Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_Mod1_2med_stud_ukr.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

8. Матеріали для самоконтролю:

Додаток 1 (тестові завдання для перевірки вихідного рівня знань).

№1. Вивчаючи форми бактерій, для мікроскопії зафарбованих препаратів використовують імерсійну систему світлового мікроскопа. Чому необхідно користуватись нею?

№2. На посаду лаборанта бактеріологічної лабораторії була зарахована дівчина, яка щойно закінчила навчання. Без знання яких нормативних актів вона не може приступити до виконання своїх посадових обов’язків?

№3. В бактеріологічну лабораторію доставлено сечу хворого з підозрою на туберкульоз нирок. Яку мету переслідує лікар, призначаючи бактеріологічне дослідження сечі?

A – виявлення збудника

B – виявлення солей

C – виявлення лейкоцитів

D – виявлення еритроцитів

E – виявлення елементів запалення

№4. . В бактеріологічну лабораторію, з перевіркою дотримання правил режиму роботи з інфекційним матеріалом, під час обідньої перерви прибула комісія обласної СЕС. В приміщенні забору матеріалу від хворих знаходився співробітник із запаленою сигаретою. Чи було це порушенням режиму?

№ 5. В бактеріологічну лабораторію поступив матеріал (мокротиння) від хворого з попереднім діагнозом туберкульоз легень. Лаборант зробив мазки, пофарбував за відповідним методом (Ціля-Нільсена) і почав мікроскопувати. Яку систему мікроскопа потрібно використовувати, зважаючи на те, що збудник туберкульозу належить до бактерій? Чому?

Додаток 2 (контрольні питання, тестові завдання і/або ситуаційні задачі для перевірки первинного рівня знань).

№1. В бактеріологічну лабораторію з метою діагностики гострого інфекційного кишкового захворювання доставлені випорожнення. Яким вважається матеріал з підозрою на інфекційну хворобу?

A – заразним

B – незаразним

C – малоконтагіозним

D – стерильним

E – безпечним

№ 2. При мікроскопічному дослідженні мазка із зіву у хворого на фарингіт виявлені бактерії сферичної форми, що розташувались у вигляді скупчень, які нагадують гроно винограду. До якої морфологічної групи можна віднести даного збудника?

A – стафілококи

B – стрептококи

C – диплококи

D – монококи

E – сарцини

№ 3. При мікроскопічному дослідженні вмісту лакун мигдаликів у хворої на лакунарну ангіну було виявлено бактерії сферичної форми, розташовані ланцюжком. До якої морфологічної групи вони належать?

A – стрептококи

B – сарцини

C – тетракоки

D – диплококи

E – стафілококи

№ 4. До лікаря звернулась доярка зі скаргами на гнійні ураження шкіри рук. На підставі огляду і мікроскопічного дослідження вмісту карбункула, лікар поставив діагноз шкірної форми сибірки. При цьому він керувався мікроскопічною картиною: виявлені палички, що розташовуються ланцюжком, мають центрально розташовані спори. До якої морфологічної групи можна віднести збудника сибірки?

A – стрептобацили

B – вібріони

C – спірили

D – стрептобактерії

E – стрептококи

№ 5. В інфекційне відділення одночасно поступили дванадцять хворих на гостре кишкове захворювання, що супроводжувалось, частим рідким стулом і блювотою. При мікроскопічному дослідженні блювотних мас і калу виявлені бактерії, що мали зігнуту форму, що нагадувала кому, або четвертину кола. На підставі епідеміологічного аналізу та мікроскопії матеріалу було запідозрено холеру. До якої морфологічної групи належить збудник холери?

A – вібріони

B – спірили

C – спірохети

D – борелії

E – лептоспіри

Автор: доцент, к.мед.н. Мруг В. М.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]