Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учеба / Marketing_kn_chast_8-12.doc
Скачиваний:
83
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

1.4. Життєвий цикл товару

Життєвий цикл товару складається з 4-х етапів, через які проходить на ринку новий товар:

1) етап упровадження;

2) етап зростання;

3) етап зрілості;

4) етап спаду.

Шоколадні цукерки фабрики Roshen тепер знаходяться на етапі зрілості, тому що вже має досить широке коло споживачів і 27% частки виробників за обсягами виробництва за 2005 рік в Україні. За час діяльності корпорація досягла значних успіхів у розвитку і виробництві високоякісної кондитерської продукції. Нині кондитерська корпорація Roshen продовжує динамічно розвиватися, приходять нові кваліфіковані фахівці, удосконалюється устаткування, розробляються нові продукти, зростає дистриб'юторська мережа, проводяться всілякі акції.

Зобразимо графічно життєвий цикл шоколадних цукерок Roshen (рис. 1.1).

Рис. 1.1. Життєвий цикл шоколадних цукерок

1.5. Конкурентоздатність продукції

Кондитерська корпорація Roshen, є однією з найбільших виробників кондитерських виробів в Україні. Потенційними конкурентами є такі великі компанії як Nestle, Kraft Foods, Червоний Жовтень, АВК, Домінік, Світоч та інші (таблиця 1.1).

Рівень конкуренції – сильне суперництво. Переважає в галузі нецінова конкуренція, що приймає форму суперництва марки, реклами, форми просування товару, виду додаткового сервісу для споживачів і удосконалення. Через те, що потенційних конкурентів не дуже багато, і вони досить великі, існують тверді вхідні бар'єри в галузь.

Загроза появи нових конкурентів у галузі – середня, тому що:

- розмір інвестицій, необхідних фірмі, що бажає ввійти в галузь – досить високий;

- компанія та її конкуренти, виробляючи різні солодощі, мають споживачів визначеної торговельної марки, які зберігають їй вірність;

- нові конкуренти зіштовхнулися з проблемою доступу до каналів розподілу, що створить труднощі в постачанні товарів споживачам або задоволення своїх ресурсних потреб.

Таблиця 1.1

Частки виробників за обсягами виробництва за 2005 рік (тонн) в Україні

Підприємство

частка ринку, %

Кондитерська корпорація ROSHEN, м. Київ

27

АВК, м. Донецьк

12,9

Київ-Конті, м. Донецьк

10,4

Полтавакондитер, м. Полтава

4,4

Житомирські ласощі, м. Житомир

3,8

Світ ласощів, м. Черкаси

3,2

Світоч, м. Львів

3,0

Запорізька КФ, м. Запоріжжя

2,8

Одеса, м. Одеса

2,7

Харківська бісквітна фабрика, м. Харків

2,4

Харків'янка, м. Харків

2,4

Крафт Якобз Сушард Україна,

м. Тростянець

2,3

Рівненська КФ, м. Рівне

1,8

Інші 480 виробників

21,2

Усього

100,0


З листопада 2001 р. до складу кондитерської корпорації Roshen увійшла Липецька кондитерська фабрика. У результаті втілення в життя інвестиційного проекту, за два роки роботи обсяг виробництва збільшився в кілька разів. Відбулася спеціалізація асортименту. Нині кількість працівників складає близько 1200 осіб, обсяг виробництва безупинно зростає. Із серпня 2004 р. уведено в експлуатацію карамельний цех у селищі Сенцово під Липецьком, де була встановлена сучасна німецька високопродуктивна лінія з виробництва льодяникової карамелі. В асортиментний ряд Липецькой кондитерській фабрики входить близько 70 найменувань продукції: льодяникова карамель, карамель із соковою начинкою, цукрове печиво, глазуровані цукерки з помадними, пралиновими, желейними і збивними корпусами, помадні неглазуровані цукерки та ін.

Усі ці фактори дозволяють корпорації Roshen займати провідне місце на ринку кондитерських виробів і просувати свою продукцію на ринки таких країн, як Росія, Казахстан, Молдова, Естонія, Латвія, США, Канада, Німеччина та Ізраїль.

Соседние файлы в папке учеба