Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
METOD_Mod1_2med_stud_ukr.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
11.03.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

6.Практичні роботи, які виконуються на занятті.

Завдання №1.

Використовуючи в якості досліджуваного матеріалу суміш грампозитивних та грамнегативних бактерій виготовити мазок, пофарбувати за методом Грама, визначити тінкторіальні та морфологічні властивості бактерій в досліджуваній суміші. Результат досліджень замалювати і описати в протоколі.

Завдання №2.

Провести облік результатів серологічних реакцій аглютинації, непрямої гемаглютинації, з’вязування комплементу та імуноферментного аналізу в демонстраційних дослідах.

Назвати інгредієнти, що використовують при їх постановці. Вказати, як виглядає позитивний та негативний результат певного виду реакцій. Відповіді описати в протоколі.

Завдання № 3.

Користуючись методом стандартних паперових дисків та послідовних серійних розведень провести облік результатів чутливості бактерій до антимікробних хіміотерапевтичних засобів. Дати рекомендації щодо вибору препарату для етіотропної терапії захворювання, викликаного збудником, чутливість якого визначали в демонстраційному досліді. Відповідь обґрунтувати.

При використанні методу стандартних паперових дисків, в протоколі необхідно вказати критерії оцінки чутливості мікроорганізмів до хіміотерапевтичних засобів цим методом.

При використанні методу послідовних серійних розведень в протоколі необхідно вказати що приймається за МБсК, МБцК та як вони визначаються.

7.Рекомендована література:

7а. Основна:

С.І.Климнюк, І.О.Ситник, М.С.Творко, В.П.Широбоков. Практична мікробіологія. Тернопіль, 2004. Стор. 32-33, 35-39, 126-136, 141-146.

8.Матеріали для самоконтролю:

1. Із гнійної рани хворого виділений патогенний стафілокок та визначена його чутливість до антибіотиків: пеніцилін – зона затримки росту – 8 мм; оксацилін – 9 мм; ампіцилін – 10 мм; гентаміцин – 22 мм; лінкоміцин – 11 мм. Який антибіотик необхідно обрати для лікування хворого?

A Ампіцилін

B Оксацилін

C Гентаміцин

D Пеніцилін

E Лінкоміцин

2. В лабораторiї була визначена чутливість стафiлокока до антибіотиків i отримані наступні результати дослідження - діаметр зон затримки росту дорівнює: пенiцилiн - 8 мм, оксацилiн - 8 мм, ампiцилiн - 25 мм, гентамiцин - 22 мм. Який метод дослідження був використаний?

A Біохімічний

B Метод серійних розведень

C Метод паперових дисків

D Бактерiоскопiчний

E Біометричний

3.Пацієнт звернувся до лікаря на другому тижні хвороби, яка за клініко-епідеміологічними даними нагадувала тифо-паратифозне захворювання. Лікар вирішив підтвердити діагноз шляхом виявлення специфічних антитіл. Які препарати слід використовувати для цієї мети?

A Діагностичні сироватки

B Діагностикуми

C Мічені сироватки

D Моноклональні антитіла

E Адсорбовані монорецепторні сироватки

4.Серологічна діагностика інфекційних захворювань заснована на специфічній взаємодії антитіл з антигенами. Як називається серологічна реакція, при якій високодисперсні антигени адсорбовані на еритроцитах?

A Реакція зв'язування комплементу

B Реакція преципітації

C Реакція непрямої (пасивної) гемаглютинації

D Реакція гемадсорбції

E Реакція нейтралізації

5.Для серологічної діагностики черевнотифозного бактеріоносійства було використано діагностикум, що являє собою оброблені таніном еритроцити барана, на яких адсорбований Vi-антиген Salmonella typhi. В якій реакції буде застосовано цей діагностикум?

A РП

B РГГА

C РГА

D РПГА

E РЗК

Автор: асистент, к.м.н. Назарчук О.А.

86

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]