Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_Mod1_2med_stud_ukr.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

5. Зміст теми.

Хіміотерапія – вплив на патологічний процесс, викликаний мікроорганізмами чи іншими паразитами, за допомогою лікарських засобів, дія яких спрямована на знищення збудника або на пригнічення його розмноження і обмеження патогенного впливу.

Хіміотерапевтичні препарати – лікарські засоби, які безпосередньо або після відповідних перетворень в організмі людини чинять згубну дію на збудників хвороби.

За специфічністю протипаразитарної дії хіміотерапевтичні препарати поділяють на наступні групи: протибактеріальні; протигрибкові; антипротозойні; противірусні; протипухлинні; антигельмінтні.

За хімічною структурою виділяють наступні основні групи протимікробних хіміотерапевтичних засобів, препарати кожної з яких відрізняються механізмом та спектром протимікробної дії і мають певні особливості фармакокінетики: солі важких металів, сульфаніламіди, похідні нітрофурану, похідні імідазолу та триазолу, похідні хіноксоліну та хіноліну, похідні ізоникотинової кислоти.

Великою окремою, різноманітною за хімічною структурою та механізмом дії, групою хіміотерапевтичних протимікробних засобів природного чи напівсинтетичного походження є антибіотики.

Чутливість бактерій і грибів до антибіотиків та синтетичних протимікробних засобів в умовах бактеріологічних лабораторій найчастіше визначають напівкількісним методом паперових стандартних індикаторних дисків. Рівень чутливості встановлюють за діаметром зони затримки росту мікроорганізмів на твердому штучному поживному середовищі навколо паперового диска, просякнутого певним протимікробним препаратом.

Кількісну оцінку рівня чутливості мікроорганізмів до хіміотерапевтичного засобу проводять методом послідовних розведень препарату у штучному поживному середовищі. Даний метод дозволяє визначити мінімальні бактеріостатичні (фунгістатичні) та бактерицидні (фунгіцидні) концентрації препарату для виділеного з організму хворого штаму мікроорганізмів.

6. Практичні роботи, які виконуються на занятті.

6.1. Освоєння методики визначення чутливості мікроорганізмів до антибіотиків за допомогою стандартних індикаторних паперових дисків.

На попередньо підготовлених чашках, засіяних культурами мікроорганізмів та розміщеними на них паперовими дисками, просякнутими антибіотиками, за допомогою арифметичної лінійки вимірюють зони затримки росту бактерій. За величиною зон затримки росту визначають належність дослідженого штаму до категорій у відношенні кожного із узятих у дослідження антибіотиків: чутливий, помірночутливий, резистентний.

6.2. Освоєння методики кількісного визначення чутливості мікроорганізмів до протимікробних засобів з використанням двократних послідовних розведень препарату у рідкому поживному середовищі.

Використовуючи попередньо підготовленими і засіяні досліджуваними культурами мікроорганізмів штативами з двократними послідовними серійними розведеннями протимікробних препаратів у м'ясо-пептонному бульйоні вираховують мінімальну бактеріостатичні концентрації препаратів по наявності видимого росту бактерій. В подальшому користуючись зарання підготовленими чашками з МПА з висівами з пробірок в штативі, в яких візуально росту бактерій не відмічено, вираховують мінімальні бактерицидні концентрації протимікробних препаратів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]