Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спец.предмети-ЕП / Планування і контроль на підприємстві Ден. 2012 .doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Чому підприємство можна охарактеризувати як центр дій, інтересів і договорів?

  2. Сформулюйте основну мету функціонування підприємства на макро- та мікро рівні.

  3. Яким чином підприємство дає можливість фізичним або юридичним особам досягнути своїх цілей?

  4. Перелічить і охарактеризуйте найважливіші групи цілей, досягнення яких необхідно для успішного функціонування і розвитку підприємства.

  5. За якими ознаками можна класифікувати цілі підприємства?

  6. Які цілі відносяться до вищих цілей підприємства.

  7. Яким чином здійснюється зв’язок між цілями?

  8. На яких принципах формуються загальнофірмові цілі?

Теми для підготовки доповідей і рефератів

  1. Зміст, цілі і умови існування підприємства як суспільного інституту.

  2. Вищі цілі й обмеження.

  3. Постановка цілей в умовах визначеності.

  4. Постановка цілей в умовах невизначеності.

Бібліографічний список

13,14,19,21,24

Тема 2. Система планів підприємства

Мета: засвоєння нового матеріалу, закріплення і систематизація знань про вартісні показники виробничого та фінансового обліку як основи планово-контрольних розрахунків

План вивчення теми

  1. Поняття та характерні ознаки системи планування.

  2. Вартісні показники виробничого та фінансвого обліку, як основа планово-контрольних розрахунків.

  3. Структура вартісних показників.

  4. Принципова схема планування і контролю.

Методичні рекомендації до самостійної роботи

Розгляд теми слід почати з основних моментів системи планування, а саме: поняття планування і контролю на підприємстві.

Планування і контроль як процеси одержання, переробки, передачі і нагромадження інформації здійснюються на базі кількісної і якісної інформації.

Результати планування і контролю знаходять своє вираження в планах і звітах у виді планової, очікуваної і фактичної інформації, а також інформації про відхилення фактичних показників від планових.

Перетворення кількісної і якісної інформації в інформацію для планування і контролю створює предмет планово-контрольних розрахунків, під якими мається на увазі як сам процес, так і результат переробки інформації.

Планово-контрольні розрахунки являють собою виражені в конкретних показниках цілі, альтернативи досягнення цілей, наслідку впливу альтернатив на цілі, фактичні результати реалізації управлінських рішень, відхилення від запланованих результатів. тому планово-контрольні розрахунки служать найважливішим і основним інструментом керівництва при визначенні цілей підприємства і розробці заходів щодо їх досягнення.

Система показників планово-контрольних розрахунків включає натурально-речовинні, тимчасові і вартісні показники, що характеризують у кількісному вираженні розвиток подій на підприємстві до початку і наприкінці планового періоду.

Сукупність вартісних (грошових) показників і механізм їхнього розрахунку, що дозволяють направляти всі процеси, що відбуваються на підприємстві, на досягнення вищих грошових цілей - одержання прибутку підтримка необхідного рівня ліквідності, будемо називати планово-контрольними розрахунками, орієнтованими на фінансовий результат і ліквідність, або коротко - на результат. Вони базуються, насамперед, на показниках виробничого і фінансового обліку й охоплюють планування і контроль збуту, продуктову програму, мети і заходи функціональних сфер діяльності, проектів, загальнофірмове фінансове планування. Механізм планово-контрольних розрахунків (ПКР) дозволяє визначати і координувати не тільки матеріальні (продуктова програма) і фінансово-економічні цілі заходу, але і необхідні в соціальній сфері цілі і заходи в тій мері, у якій вони піддаються вартісним вираженням.

Планові розрахунки засновані на задокументованій (фактичної) прогнозної інформації про майбутній розвиток різних факторів. Ці кількісно виражені дані трансформуються в планову формацію. Мова йде, природно, про очікувані оцінки, одержуваних за допомогою різного роду моделей.

В інформаційній системі підприємства відбувається трансформація кількісної і якісної, фактичної і прогнозної інформації в планову, котру особи, що приймають рішення, потім можуть затверджувати як планові завдання.

Ці планові показники являють собою результат процесу планування, що є у свою чергу частиною загального управлінського процесу.

Ситуаційні завдання

  1. Обчислити величину реалізованої продукції та її приріст у плановому році, якщо у звітному році обсяг реалізації склав 600 тис. грн.

У плановому році підприємство передбачає виготовити продукцію на суму 740 тис. грн. Частина її на суму 30 тис. грн. піде на внутрішні потреби. Незавершене виробництво за плановий рік зменшиться на 5 тис. грн. Додатково до програми випуску готових виробів підприємством будуть надані послуги промислового характеру заводам галузі на 45 тис. грн. і виготовлено напівфабрикатів для реалізації на сторону на 12 тис. грн.

  1. Визначити обсяг реалізованої продукції у вартісному виразі, виходячи із таких даних:

  • річний випуск продукції в натуральних одиницях по виробу А-550 шт., Б-730 шт., В-600шт., Г-400шт.

  • оптова ціна за виріб А-1000 грн., Б-1800-грн., В-1200 грн., Г-900 грн.

  • залишки готової продукції на початок планового року – 2530 тис. грн.;

  • вартість річної продукції, відвантаженої споживачеві, але не оплаченої ним у базовому періоді – 1700 тис. грн.;

  • залишки нереалізованої продукції на кінець року склали 4880 тис. грн.