Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДПЗК.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
721.61 Кб
Скачать

Референдуми та інші форми безпосередньої демократії

Референдум - це спосіб прийняття громадянами України шляхом голосування законів України, інших рішень із питань загальнодержавного і місцевого значення.

Питання проведення референдумів в Україні регулюються Конституцією та законом "Про всеукраїнський та місцевий референдуми" від 3 липня 1991 р. із внесеними змінами станом на 22 лютого 2007 р. Законодавством передбачено проведення трьох основних видів референдумів: всеукраїнського, референдуму АРК та місцевого.

На всеукраїнський референдум виносяться питання, які стосуються відання України, тобто мають загальнодержавне значення. Виключно всеукраїнським референдумом вирішуються питання про зміну території України (ст. 73 Конституції України), про реалізацію права народу України на самовизначення та входження України до державних федеративних та конфедеративних утворень або вихід із них.

Предметом всеукраїнського референдуму не можуть бути:

- питання податків, бюджету, амністії та помилування;

- питання, віднесені до відання органів суду, прокуратури, про вжиття державними органами України надзвичайних та невідкладних заходів щодо охорони громадського порядку, захисту здоров'я та безпеки громадян;

- питання, пов'язані з обранням, призначенням і звільненням посадових осіб, що належать до компетенції Верховної Ради, Президента України та Кабінету Міністрів України.

Всеукраїнський референдум призначається Верховною Радою України або Президентом України.

Президент України призначає всеукраїнський референдум за народною ініціативою на вимогу не менш як трьох мільйонів громадян України, які мають право голосу, за умови, що підписи щодо призначення референдуму зібрано не менш як у двох третинах областей і не менш як по сто тисяч підписів у кожній області.

Новий всеукраїнський референдум із питань, що раніше виносились на референдум, може бути проведено не раніш як через п'ять років, а місцевий референдум - не раніш як через рік.

У референдумі не беруть участі громадяни, визнані судом недієздатними та особи, які перебувають у місцях позбавлення волі.

Закони та інші рішення, прийняті всеукраїнським референдумом, мають вищу юридичну силу і не потребують будь-якого затвердження державними органами та можуть бути скасовані або змінені лише новим референдумом.

Питання, що виносяться на місцевий референдум:

- віднесені законодавством України до відання місцевого 

- виключно місцевими референдумами вирішуються питання про найменування або перейменування сільрад, селищ, міст, районів, областей тощо.

Предметом місцевого референдуму не може бути:

- питання про скасування законних рішень вищих органів Державної влади та самоврядування;

- питання, віднесені до відання органів суду та прокуратури;

- питання, пов'язані з обранням, призначенням і звільненням посадових осіб, що належить до компетенції відповідної місцевої ради та її виконавчих органів.

Із метою виявлення волі громадян при вирішенні важливих питань загальнодержавного та місцевого значення можуть проводитися всеукраїнські та місцеві дорадчі опитування громадян України (консультативні референдуми).

До інших форм безпосередньої демократії відносилися загальні збори громадян за місцем проживання, будинкові, вуличні, квартальні та інші органи самоорганізації населення.