх та верхніх кінцівок. Відзначають зни­ ження м'язової сили, гіпотонію, гіпочи арефлексію, гіпота атро­ фію, розлади поверхневої та глибокої чутливості, болючість за ходом периферичних нервів, симптоми натягу, вегетативні порушення. Описано як висхідний, так і низхідний тип перебігу полінейропатії. Ступінь тяжкості паралічів та чутливих розладів залежить від інтен­ сивності ураження периферичних нервів. Тяжким ускладнення є приєднання паралічу дихальних м'язів та м'язів діафрагми.

У випадках виникнення дифтерійного міокардиту не виключе­ на можливість розвитку гострих порушень мозкового кровообігу як наслідку тромбозу або емболії мозкових судин. При значних роз­ ладах в системах позачерепного гомеостазу (дихальна, серцево-су­ динна недостатність) розвивається метаболічна енцефалопатія, яка може ускладнитися дифузним набряком головного мозку.

Клінічний перебіг уражень нервової системи залежить від їх поширеності, характеру змін в нервовій тканині, імунобіологічних властивостей організму. Захворювання у більшості випадків харак­ теризується прогредієнтним перебігом та тривалою персистенцією клінічних проявів полінейропатії.

Несприятливий прогноз при неврологічних ускладненнях мож­ ливий у випадках виникнення парезів міжреберних м'язів та м'язів діафрагми, поєднанні висхідного варіанта перебігу полінейропатії з важкими формами міокардиту та розвитком гострих порушень мозкового кровообігу.

Дітей з тяжкими і гіпертоксичними формами дифтерії мигда­ ликів, наявністю бульбарного синдрому, висхідного варіанта полі-

199

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]