Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Спец.предмети-ЕП / Планування і контроль на підприємстві Ден. 2012 .doc
Скачиваний:
33
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
1.76 Mб
Скачать

Ситуаційні завдання

  1. Розрахувати план по товарній, валовій та реалізованій продукції. У плановому році підприємство планує випустити 1000 шт. виробів А по ціні 500 грн./од. та 3000 шт. виробів Б по ціні 600 грн./од. Крім того, планується виготовити комплектуючих виробів н суму 2500 тис. грн., у тому числі для сторонніх замовників – на 1500 тис. грн.; також у плані передбачаються зміни залишків готової продукції на складі з 2000 тис. грн. до 500 тис. грн..

  1. Розрахувати план виробництва виробів А на плановий рік, в тому числі у квартальному розрізі. Відповідно до укладених угод підприємство у плановому році повинно відвантажити споживачам 10 тис. виробів А, направити у роздрібну торгівлю 2 тис. цих виробів і створити 5-ти денний запас готової продукції до кінця року. Неминучі втрати від браку – 0,5%.

  1. Розрахувати план випуску продукції в умовних м² віконних блоків. Підприємство випускає столярну продукцію, яка характеризується наступними даними:

Найменування продукції

План випуску у натуральному виразі, м²

Норма трудомісткості, люд./дні

Віконні блоки

1500

0,45

Дверні блоки

850

0,27

Плінтуси

40000

0,06

  1. Обчислити норматив оборотних засобів у незавершеному виробництві. Протягом року буде виготовлено 1000 виробів, питома собівартість яких - 175 грн. Тривалість циклу виготовлення – 8 днів, на його початку витрачається – 395 грн.

  1. Обчислити суму абсолютного і відносного вивільнення оборотних засобів у результаті прискорення їх оборотності, користуючись наступною інформацією: у звітному році підприємство запланувало виготовити товарної продукції на суму 110 тис. грн. Залишки нереалізованої продукції на складах на початок року становили 20 тис.грн. Фактично обсяг реалізації за рік зріс порівняно з плановим рівнем на 3,2%. Середньорічні залишки нормованих оборотних засобів, заплановані у розмірі 2 тис. грн., а фактично склали – 1,7 тис. грн.

Питання для самоконтролю

  1. Поясність сутність терміну “вузьке місце”. Наведіть приклади вузьких місць.

  2. Розкрийте особливості планування продуктової програми за наявності одного “вузького місця”?

  3. Розкрийте особливості планування продуктової програми за наявності декількох “вузьких місць”?

  4. За яким критерієм і як визначається оптимальна структура продуктової програми за наявності одного “вузького місця”?

  5. Як визначається оптимальна продуктова програма в ситуації з одним “вузьким місцем” при необхідності прийняття додаткового замовлення?

  6. За якою формулою визначається нижня межа ціни одиниці додаткового замовлення?

  7. За допомогою яких методів складається продуктова програма з максимальною сумою покриття за наявності декількох “вузьких місць”?

Теми для підготовки доповідей і рефератів

  1. Механізм розробки альтернативних продуктових програм з урахуванням обмежень.

  2. Визначення кращої продуктової програми на базі багатоваріантного підходу.

  3. Контроль за реалізацією продуктової програми.

Бібліографічний список

6,13,14,18,19,21,24