Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_Mod1_2med_stud_ukr.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

6. Практичні роботи, які виконуються на занятті.

6.1. Конспектування правил роботи в мікробіологічній лабораторії.

Правила роботи в мікробіологічній лабораторії:

Роботу в мікробіологічній лабораторії медичної установи проводять зі збудниками інфекційних захворювань – патогенними мікроорганізмами, тому для запобігання зараження персонал зобов’язаний дотримуватись правил внутрішнього розпорядку.

  • Співробітники повинні працювати в медичних халатах, шапочках та змінному взутті. Вхід в лабораторію без халата категорично заборонений. В необхідних випадках працівники одягають на обличчя маску із марлі. Робота з особливо небезпечними мікробами регламентується спеціальною інструкцією та проводиться в режимних лабораторіях.

  • В лабораторії забороняється курити та їсти.

  • Робоче місце повинно утримуватися в повному порядку. Особисті речі співробітників необхідно зберігати в спеціально відведеному місці.

  • При випадковому попаданні інфікованого матеріалу на стіл, підлогу та інші поверхні це місце необхідно ретельно обробити дезінфікуючим розчином.

  • Збереження, спостереження за культурами мікробів та їх знищення необхідно проводити згідно спеціальної інструкції. Культури патогенних мікробів реєструють в спеціальному журналі.

  • По завершенні роботи руки необхідно ретельно вимити, а при необхідності обробити дезінфікуючим розчином.

В мікробіологічній діагностиці інфекційних хвороб одним із перших використовують мікроскопічне дослідження матеріалу від хворого. Виявлення в ньому мікроорганізмів та вивчення їх морфології дозволяє орієнтовно визначити збудника та надалі провести чітку ідентифікацію за допомогою інших методів мікробіологічної діагностики.

Мікроскопічний метод дослідження включає в себе роботу по виготовленню мазка з патологічного матеріалу або культури мікроба та його забарвлення з наступним мікроскопічним дослідженням. Можливе вивчення морфології збудника і в нативному стані, але в більшості випадків використовують забарвлені або контрастовані препарати. Забарвлені препарати досліджують, використовуючи імерсійну систему мікроскопа.

6.2. Мікроскопіюють готові зафарбовані мазки з використанням імерсійної системи світлового мікроскопа.

Правила мікроскопічного дослідження мазка з використанням імерсійної системи світлового мікроскопа:

  • Перевіряють стан освітлювальної системи.

  • Встановлюють сухий об’єктив (×8).

  • Дивлячись в окуляр та повертаючи дзеркало, встановлюють освітлення.

  • На сухий, попередньо зафіксований та забарвлений препарат наносять краплю імерсійної олії та кладуть його на предметний столик, прокручують револьвер, встановлюють імерсійний об’єктив (×90) і, дивлячись збоку, обережно опускають макрометричним гвинтом тубус мікроскопа до занурення об’єктива в олію. Фронтальна лінза при цьому не повинна стикатись з предметним склом.

  • Спостерігаючи в окуляр, макрогвинтом повільно піднімають тубус і фіксують об’єкт. За допомогою мікрометричного гвинта проводять більш тонке фокусування.

  • Після закінчення мікроскопування піднімають тубус, знімають препарат і обережно витирають фронтальну лінзу об’єктива від імерсійної олії.

  • Мікроскоп приводять в неробочий стан, опустивши конденсор та відвівши імерсійний об’єктив в бік.

6.3 Замальовують мікроскопічну картину в протоколі та роблять висновки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]