Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_Mod1_2med_stud_ukr.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

6. Практичні роботи, які виконуються на занятті.

1. Провести розтин трупа білої миші, що загинула від експериментальної інфекції: відпрепарувати шкіру, відзначити зміни в підшкірній клітковині, зробити розтин грудної та черевної порожнин.

2. Зробити посів крові з серця, шматочків внутрішніх органів на цукровий МПБ.

3. Зробити мазки-відбитки із органів, зафарбувати за Грамом, про мікроскопувати.

4.Вивчити дію ферментів патогенності бактерій (гемолізи, лецитиназа, плазмокоагулаза) в демонстраційному досліді.

5. Оформити протокол, зробити висновки.

Етапи експериментального (біологічного) методу діагностики інфекційних хвороби.

  1. Підготовка тварини до зараження. Включає такі етапи:

Відбір лабораторної тварини

Маркування

Фіксація.

2. При внутрішньоочеревинному введенні матеріалу тварину фіксують головою вниз для переміщення кишечника до діафрагми. Поверхню розтину обробляють дезінфікуючим розчином.

3. Розтин зовнішніх покривів починають із повздовжнього розрізу шкіри від нижньої щелепи до лобка. Шкіру відсепаровують. Роблять надрізи в напрямку до кінцівок. Відмічають стан підшкірної клітковини і лімфатичних вузлів. При наявності в них змін готують мазки-відбитки та здійснюють посів на поживні середовища.

4. Розтин грудної порожнини. Всю область розтину обробляють дезінфікуючим розчином. Пінцетом захоплюють мечевидний відросток, після чого роблять повздовжні розрізи. Досліджують стан органів грудної клітки. (відмічають наявність ексудата, роблять посів крові в середовище та мазки-відбитки з легеневої тканини.

5. Розтин черевної порожнини. Піднімають пінцетом черевну стінку, ножицями здійснюють повздовжні розрізи від діафрагми до лобка і 2 поперечних розрізи. Після цього відвертають м’язеві лоскути і досліджують стан органів черевної порожнини. Звертають увагу на розмір, колір, консистенцію селезінки, печінки, наднирників.

6. Після завершення роботи труп тварини та інструменти опускають в дезрозчин.

Визначення екзотоксинів та екзоферментів

Гіалуронідаза

Гідролізує гіалуронову кислоту, яка перестає утворювати згусток при додаванні оцтової кислоти. Для визначення цього фермента в пробірку з субстратом вносять добову культуру бактерій, інкубують 15 хв при 37 С. Потім додають 2-3 краплі концентрованої оцтової кислоти. В пробах, де міститься гіалуронідаза, не відбувається утворення згустка

Плазмокоагулаза

Виявляється при посіві досліджуваної культури в стерильну цитратну плазму. Посіви інкубують при 37 С протягом 2-5 год. В результаті відбувається звертання білків плазми, тоді як в контролі вона не змінює своєї консистенції.

Гемолізин

Вивчають шляхом посіву досліджуваної культури „бляшками” в чашки Петрі з кров’яним агаром. Чашки інкубують в термостаті протягом доби. При позитивному результаті навколо посіву утворюються прозорі зони гемолізу.

Лецитиназа

Виявляють при посіві на агар з лецитином. Навколо колоній бактерій, що виділяють фермент, утворюється зона помутніння з перламутровим блиском.

Цитотоксини

Для виявлення деяких бактеріальних токсинів використовують культури клітин, де вони проявляють цитопатичну дію (ЦПД). Бактеріальні токсини розрізняють за характером ЦПД, яке може супроводжуватись зміною форми, розмірів клітини, появою вакуолею в цитоплазмі, порушенням цілісності клітинного моно шару.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]